Prager Wachstum Bodenstein Grüner Veltliner 2015

499,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Producent Årgang Volume
Østrig Hvid Wachau Weingut Prager 2015 75CL
96 Robert Parker
94 Vinous

Mange af Weingut Pragers og dermed Toni Bodensteins vine er enkeltmarksvine, hvorfor de bærer marknavnet på etiketten. Grüner Veltliner Wachstum Bodenstein er en undtagelse fra denne regel, da vinen her er tildelt hans eget navn og ikke markens – nemlig Hinter Seiber. Årsagen er, at Toni Bodenstein her ser sig selv som en væsentlig medspiller på linje med terroiret, da marken er beplantet med et større udvalg af kloner, som Toni selv har fundet frem til og dermed har sikret for eftertiden i sin personlige genbank.

Markens vinstokke er derfor langt mere forskellige end stokkene på de gængse marker, der typisk er beplantet med én eller ganske få kloner. Denne genetiske diversitet giver ikke blot større kompleksitet til vinen, men også en bedre mulighed for at producere høj kvalitet under selv stærkt svingende klimatiske vilkår i de forskellige årgange.

Der nu ikke brug for at kompensere for dårligt vejrlig i 2015, der klimatisk set var en mønsterårgang. En meget solrig og tør sommer blev fulgt op af passende nedbør i august og tilpas tørt og solrigt vejr frem til høsten, der endda var kombineret med kølige nætter. En østrigsk vinavler kan næsten ikke bede om mere favorable vilkår, og 2015 er da også på alle måder en absolut topårgang. Vinene fra 2015 er ikke blot med fornem ekstraktrig frugt, men de har betydelig aromatisk dybde og tilpas syre til at give harmoni og elegance. 2015 er en årgang, der smager forrygende allerede nu, men den vil kunne holde sig og endda forbedres betydeligt i rigtigt mange år fremover.

Smaragd er den højeste kvalitetsbetegnelse i Wachaus hvidvinshierarki, og før en vin må smykke sig med denne udmærkelse, skal den have over 12.5 procent alkohol og være udvalgt blandt de bedste druer. Yderligere skal der være høstet så sent og med så høj en mostvægt, at man opnår en meget sammensat og kraftfuld vin med betragtelige udviklingsmuligheder.

Weingut Prager er placeret blandt de mest ansete domæner i Østrig og med rette. Æren for denne bemærkelsesværdige præstation tilkommer Toni Bodenstein, der gennem et mangeårigt og utrætteligt arbejde har løftet domænets vine til absolut ”spitzenklasse”.

Weingut Prager blev etableret tilbage i 1715 og har været i familiens eje siden da. Toni Bodenstein giftede sig ind i denne ansete vinfamilie tilbage i 1990’erne, og det har hverken Toni eller familien sidenhen fortrudt. Toni har evnet af forny det aldrende domæne, og han har klædt det på til at leve op til den nutidige vinverdens mest ambitiøse krav.

Nøglen til Weingut Pragers enestående vine skal søges i, at Toni Bodenstein som en af de første i Wachau for alvor forstod, hvad det vil sige at producere vine med gennemført Terroirpræg. Altså vin med en unik personlighed, der udtrykker én enkelt marks særpræg så markant, at det ikke kan efterlignes noget andet sted: Man kan kort og godt ”smage marken”.

Der findes næppe heller noget mere velegnet vindistrikt en det østrigske Wachau, hvis man for alvor vil arbejde med Terroir. Et unikt terroir skabes af en enestående og variabel geologi kombineret med et lokalklima, der er optimalt for den aktuelle druesort. Yderligere er der typisk behov for kølige nætter i vækstsæsonen og mulighed for særlig lang modningstid. Alle disse elementer er helt på plads i Wachau, når det drejer sig om Riesling og nationaldruen Grüner Veltliner, og det er ikke noget tilfælde, at området er så rigt på fornemme enkeltmarksvine.

Netop enkeltmarks-begrebet har Toni Bodenstein arbejdet intensivt med, og det er blevet til en fornem portefølje af dybt personlige vine. Vine, der viser, hvor spændende eksempelvis Riesling formår at udtrykke sig i hænderne på den rette vinmager, og hvor mineraliteten for alvor får lov at udfolde sig. Weingut Pragers vine er generelt sprøde, kølig og ranke og med en gennemført finesse og en frisk og fornem syrebalance. De er delikate og letdrikkelige som unge, men efter flere års lagring viser de for alvor deres imponerende pallette af aromaer i både smag og duft.