PRAGER ACHLEITEN STOCKKULTUR GRÜNER VELTLINER SMARAGD 2016

495,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Producent Årgang Volume
Østrig Hvid Wachau Weingut Prager 2016 75CL
94 Robert Parker
95 Falstaff
96 James Suckling
97 Lobenberg

I hjertet af den berømte vinmark Achleiten findes en særlig parcel ved navn Stockkultur. Ud over en enestående jordbund udmærket Pragers Stockkultur-parcel sig ved vinstokke med en betragtelig alder. De er over 80 år, og vinstokkene står på buskform – altså uden opbinding. Det betyder, at udbyttet helt naturligt holdes ekstremt lavt, og at vinen opnår enestående personlighed og enorm ekstraktrigdom. Samtidig er vinene meget solidt struktureret, da de gamle vinstokke kun yder små druer med tilhørende mindre andel af skind og kerner. Stockkultur vinene er derfor ikke blot rige, men har samtidigt evnen til at leve særligt længe og rumme udviklingsmuligheder i særklasse, blot man har den fornødne tålmodighed med at vente med at åbne vinene, hvad der sagtens kan være svært.

2016 var et særdeles omskifteligt år, der for alvor satte vinproducenternes faglighed på prøve oven på den klimatisk langt mindre komplicerede årgang 2015. Glæden over en tidlig blomstring blev mange steder ødelagt af en omfattende frost i slutningen af april, hvad der betød betragtelige udbyttenedgang. Sommeren var generelt fugtig, men heldigvis viste solen sig for alvor, da den kvalitetskritiske august oprandt og det gode vejr holdt i store træk frem til starten af høstperioden, der dog heller ikke var uden problemer.

Det er nærliggende at sammenligne de to naboårgange 2015 og 2016 med deres vidt forskellige vækstvilkår, hvad der da også har givet to forskellige årgangsudtryk. 2016 er kort og godt lettere og friskere og har generelt givet vine, der mere gør sig ved elegance, end ved den styrke som den solrige årgang 2015 frembragte. Det siger sig selv, at 2016 med sin omskiftelighed har giver store udsving i kvaliteten fra område til område og fra avler til avler, så det i de vanskeligere årgange, at det er værd at satse på vine fra de dygtigst mulige avlere, såsom Toni Bodenstein fra Weingut Prager.

James Suckling beskriver Grüner Veltliner Smaragd “Achleiten” Stockkultur 2016 som tæt og kraftfuld og alligevel med en indre lethed, der gør den bemærkelsesværdig. Aromatisk er det indtryk som røg, grønne urter og mirabeller, der følges op af en særdeles lang og livlig finish. En vin, der er herlig allerede i dag, men kan holde adskillige tiår fremover.

Weingut Prager er placeret blandt de mest ansete domæner i Østrig og med rette. Æren for denne bemærkelsesværdige præstation tilkommer Toni Bodenstein, der gennem et mangeårigt og utrætteligt arbejde har løftet domænets vine til absolut ”spitzenklasse”.

Weingut Prager blev etableret tilbage i 1715 og har været i familiens eje siden da. Toni Bodenstein giftede sig ind i denne ansete vinfamilie tilbage i 1990’erne, og det har hverken Toni eller familien sidenhen fortrudt. Toni har evnet af forny det aldrende domæne, og han har klædt det på til at leve op til den nutidige vinverdens mest ambitiøse krav.

Nøglen til Weingut Pragers enestående vine skal søges i, at Toni Bodenstein som en af de første i Wachau for alvor forstod, hvad det vil sige at producere vine med gennemført Terroirpræg. Altså vin med en unik personlighed, der udtrykker én enkelt marks særpræg så markant, at det ikke kan efterlignes noget andet sted: Man kan kort og godt ”smage marken”.

Der findes næppe heller noget mere velegnet vindistrikt en det østrigske Wachau, hvis man for alvor vil arbejde med Terroir. Et unikt terroir skabes af en enestående og variabel geologi kombineret med et lokalklima, der er optimalt for den aktuelle druesort. Yderligere er der typisk behov for kølige nætter i vækstsæsonen og mulighed for særlig lang modningstid. Alle disse elementer er helt på plads i Wachau, når det drejer sig om Riesling og nationaldruen Grüner Veltliner, og det er ikke noget tilfælde, at området er så rigt på fornemme enkeltmarksvine.

Netop enkeltmarks-begrebet har Toni Bodenstein arbejdet intensivt med, og det er blevet til en fornem portefølje af dybt personlige vine. Vine, der viser, hvor spændende eksempelvis Riesling formår at udtrykke sig i hænderne på den rette vinmager, og hvor mineraliteten for alvor får lov at udfolde sig. Weingut Pragers vine er generelt sprøde, kølig og ranke og med en gennemført finesse og en frisk og fornem syrebalance. De er delikate og letdrikkelige som unge, men efter flere års lagring viser de for alvor deres imponerende pallette af aromaer i både smag og duft.