Prager Smaragd Achleiten Grüner Veltliner 2016

499,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Producent Årgang Volume
Østrig Hvid Wachau Weingut Prager 2016 75CL
92 Robert Parker
93 Falstaff
94 James Suckling
17+ Jancis Robinson
17,5 Gault & Millaud

Achleiten er en af Wachaus mest berømte vinmarker, og som mange andre af topvinmarker ligger den på et stejlt bakket område med højder op til 350 meter og samtidigt spektakulært lige ned til en flod - i dette tilfælde Donau.  Denne klassiske vinmark har været dyrket mindst tilbage til 1200-tallet, så dens kvaliteter har været kendt og elsket gennem århundreder. Jordbunden er stenet og gennemført mineralsk, og samtidig er geologien særdeles sammensat over markens cirka 22 hektar, så vinen kan sagtens variere betragteligt fra den ene parcel til den anden og fra den ene producent til den anden. Men fælles for alle vine er, at kvaliteten er enestående, hvis ellers avleren er tilstrækkelig dygtig, og det er man ikke i tvivl om, når der står Weingut Prager på etiketten.

2016 var et særdeles omskifteligt år, der for alvor satte vinproducenternes faglighed på prøve oven på den klimatisk langt mindre komplicerede årgang 2015. Glæden over en tidlig blomstring blev mange steder ødelagt af en omfattende frost i slutningen af april, hvad der øgede muligheden for udbytte nedgang. Sommeren var generelt fugtig, men heldigvis viste solen sig for alvor, da den kvalitetskritiske august oprandt og det gode vejr holdt i store træk frem til starten af høstperioden, der dog heller ikke var uden problemer.

Falstaff omtaler Grüner Veltliner Smaragd “Achleiten” 2016 som en vin med fornem farve med sølvreflekser og en mineralsk duft med toner af røg og en frugt med præg af modne gule æbler og orangeskal. Vinen er både saftig og kompleks med tilpas frugtsødme med toner af honningmelon og nydeligt integreret syre. En veludviklet vin med stort lagringspotentiale. 

Weingut Prager er placeret blandt de mest ansete domæner i Østrig og med rette. Æren for denne bemærkelsesværdige præstation tilkommer Toni Bodenstein, der gennem et mangeårigt og utrætteligt arbejde har løftet domænets vine til absolut ”spitzenklasse”.

Weingut Prager blev etableret tilbage i 1715 og har været i familiens eje siden da. Toni Bodenstein giftede sig ind i denne ansete vinfamilie tilbage i 1990’erne, og det har hverken Toni eller familien sidenhen fortrudt. Toni har evnet af forny det aldrende domæne, og han har klædt det på til at leve op til den nutidige vinverdens mest ambitiøse krav.

Nøglen til Weingut Pragers enestående vine skal søges i, at Toni Bodenstein som en af de første i Wachau for alvor forstod, hvad det vil sige at producere vine med gennemført Terroirpræg. Altså vin med en unik personlighed, der udtrykker én enkelt marks særpræg så markant, at det ikke kan efterlignes noget andet sted: Man kan kort og godt ”smage marken”.

Der findes næppe heller noget mere velegnet vindistrikt en det østrigske Wachau, hvis man for alvor vil arbejde med Terroir. Et unikt terroir skabes af en enestående og variabel geologi kombineret med et lokalklima, der er optimalt for den aktuelle druesort. Yderligere er der typisk behov for kølige nætter i vækstsæsonen og mulighed for særlig lang modningstid. Alle disse elementer er helt på plads i Wachau, når det drejer sig om Riesling og nationaldruen Grüner Veltliner, og det er ikke noget tilfælde, at området er så rigt på fornemme enkeltmarksvine.

Netop enkeltmarks-begrebet har Toni Bodenstein arbejdet intensivt med, og det er blevet til en fornem portefølje af dybt personlige vine. Vine, der viser, hvor spændende eksempelvis Riesling formår at udtrykke sig i hænderne på den rette vinmager, og hvor mineraliteten for alvor får lov at udfolde sig. Weingut Pragers vine er generelt sprøde, kølig og ranke og med en gennemført finesse og en frisk og fornem syrebalance. De er delikate og letdrikkelige som unge, men efter flere års lagring viser de for alvor deres imponerende pallette af aromaer i både smag og duft.