Weingut Prager Grüner Veltliner "Hinter der Burg" Federspiel 2017 0,75

249,00 pr stk. Inkl. moms ved køb af 12 stk. 169,00

Lagerstatus: Ikke på lager

Ved køb af Varenr Stk pris
1 2150
249,00 Inkl. moms:
6 2150
249,00 Inkl. moms:
189,00 Inkl. moms:
12 2150
249,00 Inkl. moms:
169,00 Inkl. moms:
Land Vintype Region Producent Årgang Volume
Østrig Hvid Wachau Weingut Prager 2017 75CL
90 James Suckling
88 Robert Parker
* * * * * Flaskehalsen.nu

Navnet ”Hinter der Burg” indikerer, at der her er tale om enkeltmarksvin, hvad der er Toni Bodensteins særlige force. Marken er på godt otte hektar, og den findes på et plateau tæt på byen Weissenkirchen. Den er beplantet med gamle Grüner Veltliner stokke, hvis alder er mellem 35 og 55 år. Marken kan gennem Benediktiner-munkene spores så langt tilbage som i 1500-tallet, så det er en parcel med åbenlyse kvaliteter.

2017 var et år med betragtelig klimatisk variation, både når det gjaldt temperatur og nedbør. Et lunt forår gav vinstokkene en tidlig blomstring, og sommeren var særdeles varm, solrig og knastør. Da mængden af solskin er nogenlunde proportional med den mulige smagsstyrke og intensitet i den færdige vin, er der allerede her lovende takter. Dette er selvfølgelig under forudsætning af, at vinstokkene ikke er tørkestressede, hvorfor flere avlere fuldt legalt vandede vinmarkerne i 2017.

Alt i alt gav det en tidlig høst med beherskede udbytter grundet tørken, men undervejs i høstperioden vendte køligt vejr og regn tilbage i september og forsinkede to tredjedel af markerne. Men nedbøren gav til gengæld et stærkt øget og dermed et mere tyndbenet udbytte. Alt i alt må man i 2017 forvente store udsving i kvaliteten, hvorfor det i dette år er vigtigt at købe fra de dygtigste vinavlere. Så har man til gengæld også mulighed for at sikre sig vine med enestående kvalitet.

James Suckling beskriver vinens duft som meget med frugtindtryk af æble, pære og citron tilsat et delikat lille krydderi af hvid peber. En vin med pæn fylde understøttet af moderat tannin og meget ren frugt. En frisk vin med dejlig syrebalance og klar til at drikke allerede nu.

Federspiel er Wachaus næsthøjeste kvalitetsniveau for hvidvine, kun overgået af Smaragd. Federspiel-vine skal have en pæn mostvægt og en behersket alkoholprocent på mellem 11.5 og 12.5. Alligevel er det vine, der er klassificeret som værende med stor styrke og med masser af karakter. Da alkoholindholdet her er lavere end hos Smaragd, er det vine, der mætter mindre, og ofte satser de mere på finesse og elegance frem for styrke.

Weingut Prager er placeret blandt de mest ansete domæner i Østrig og med rette. Æren for denne bemærkelsesværdige præstation tilkommer Toni Bodenstein, der gennem et mangeårigt og utrætteligt arbejde har løftet domænets vine til absolut ”spitzenklasse”.

Weingut Prager blev etableret tilbage i 1715 og har været i familiens eje siden da. Toni Bodenstein giftede sig ind i denne ansete vinfamilie tilbage i 1990’erne, og det har hverken Toni eller familien sidenhen fortrudt. Toni har evnet af forny det aldrende domæne, og han har klædt det på til at leve op til den nutidige vinverdens mest ambitiøse krav.

Nøglen til Weingut Pragers enestående vine skal søges i, at Toni Bodenstein som en af de første i Wachau for alvor forstod, hvad det vil sige at producere vine med gennemført Terroirpræg. Altså vin med en unik personlighed, der udtrykker én enkelt marks særpræg så markant, at det ikke kan efterlignes noget andet sted: Man kan kort og godt ”smage marken”.

Der findes næppe heller noget mere velegnet vindistrikt en det østrigske Wachau, hvis man for alvor vil arbejde med Terroir. Et unikt terroir skabes af en enestående og variabel geologi kombineret med et lokalklima, der er optimalt for den aktuelle druesort. Yderligere er der typisk behov for kølige nætter i vækstsæsonen og mulighed for særlig lang modningstid. Alle disse elementer er helt på plads i Wachau, når det drejer sig om Riesling og nationaldruen Grüner Veltliner, og det er ikke noget tilfælde, at området er så rigt på fornemme enkeltmarksvine.

Netop enkeltmarks-begrebet har Toni Bodenstein arbejdet intensivt med, og det er blevet til en fornem portefølje af dybt personlige vine. Vine, der viser, hvor spændende eksempelvis Riesling formår at udtrykke sig i hænderne på den rette vinmager, og hvor mineraliteten for alvor får lov at udfolde sig. Weingut Pragers vine er generelt sprøde, kølig og ranke og med en gennemført finesse og en frisk og fornem syrebalance. De er delikate og letdrikkelige som unge, men efter flere års lagring viser de for alvor deres imponerende pallette af aromaer i både smag og duft.