Weingut Prager Grüner Veltliner "Hinter der Burg" Federspiel 2015 0,75

249,00 Inkl. moms Fra 179,00

Lagerstatus: På lager

89Robert Parker
89Vinous
ELLER

Navnet ”Hinter der Burg” indikerer, at der her er tale om enkeltmarksvin, hvad der er Toni Bodensteins særlige force. Marken er på godt otte hektar, og den findes på et plateau tæt på byen Weissenkirchen. Den er beplantet med gamle Grüner Veltliner stokke, hvis alder er mellem 35 og 55 år. Marken kan gennem Benediktiner-munkene spores så langt tilbage som i 1500-tallet, så det er en parcel med åbenlyse kvaliteter.

2015 var i Wachau en klimatisk mønsterårgang. En meget solrig og tør sommer blev fulgt op af passende nedbør i august og tilpas tørt og solrigt vejr frem til høsten kombineret med kølige nætter. En østrigsk vinavler kan næsten ikke bede om mere favorable vilkår, og 2015 er da også på alle måder en absolut topårgang. Vinene fra 2015 rummer ikke blot fornem ekstraktrig frugt, men de har betydelig aromatisk dybde og tilpas syre til at give harmoni og elegance. 2015 er en årgang, der smager forrygende allerede nu, men den vil kunne holde sig og endda forbedres betydeligt i rigtigt mange år fremover.

Federspiel er Wachaus næsthøjeste kvalitetsniveau for hvidvine, kun overgået af Smaragd. Federspiel-vine skal have en pæn mostvægt og en behersket alkoholprocent på mellem 11.5 og 12.5. Alligevel er det vine, der er klassificeret som værende med stor styrke og med masser af karakter. Da alkoholindholdet her er lavere end hos Smaragd, er det vine, der mætter mindre, og ofte satser de mere på finesse og elegance frem for styrke.

The Wine Advocate beskriver vinen som intens og saftig med hvide frugtaromaer og en livlig syre. I munden har den medium fylde og en mineralsk finish. Det er vin, der udmærker sig ved en klar terroir-identitet med aftryk af vinmarkens grusede jordbund i en let, meget ren og forfriskende stil og med fin intensitet.

Robert Parker
Pungent scents and flavors of lemon, sea oats, and green herbs accent a matrix of yellow plum and strawberry, supported by glyceral richness and a sense of extract sweetness. A suggestion of beet root and nip of white pepper lend the finish of this satisfyingly succulent Gruner Veltliner a more recognizable varietal character.

Vinous
There has seldom been a more luscious, sappy Federspiel at this address, whether or not the results fit Bodenstein’s generally correct characterization of this vintage as one of “elegance and finesse.” I would expect to enjoy this anytime over the next 4-6 years though be inclined to favor relishing its youthful fruitiness.

Weingut Prager er placeret blandt de mest ansete domæner i Østrig og med rette. Æren for denne bemærkelsesværdige præstation tilkommer Toni Bodenstein, der gennem et mangeårigt og utrætteligt arbejde har løftet domænets vine til absolut ”spitzenklasse”.

Weingut Prager er placeret blandt de mest ansete domæner i Østrig og med rette. Æren for denne bemærkelsesværdige præstation tilkommer Toni Bodenstein, der gennem et mangeårigt og utrætteligt arbejde har løftet domænets vine til absolut ”spitzenklasse”.

Weingut Prager blev etableret tilbage i 1715 og har været i familiens eje siden da. Toni Bodenstein giftede sig ind i denne ansete vinfamilie tilbage i 1990’erne, og det har hverken Toni eller familien sidenhen fortrudt. Toni har evnet af forny det aldrende domæne, og han har klædt det på til at leve op til den nutidige vinverdens mest ambitiøse krav.

Nøglen til Weingut Pragers enestående vine skal søges i, at Toni Bodenstein som en af de første i Wachau for alvor forstod, hvad det vil sige at producere vine med gennemført Terroirpræg. Altså vin med en unik personlighed, der udtrykker én enkelt marks særpræg så markant, at det ikke kan efterlignes noget andet sted: Man kan kort og godt ”smage marken”.

Der findes næppe heller noget mere velegnet vindistrikt en det østrigske Wachau, hvis man for alvor vil arbejde med Terroir. Et unikt terroir skabes af en enestående og variabel geologi kombineret med et lokalklima, der er optimalt for den aktuelle druesort. Yderligere er der typisk behov for kølige nætter i vækstsæsonen og mulighed for særlig lang modningstid. Alle disse elementer er helt på plads i Wachau, når det drejer sig om Riesling og nationaldruen Grüner Veltliner, og det er ikke noget tilfælde, at området er så rigt på fornemme enkeltmarksvine.

Netop enkeltmarks-begrebet har Toni Bodenstein arbejdet intensivt med, og det er blevet til en fornem portefølje af dybt personlige vine. Vine, der viser, hvor spændende eksempelvis Riesling formår at udtrykke sig i hænderne på den rette vinmager, og hvor mineraliteten for alvor får lov at udfolde sig. Weingut Pragers vine er generelt sprøde, kølig og ranke og med en gennemført finesse og en frisk og fornem syrebalance. De er delikate og letdrikkelige som unge, men efter flere års lagring viser de for alvor deres imponerende pallette af aromaer i både smag og duft.

 

Ved køb afVarenrStk pris
14169
Inkl. moms: 249,00
64169
Inkl. moms: 249,00
Inkl. moms: 199,00
124169
Inkl. moms: 249,00
Inkl. moms: 179,00