Wayfarer Estate Vineyard Pinot Noir 2016 75CL

995,00 pris ved 1. stk Inkl. moms pris fra 795,00

Lagerstatus: På lager

ELLER
Ved køb af Varenr Stk pris
1 4308
995,00 Inkl. moms:
6 4308
995,00 Inkl. moms:
795,00 Inkl. moms:
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast Wayfarer Estate 2016 Sonoma County 750
97 Jeb Dunnuck
95 Wine Enthusiast

Førsteklasses Pinot Noir fra stokke, der kæmper en daglig kamp på vindblæste Wayfarer Vineyard, hvor undergrunden sender rødderne på dybere og dybere jagt efter næring. Det gode er, at anstrengelserne i dén grad bærer frugt om man så må sige.

Der høstes i hånden og alle klaser afstilkes inden presning. Winemaker Todd Kohn har valgt at modne vinen 15 måneder på egefade, hvoraf de 45% var helt nye.

Farven er lys rubinrød, men duften er desto mere intens. Kirsebær, hindbærkompot og tranebær hvirvler op fra glasset sammen med eksotiske blomster, kanel og sort te. Smagen kredser om vilde jordbær, røde kirsebær, tørret lavendel, knuste sten, asiatiske krydderier og noget hvid peber henimod slutningen … som tager lidt tid på den gode måde.

Forbavsende drikkeklar og har minimum 10 lysende år i sig endnu.

Jeb Dunnuck 97P
Leading off the Pinot Noirs, the 2016 Pinot Noir Wayfarer Vineyard was completely destemmed and spent 15 months in 45% new French oak. It offers a bright framboise, cranberry, exotic flower, and spice-driven bouquet that carries to a medium-bodied, silky Pinot Noir that has everything in all the right places. Showing more floral, spice, and forest floor with time in the glass, incredible tannin quality, and a great finish, it’s certainly on par with the single parcel/clone driven releases.

Manden bag Wayfarer er ingen ringere end Napa-legenden Jayson Pahlmeyer. Det er historien om ikke at gå på kompromis og hellere vente end at nøjes med det næstbedste. Beretningen om Wayfarer starter tilbage i de tidlige 1990’ere, hvor Pahlmeyer var gået på stædig jagt efter nogle af verdens bedste vinmarker til Pinot Noir og Chardonnay. Mindre kunne ikke gøre det. Og i Bourgogne fik han neglene i intet ringere end Grand Cru markerne Clos de la Roche og Corton Vergennes, hvor det var planen at hans winemaker Helen Turley skulle skrue herlighederne sammen. Men blækket på salgsaftalen var dårligt blevet tørt, da handlen blev annulleret på grund af en obskur lokal klausul. Ingen Grand Cru marker til Pahlmeyer. Det stoppede dog ikke hans søgen. Mandens ambition om at skabe verdensklasse Chardonnay og Pinot Noir tog bare til. Men han måtte vente yderligere seks år, før den perfekte location dukkede op – ikke i Bourgogne men hjemme i staterne.

Gemt lidt ad vejen i Sonoma Coasts bakkede landskab faldt han over en lille gård, der hed Wayfarer. Navnet linkede til drømmen om at rejse verden rundt, som ejerne Dave og Dorothy Davis havde haft siden de slog sig ned på stedet i 1970’erne. Her dyrkede de økologiske grøntsager til en lang række restauranter og grundlagde også Wayfarer School – en kostskole for teenagers med en belastet fortid. Wayfarer var med andre ord et sted, hvor man helede sjælen ved at være i tæt kontakt med jorden og naturen.

Pahlmeyer købte netop Wayfarer, fordi stedet har de perfekte klimatiske og jordbundsmæssige forhold til Pinot Noir og Chardonnay. Og for at holde stilen med aldrig at gå på kompromis med kvaliteten, blev det en anden legende, David Abreu, der beplantede den 30 acre lille mark tilbage i 2002. 16 forskellige kloner af Pinot Noir og Chardonnay blev det til, så der var lidt forskelligt at lege med.  

I 2005 kom første årgang, hvor Pahlmeyer blandede frugten fra Wayfarer med frugt fra Russian River vinmarker. Men fra 2012 havde frugten fra Wayfarer marken nået op på så vanvittig højt et niveau, at det ville være helligbrøde at blande den med druer fra andre marker. Straks strøg ratings fra verdens førende vinanmeldere helt op i toppen og holder sit niveau år efter år.

I dag ligger ansvaret for Wayfarer hos Jayson Pahlmeyers datter Cleo, der sammen med winemaker Todd Kohn viderefører den kompromisløse tilgang til vinene. Her hjælper det, at marken er så forholdsvis lille, at det er muligt for Todd Kohn at tale med alle vinstokkene, sørge for at de trives optimalt og til sidst skabe vin i verdensklasse. Dermed også sagt at mængderne er ganske små og efterspørgslen modsat ret så stor.

Og Jayson Pahlmeyer? Han solgte i 2019 sit imperium til Gallo og lider ingen nød. Men hjertebarnet Wayfarer ville han ikke slippe. Det skulle blive i familien og det skal han have stor tak for!