Wayfarer Estate Fort Ross-Seaview The Traveler Pinot Noir 2018

1.595,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast Wayfarer Estate 2018 Sonoma County 75CL
97 Jeb Dunnuck
95 Robert Parker
96 Vinous

Populært sagt en smuglervin, men en fantastisk en af slagsen. Winemaker Todd Kohn laver den på en såkaldt suitcase klon af Pinot Noir … med andre ord en klon et helt andet sted fra og hvor man har smuglet stiklinger med hjem i kufferten. Deraf navnet The Traveler. Let skummelt måske, men denne klon trives fremragende på Wayfarer Vineyard i Sonoma Coast og plejes efter alle kunstens regler.

Der høstes og sorteres ved håndkraft og alle klaser blev afstilket inden presning. Efter endt fermentering fik juicen lov at modne I hele 15 måneder på franske egefade, hvoraf 2/3 var helt nye.

Ud er kommet en dyb og super elegant vin, der dufter indtagende af hindbær, blåbær, tranebær, mørk chokolade, violer, Earl Grey te, amaro og støvet jord. Smagen kommer med en smuk dybde og fylde, der folder lag efter lag ud, inden den imponerende lange finish sætter ind. Gennemført klassevin! Men skynd dig.

Der blev kun produceret lidt over 100 kasser.

Jeb Dunnuck
All destemmed and brought up 83% new French oak, the tiny production 2018 Pinot Noir The Traveler is a gem of a wine that ranks with the top tier releases in the vintage. Made by Todd Kohn and all from the estate Wayfarer Vineyard, it offers a beautiful bouquet of ripe strawberries, framboise, white flowers, toasted spice, and pine/forest floor-like nuances. These all carry to a medium to full-bodied Pinot Noir with stunning tannins, a seamless texture, and flawless balance. It has a big core of sweet fruit (I'd guess Russian River blind) yet is just pure class, with nothing out of place and a great, great finish. It needs an hour in a decanter if drinking any time soon, and it's going to evolve for a solid decade.

Manden bag Wayfarer er ingen ringere end Napa-legenden Jayson Pahlmeyer. Det er historien om ikke at gå på kompromis og hellere vente end at nøjes med det næstbedste. Beretningen om Wayfarer starter tilbage i de tidlige 1990’ere, hvor Pahlmeyer var gået på stædig jagt efter nogle af verdens bedste vinmarker til Pinot Noir og Chardonnay. Mindre kunne ikke gøre det. Og i Bourgogne fik han neglene i intet ringere end Grand Cru markerne Clos de la Roche og Corton Vergennes, hvor det var planen at hans winemaker Helen Turley skulle skrue herlighederne sammen. Men blækket på salgsaftalen var dårligt blevet tørt, da handlen blev annulleret på grund af en obskur lokal klausul. Ingen Grand Cru marker til Pahlmeyer. Det stoppede dog ikke hans søgen. Mandens ambition om at skabe verdensklasse Chardonnay og Pinot Noir tog bare til. Men han måtte vente yderligere seks år, før den perfekte location dukkede op – ikke i Bourgogne men hjemme i staterne.

Gemt lidt ad vejen i Sonoma Coasts bakkede landskab faldt han over en lille gård, der hed Wayfarer. Navnet linkede til drømmen om at rejse verden rundt, som ejerne Dave og Dorothy Davis havde haft siden de slog sig ned på stedet i 1970’erne. Her dyrkede de økologiske grøntsager til en lang række restauranter og grundlagde også Wayfarer School – en kostskole for teenagers med en belastet fortid. Wayfarer var med andre ord et sted, hvor man helede sjælen ved at være i tæt kontakt med jorden og naturen.

Pahlmeyer købte netop Wayfarer, fordi stedet har de perfekte klimatiske og jordbundsmæssige forhold til Pinot Noir og Chardonnay. Og for at holde stilen med aldrig at gå på kompromis med kvaliteten, blev det en anden legende, David Abreu, der beplantede den 30 acre lille mark tilbage i 2002. 16 forskellige kloner af Pinot Noir og Chardonnay blev det til, så der var lidt forskelligt at lege med.  

I 2005 kom første årgang, hvor Pahlmeyer blandede frugten fra Wayfarer med frugt fra Russian River vinmarker. Men fra 2012 havde frugten fra Wayfarer marken nået op på så vanvittig højt et niveau, at det ville være helligbrøde at blande den med druer fra andre marker. Straks strøg ratings fra verdens førende vinanmeldere helt op i toppen og holder sit niveau år efter år.

I dag ligger ansvaret for Wayfarer hos Jayson Pahlmeyers datter Cleo, der sammen med winemaker Todd Kohn viderefører den kompromisløse tilgang til vinene. Her hjælper det, at marken er så forholdsvis lille, at det er muligt for Todd Kohn at tale med alle vinstokkene, sørge for at de trives optimalt og til sidst skabe vin i verdensklasse. Dermed også sagt at mængderne er ganske små og efterspørgslen modsat ret så stor.

Og Jayson Pahlmeyer? Han solgte i 2019 sit imperium til Gallo og lider ingen nød. Men hjertebarnet Wayfarer ville han ikke slippe. Det skulle blive i familien og det skal han have stor tak for!