Wayfarer Chardonnay Wayfarer Vineyard 2018 75CL

995,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Hvid California North Coast Wayfarer Estate 2018 Sonoma County 75CL
98+ Robert Parker
95+ Jeb Dunnuck
96 Vinous

Duft og smag den blindt, hvorefter du muligvis vil skyde på rigtig god Meursault. Men vi er altså ovre på den anden side af Atlanten nærmere bestemt Sonoma Coast på Wayfarer Vineyard, hvor winemaker Todd Kohn styrer showet sammen med ejeren Jayson Pahlmeyer.

Udover den almindelige fermentering har den også været igennem fuld malolaktisk gæring og modnet 15 måneder på franske egefade, hvor 65% var nye.

Duften i sig selv er en oplevelse. Citrus butterscotch, limeskal og mango danser elegant rundt sammen med orangeblomster, hyldeblomst og honning. Smagen kommer med pærer, grønne æbler, orangemarmelade, smør plus noter af ristede mandler.

Smager latterligt godt, hvilken den vil fortsætte med de næste 8-9 år. Ærgerligt at der kun er 1.060 kasser.

Robert Parker 98+
The 2018 Chardonnay Wayfarer Vineyard opens with explosive perfume! Gunflint, spring honey, white flowers and salted almonds mingle over rich quince paste and warm apple fruit. The palate is equally as compelling, its powerful, rich layers of flavor packed into an ultra silky frame, offering bright pops of juiciness and a finish that goes on forever. Wow! It's stunning now but may improve with more time in bottle.

Manden bag Wayfarer er ingen ringere end Napa-legenden Jayson Pahlmeyer. Det er historien om ikke at gå på kompromis og hellere vente end at nøjes med det næstbedste. Beretningen om Wayfarer starter tilbage i de tidlige 1990’ere, hvor Pahlmeyer var gået på stædig jagt efter nogle af verdens bedste vinmarker til Pinot Noir og Chardonnay. Mindre kunne ikke gøre det. Og i Bourgogne fik han neglene i intet ringere end Grand Cru markerne Clos de la Roche og Corton Vergennes, hvor det var planen at hans winemaker Helen Turley skulle skrue herlighederne sammen. Men blækket på salgsaftalen var dårligt blevet tørt, da handlen blev annulleret på grund af en obskur lokal klausul. Ingen Grand Cru marker til Pahlmeyer. Det stoppede dog ikke hans søgen. Mandens ambition om at skabe verdensklasse Chardonnay og Pinot Noir tog bare til. Men han måtte vente yderligere seks år, før den perfekte location dukkede op – ikke i Bourgogne men hjemme i staterne.

Gemt lidt ad vejen i Sonoma Coasts bakkede landskab faldt han over en lille gård, der hed Wayfarer. Navnet linkede til drømmen om at rejse verden rundt, som ejerne Dave og Dorothy Davis havde haft siden de slog sig ned på stedet i 1970’erne. Her dyrkede de økologiske grøntsager til en lang række restauranter og grundlagde også Wayfarer School – en kostskole for teenagers med en belastet fortid. Wayfarer var med andre ord et sted, hvor man helede sjælen ved at være i tæt kontakt med jorden og naturen.

Pahlmeyer købte netop Wayfarer, fordi stedet har de perfekte klimatiske og jordbundsmæssige forhold til Pinot Noir og Chardonnay. Og for at holde stilen med aldrig at gå på kompromis med kvaliteten, blev det en anden legende, David Abreu, der beplantede den 30 acre lille mark tilbage i 2002. 16 forskellige kloner af Pinot Noir og Chardonnay blev det til, så der var lidt forskelligt at lege med.  

I 2005 kom første årgang, hvor Pahlmeyer blandede frugten fra Wayfarer med frugt fra Russian River vinmarker. Men fra 2012 havde frugten fra Wayfarer marken nået op på så vanvittig højt et niveau, at det ville være helligbrøde at blande den med druer fra andre marker. Straks strøg ratings fra verdens førende vinanmeldere helt op i toppen og holder sit niveau år efter år.

I dag ligger ansvaret for Wayfarer hos Jayson Pahlmeyers datter Cleo, der sammen med winemaker Todd Kohn viderefører den kompromisløse tilgang til vinene. Her hjælper det, at marken er så forholdsvis lille, at det er muligt for Todd Kohn at tale med alle vinstokkene, sørge for at de trives optimalt og til sidst skabe vin i verdensklasse. Dermed også sagt at mængderne er ganske små og efterspørgslen modsat ret så stor.

Og Jayson Pahlmeyer? Han solgte i 2019 sit imperium til Gallo og lider ingen nød. Men hjertebarnet Wayfarer ville han ikke slippe. Det skulle blive i familien og det skal han have stor tak for!