Tenuta San Guido Sassicaia 2021

Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri Sassicaia DOC 2021 er endnu et mesterværk fra den ikoniske producent, der skabte Italiens første "Super Tuscan". Sassicaia er den eneste italienske vin med sin egen DOC-appellation, hvilket vidner om dens exceptionelle kvalitet og historiske betydning.  

Årgangen 2021 byder på optimale klimaforhold, der har givet druerne en sublim modenhed og balance. Vinen er lavet af 85 % cabernet sauvignon og 15 % cabernet franc, der dyrkes i Bolgheris stenede jordbund, som bidrager til vinens unikke struktur og mineralitet.  

Sassicaia 2021 åbner med en forførende aroma af modne solbær, brombær, violer og subtile hints af cedertræ, tobak og krydderurter. På ganen leverer den en imponerende kombination af kraft og elegance, med fløjlsbløde tanniner, levende syre og lag af mørke bær, krydderier og et strejf af grafit. Den lange og komplekse eftersmag afspejler vinens storslåede potentiale og dens evne til at udvikle sig gennem årtier.  

Denne årgang har allerede modtaget anerkendelse fra verdens førende vinanmeldere, herunder 100 point fra Robert Parker og TerroirSense, samt 99 point fra Decanter. Sassicaia 2021 er en vin, der kan nydes nu for dens ungdommelige friskhed, men som også belønner tålmodighed og lagring.  

Perfekt til servering med udsøgte retter som rødt kød, vildt eller modne oste, men lige så velegnet til at blive værdsat alene som en vinoplevelse i verdensklasse.  

Sassicaia 2021 fortsætter arven fra Tenuta San Guido med en vin, der står som en milepæl i både italiensk og international vinproduktion.  

 

Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri Sassicaia DOC 2021 er endnu et mesterværk fra den ikoniske producent, der skabte Italiens første "Super Tuscan". Sassicaia er den eneste italienske vin med sin egen DOC-appellation, hvilket vidner om dens exceptionelle kvalitet og historiske betydning.  

Årgangen 2021 byder på optimale klimaforhold, der har givet druerne en sublim modenhed og balance. Vinen er lavet af 85 % cabernet sauvignon og 15 % cabernet franc, der dyrkes i Bolgheris stenede jordbund, som bidrager til vinens unikke struktur og mineralitet.  

Sassicaia 2021 åbner med en forførende aroma af modne solbær, brombær, violer og subtile hints af cedertræ, tobak og krydderurter. På ganen leverer den en imponerende kombination af kraft og elegance, med fløjlsbløde tanniner, levende syre og lag af mørke bær, krydderier og et strejf af grafit. Den lange og komplekse eftersmag afspejler vinens storslåede potentiale og dens evne til at udvikle sig gennem årtier.  

Denne årgang har allerede modtaget anerkendelse fra verdens førende vinanmeldere, herunder 100 point fra Robert Parker og TerroirSense, samt 99 point fra Decanter. Sassicaia 2021 er en vin, der kan nydes nu for dens ungdommelige friskhed, men som også belønner tålmodighed og lagring.  

Perfekt til servering med udsøgte retter som rødt kød, vildt eller modne oste, men lige så velegnet til at blive værdsat alene som en vinoplevelse i verdensklasse.  

Sassicaia 2021 fortsætter arven fra Tenuta San Guido med en vin, der står som en milepæl i både italiensk og international vinproduktion.  

 

Familieejede Tenuta San Guido laver kun tre vine - Sassicaia, Guidalberto og Difese. Alle Tenuta San Guido's tre vine skabes gennem samme strikse mark- og kælderarbejde, hvor håndhøst og nådesløs selektering sikrer druemateriale af høj kvalitet.

Hos Tenuta San Guido spontangæres al vin - gæren er jo en del af det sublime terroir. Sassicaia lagrer på små franske egetræsfade - halvdelen nye - mens Guidalberto lagrer på både små franske og amerikanske egetræsfade. Le Difese lagrer på 100%   brugte fade, som tidligere er brugt til Sassicaia eller Guidalberto.

Druerne til Tenuta San Guidos tre vine kommer fra seperate marker og er at opfatte som unikke vine og altså ikke første, anden- og tredjevine. Sassicaia er den anmelderhyldede og revolutionerende ikonvin, men Guidalberto og Le Difese maler ligeså smukke toscanske landskabsmalerier i nye farver.

Legendariske Sassicaia blev født, da Marchesi Mario Incisa della Rocchetta trodsede traditionerne og plantede Bordeaux-sorterne Canernet Sauvignon og Cabernet Franc i Sangioveses hjemstavn, Toscana. Med Sassicaia's første årgang i 1958 blev stenene til begrebet 'Super-Toscaner' også lagt. I dag har Sassicaia som den eneste vin i hele Italien sin helt egen appellation - Bolgheri Sassicaia - og er hæderkronet som så andre italienske vine. Med anmeldere der træder hinanden over tæerne for at uddele 100P. At Tenuta San Guido også laver elskelihe 'Le Difese' og mere og mere ambitiøs 'Guidalberto' går manges næse forbi. Men San Guido's næste generationer - Nicolo Incisa della Rocchetta og dennes børn og deres fætre og kusiner - var og er ikke færdige med at udforske og udfylde potentialet i Bolgheri's berømte grus.

En duft. Det var, hvad Bordeaux-afficionadoen Marchesi Mario Incisa della Rocchetta ledte efter, da han skulle beslutte sig for, hvilke druer han ville plante. Hos vennen Duchi Salviati i Migliarino, hvis vin blev lavet på Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, fandt han den.

De to Bordeaux-sorter blev således plantet fra Castiglioncello-slottet og ned mod det Tyrrhanske hav. I en havvindskølet korridor med Bolgheri's berømte cypres-træer og veldrænede grus-jorde, som mindede Mario om Graves, Bordeaux. Et terroir i absolut verdensklasse.

Fra 1945 eksperimenterede Mario Incisa della Rocchetta. I 1968 kom Sassicaia endelig på markedet, dog som en simpel bordvin (IGT), da vinmarkerne ikke lå i en anerkendt appellation.

Men den positive modtagelse af Sasssicaia stod italiensk vin, ja hele vinens verden, til at blive revolutioneret for altid. Sassicaia var verdens første 'super-toscaner' - en toscansk vin der ikke følger reglerne. Men præsterer bedre end mange af dem, der gør.

Siden sin fødsel er Sassicaia kun blevet forfinet. Tenuta San Guido introducerede nye franske egetræsfade og ansatte den legendariske vinmager Giacomo Tachis i 1993.

 

Faktablad
LandItalien
Producent Tenuta San Guido
RegionToscana
DistriktBolgheri Sassicaia
Årgang2021
Volume75CL
DruerCabernet Franc, Cabernet Sauvignon
KategoriRødvin
Kollistørrelse6
KollitypeOWC

Robert Parker
Here it is: A quintessential Sassicaia that represents the excellence of the vintage and also respects the unique taste profile of this distinguished Tuscan blend of Cabernets Sauvignon and Franc. The Tenuta San Guido 2021 Bolgheri Sassicaia offers impeccable balance, excellent freshness and absolutely no signs of over-ripeness. The fruit balance is ideal with a hint of crunch and lasting tension from pulp and skins. The tannins are deftly managed with firm grip and enough velvetiness to add volume and length. There is no greenness on the bouquet that instead offers mulled herbs and spice, with cinnamon and clove, layered delicately between mostly red and some purple berry fruits. Redcurrant, blueberry, sweet pomegranate and Rainier cherry run strong in this vintage. A fragrant hint of heritage rose emerges with time. The oak tones are geared toward gingerbread, hazelnut, cigar, sandalwood and something like a grilled sweet red pepper. To the palate, it offers nice weight with no heavy glycerin, and a rinse of acidity that adds to the wine’s natural energy, brightness and viscosity. That marked freshness opens the wine up to long aging potential, but you still need to give it more time in bottle.

James Suckling
Very classy and typical of Sassicaia with currant, tobacco, chocolate, sage and lavender on the nose and palate. Medium- to full-bodied with very integrated and refined tannins that are caressing and pretty with a lovely length and beauty. Such finesse and structure at the same time. Best in 2028 and beyond but already joy to taste.

Vinous
The 2021 Sassicaia is one of the best young Sassicaias I can remember tasting, certainly on par with anything in recent memory. The preference here is picking on the earlier side relative to many neighboring properties, which is one of the reasons Sassicaia is always a wine of refinement more than opulence. At the same time, Sassicaia can be light. Not in 2021. All the elements came together during a long growing season to produce a rich, deep wine that marries textural intensity with classicism. Dark cherry/plum fruit, spice, new leather, menthol, licorice and spice all race across the palate. Time in the glass brings out the wine's textural intensity and sheer power. The 2021 is one of the most concentrated Sassicaias on record. That allowed for long macerations, as long as 20 days for some Cabernets. Aging was 25 months in French oak barrels (95% French, 5% a mix of Hungarian and Slavonian wood), 40% new, 40% once-used barrels and 20% in twice-used barrels. One of the recent developments here is some bâtonnage in aging, which is used to build texture. That approach worked well in 2021. In a word: magnificent.