Spottswoode Estate Cabernet Sauvignon 2017 75CL

1.495,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast Spottswoode Vineyards 2017 Napa Valley 75CL
97+ Robert Parker
97 Wine.com
96 James Suckling
96 Vinous
96 Jeb Dunnuck

2017 er endnu en flot år for Cabernet Sauvignon i Californien men også et år med generelt begrænsede høstudbytter. Udover forårsfrost, var årsagen til det lave udbytte det meget tørre og varme vejr i vækstperioden. Det tredje tørre topår i træk. Derfor var opgaven for de mere ambitiøse vinproducenter at sørge for, at vinene ikke blot var stærke og intense, men at de samtidig havde den fornødne balance og finesse.

Spottswoode forstod fra første færd, at nøglen til at tøjle al overdådigheden var at høste på det helt rette tidspunkt, hvor druerne netop havde nået tilpas fysiologisk modenhed, men stadigvæk rummede tilstrækkelig frisk syre. I tørt solrigt vejr opbygger druerne let en overdosis sukker, der kun alt for giver en mere end rigelig alkohol. Denne fælde faldt Spottswoode dygtige winemaker dog ikke i, og de gennemført høje ratings er da også fuld fortjente for denne magtfulde og længelevende Cabernet.

Vinen er et blend af 90 procent Cabernet Sauvignon, 7 procent Cabernet Franc og 3 procent Petit Verdot. Denne Spottswoode Cabernet Sauvignon 2017 har en smuk duft med toner af tørrede roser, lavendel og det kinesiske krydderi five-spice. Nedenunder finder man en kerne af varm solbærfrugt suppleret af kirsch og vilde blåbær tilsat et lille drys af skovbund og støv. Det er en vin med medium til fuldstændig fylde, og den besidder en forbløffende frugtintensitet med røde, sorte og blå bæraromaer understøttet af ualmindeligt finkornede tanniner. Det er en vin med perfekt friskhed og en finish med nærmest historisk længde og dybde. Fuldstændigt betagende. 

Robert Parker Wine Advocate
Made of 89% Cabernet Sauvignon, 7% Cabernet Franc and 4% Petit Verdot, the 2017 Cabernet Sauvignon is deep garnet-purple in color and prances out of the glass with vivacious blackberries, crushed black cherries, warm black currants and red currant jelly scents plus exotic hints of cassia, cardamom, fenugreek and star anise with a waft of underbrush. Medium-bodied, the palate has fantastic energy and beautiful poise, with bags of bright, crunchy black and red fruit plus a firm, fine-grained texture, finishing long and spicy. 97+

Wine.com
The 2017 Spottswoode Cabernet Sauvignon is magnificent. This wine is powerful, yet thoughtful, and restrained. Its strength is staying composed and elegant while showing us the best attributes of St. Helena Cabernet. Enjoy its aromas and flavors of ripe fruit, savory spices, graphite, and licorice. Pair it with aged cheeses and thought-provoking conversations. 97 points

Vinous, Antonio Galloni
Spottswoode’s 2017 Cabernet Sauvignon has been simply tremendous on both occasions I have tasted it so far. Sweet red cherry, red plum, flowers and mint give the 2017 striking freshness to complement its decidedly mid-weight structure. The intense heat of the vintage caused ripening to slow down and yielded a wine with just 13.7% alcohol, which is low for both the estate and Napa Valley in general. Spottswoode was one of the first estates in the valley to adopt a more moderate approach to farming and that really paid off in 2017, as a wine of this level in that year could have only resulted from impeccable farming. In a word: magnificent!

Jeb Dunnuck
Looking at the 2017 Cabernet Sauvignon Estate, which was bottled two months prior to my tasting, it too has a Château Margaux-like complexity and elegance, with beautiful notes of crème de cassis, sandalwood, dried flowers, tobacco leaf, and lead pencil. Harvested all pre-fire, it hits the palate with medium to full-bodied richness, silky tannins, and remarkable purity, all making for a quintessential Spottswoode that’s going to benefit from 3-5 years of bottle age and keep for 20+ years.

James Suckling
A soft, velvety red with dark-berry, blackcurrant and plum aromas and flavors. Medium-bodied, creamy and delicious. Pretty tension of fruit and tannins. Very refined. 89% cabernet sauvignon, 7% cabernet franc and 4% petit verdot. Drink or hold.

Siden 1972 har familien Novak ejet og dyrket Spottswoode Estate, og allerede tilbage i 1985 skiftede man over til økologi. Vingården blev certificeret i 1992, og denne tidlige ”grønne” start er ganske usædvanlig i Californien. Novak-familien har fra første færd været mere end almindeligt fremsynet – ikke mindst da man erhvervede sig de enestående marker, der ligger i et område, der er som skabt til Cabernet Sauvignon.  Geologien er optimal, og klimaer lunt, men ikke for lunt, da man får en frelsende havbrise ind fra et nærliggende bjergpas. Det sikrer tilpas kølige nætter og et høstvejr, der giver mulighed for en lang og fuldstændig modning, hvor man samtidig bevarer vinenes elegance og friskhed.

Spottswoode-ejendommen befinder sig på vestsiden af St. Helena på grænsen til Mayacamas Mountains, og der da også godt med berømte vinmarker i nabolaget. Eksempelvis ligger David Abreus Madrona Vineyard lige over for Spottswoodes marker, der har været beplantet med vinstokke så langt tilbage som i 1882. Det engelskklingende navn skyldes en Mrs. Albert Spotts, der i 1910 døbte ejendommen med det nu verdensberømte Spottswoode-navn.

I Novak-familien er det især kvinderne, der har tegnet vingårdens profil og har gjort det med sikker hånd. Man har fra første færd valgt, at det er basisvinen – Estate-vinen - der rummer den højeste kvalitet. I modsætning til mange af de andre af områdets topavlere markedsfører man ikke specialcuvéer eller enkeltmarksvine som værende ejendommens mest prestigiøse. Nej, en Spottswoode Cabernet Sauvignon er og bliver en Spottswoode Cabernet Sauvignon. Et sympatisk og letfatteligt princip, der har affødt stribevis af topratings. Eksempelvis Hos Robert Parker, hvor Spottswoode til dato har scoret de uopnåelige 100 point hele fem gange, mens man i fire andre tilfælde har måttet ”nøjes” med 99 point. Godt gået.

Man har da også hele 24 forskellige parceller at vælge vine fra, så man inddrager kun de absolut bedste i det endelige blend til selve Spottswoode Cabernet Sauvignon. I 2006 tog man endnu et vigtigt skridt for at sikre den højest mulige kvalitet:  Man ansatte Aron Weinkauf, der i dag både er Wine Maker og samtidig står for driften af vinmarkerne, Det har man bestemt ikke fortrudt, for ikke blot er kvaliteten konstant tårnhøj og fortsat stigende, men den er også bemærkelsesværdig stabil - selv i de mere vanskelige år.