Rippon Rippon Mature Vine Pinot Noir 2016

379,00 pr stk. Inkl. moms ved køb af 12 stk. 299,00

Lagerstatus: På lager

ELLER
Ved køb af Varenr Stk pris
1 5160
379,00 Inkl. moms:
6 5160
379,00 Inkl. moms:
329,00 Inkl. moms:
12 5160
379,00 Inkl. moms:
299,00 Inkl. moms:
Land Vintype Region Producent Årgang Volume
New Zealand Rød Central Otago Rippon 2016 75CL
97 James Suckling
94 Robert Parker
94 Wine Enthusiast

Ganske enkelt forrygende! Winemaker Nick Mills har blandt andet fået sin vinuddannelse på det helligste af alle steder – Domaine de la Romanée-Conti – så det er ingen tilfældighed at manden kan noget særligt med Pinot Noir. Samtidig ligger Rippon ligger ved Lake Wanakas bred i regionen Central Otago, hvor klima og jordforhold er tæt på ideelle til netop Pinot Noir. Derudover er stokkene helt tilbage fra 1970’erne, så rødderne har fået arbejdet sig godt og grundigt ned i jorden i jagten på næring.

Vinen har en imponerende dybde, intensitet og karakter, men kræver du har lidt tålmodighed. Den er skabt til det lange liv og har godt af noget luft, hvis du åbner den indenfor den nærmeste fremtid.

Hvis du gør dét, kan du glæde til en forrygende duft af mørke kirsebær, blommer, blåbær, violer, blyant, sort te, lakrids plus lidt peber og træ. Smagen gentager de mørke kirsebær og blåbær fra duften og sætter dem sammen med især asiatiske krydderier og lette noter af tørret kød og jord. Den spiller max! Men som sagt … tålmodighed.

Robert Parker
One of the few New Zealand Pinots that benefit from decanting in their youth, Rippon's 2016 Mature Vine Pinot Noir packs in raspberries, hints of Asian five spice powder and delicate herbal notes behind a wall of crushed stone and firm but ripe tannins. It's medium to full-bodied, with a long, slightly chewy finish. Don't be afraid to lose this one in the cellar for 5 or more years.

James Suckling
This is such profoundly complex pinot with violets, dark cherries, plums, blueberries, graphite, black tea, peppery nuances, licorice and woody spices, all taking a role on the nose. The palate has such density and precision, delivering a powerfully composed and profoundly concentrated core of blueberry and dark-cherry flavor in a layered and refined style. Such impressive depth and character. From biodynamically grown grapes.

I følge flere af verdens førende vinanmeldere, så kommer nogle af New Zealands absolutte bedste vine fra Rippon Winery, der ligger ved Lake Wanaka i Central Otago. Det var der ellers ikke mange, der troede på, ville ske, da Rolfe og Lois Mills satte de første vinstokke på den gamle familiegård tilbage i 1970’erne. Ret beset var det vel kun Rolfe og Lois, der havde tiltro til projektet, men det viste sig, at de havde fat i noget.

I 1982 tilplantede de for alvor deres marker – hovedsagligt med Pinot Noir - og i 1988 kom så den første kommercielle årgang. Den var alt andet end tosset og niveauet steg stille og roligt i årene efter i takt med at stokkene blev ældre og know-how’et større. I 2002 kom parrets søn Nick tilbage efter 4 års vinstudier i Bourgogne, hvor han blandt andet arbejdede hos Domaine Jean-Jacques Confuron, Domaine de la Romanee-Conti og Domaine Albert Mann. Nick Mills trådte ind i familieforetagendet som winemaker – en rolle han stadig besidder den dag i dag sammen med konen Jo. Og det er ikke mindst deres fortjeneste, at Rippon har taget det sidste skridt helt op i toppen af new zealandsk vin.

Familien Mills sværger til de biodynamiske principper, så der bliver ikke sprøjtet med gift for at holde skadedyr, ukrudt eller svampe væk fra de 15 hektar marker. De er i dag beplantet med Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Riesling plus Gewürztraminer, der alle trives perfekt i den skifferholdige jord og med den kølige brise fra Lake Wanaka. 

Rippons Pinot Noir vine er fortrinsvis enkeltmarksvine, som udtrykker de forskelle der er i markernes placering i forhold til solen og Lake Wanaka. Super interessante vine med masser af dybde og kompleksitet. Vi har fået tre af dem hjem sammen med Rippons Sauvignon Blanc og Riesling. Man må bare tage hatten af for familien Mills. En ting er at kaste sig ud i et projekt, som de fleste fra start kalder dødsdømt. Noget andet er så, at komme med en kvalitet, der ligger helt oppe i toppen og som flere i Bourgogne-producenter ville give deres højre hånd for. Smag selv hvorfor!