Ridge Vineyards Petite Sirah Lytton Estate 2021
Ved køb af | Stk. pris (inkl. moms) | |
1 | 529,00 kr. | |
6 | 529,00 kr. | 479,00 kr. |
12 | 529,00 kr. | 429,00 kr. |
Super spændende sag fra winemaker Eric Baugher. Druerne til denne vin kommer fra Lytton Springs vinmarken, hvor petite sirah blev plantet helt tilbage i 1901 første gang. Marken har leveret druer til zinfandel Lytton Springs, men tappes nu seperat i små mængder. Petite sirah er helt sin egen druesort og skal ikke forveksles med syrah.
Druerne dyrkes på bedste bæredygtige vis og afstilkes inden presning. Gæringen foregår med hele bær og nænsom pump-over, for kun at trække det nødvendige ud af skallerne. Efter endt gæring modner Eric Gaugher mosten i 16 måneder på amerikanske egefade, hvoraf 15 % er dugfriske.
Farven er helt mørk med et lilla skær og inviterer på en ganske fantastisk duft af blå frugt, læder, lakrids, lavendel, mentol og grus. Den intense smag fylder munden rigtig godt og kommer med duftens noter i smukt samspil. Det fungerer vildt godt det her. Og stor tak til Ridge for den meget beskedne pris i forhold til kvalitet!
Super spændende sag fra winemaker Eric Baugher. Druerne til denne vin kommer fra Lytton Springs vinmarken, hvor petite sirah blev plantet helt tilbage i 1901 første gang. Marken har leveret druer til zinfandel Lytton Springs, men tappes nu seperat i små mængder. Petite sirah er helt sin egen druesort og skal ikke forveksles med syrah.
Druerne dyrkes på bedste bæredygtige vis og afstilkes inden presning. Gæringen foregår med hele bær og nænsom pump-over, for kun at trække det nødvendige ud af skallerne. Efter endt gæring modner Eric Gaugher mosten i 16 måneder på amerikanske egefade, hvoraf 15 % er dugfriske.
Farven er helt mørk med et lilla skær og inviterer på en ganske fantastisk duft af blå frugt, læder, lakrids, lavendel, mentol og grus. Den intense smag fylder munden rigtig godt og kommer med duftens noter i smukt samspil. Det fungerer vildt godt det her. Og stor tak til Ridge for den meget beskedne pris i forhold til kvalitet!
Ridge er et af de helt store navne i amerikansk vinindustri med rødder helt tilbage i 1885, hvor doktor Osea Perrone købte et landområde på ryggen af Monte Bello i Santa Cruz Mountains. Her plantede han vinstokke og byggede en vingård, der producerede sin første årgang i 1892.
Ikke for at negligere Osea Perrones betydning, men det var først da Paul Draper ankom til Ridge, at tingene begyndte at gro. Draper var uddannet filosof, men havde en del praktisk erfaring som vinbonde og wine maker fra Chile, hvor han havde løftet flere vingårde til nye højder. Draper forbedrede arbejdet i marken markant og fik moderniseret den gamle vingård og produktionsfacilitet. Og resultaterne skulle man ikke vente længe på.
Drapers betydning for californisk Zinfandel kan dårligt undervurderes og hans Geyserville og Lytton Springs har begge ikonisk status inden for californisk vin. Men det helt store flagskib er hans Bordeaux blend Monte Bello, som brød igennem på den verdensberømte Paris-smagning tilbage i 1976. Her nåede Monte Bello 1971 op i top-5 og var med til at ryste vinverdenen i sin grundvold.
Udviklingen har aldrig stået stille hos Ridge og Paul Draper. Der er blevet udvidet og nye varianter af vine er kommet til – altid med høje krav om kvalitet. Samme høje krav bliver der stillet til dyrkningen af druer, som i dag foregår efter økologiske metoder.
Draper gik på pension som 80-årig i 2016 og i dag er det winemaker Eric Baugher, som styrer løjerne. Når man ser ratings på de årgange Baugher har haft ansvaret for, må man bare sige, at han i den grad er en værdig arvtager. Osea Perrone ville have klappet i sine hænder og løftet på glasset.
Land | USA |
---|---|
Producent | Ridge Vineyards |
Region | California |
Sub Region | Central Coast |
Distrikt | San Francisco Bay |
Sub distrikt | Santa Cruz Mountains |
Årgang | 2021 |
Volume | 75CL |
Druer | Petite Sirah |
Kategori | Rødvin |
Kollistørrelse | 12 |
Kollitype | OCC |
OwenBargreen.com: 94 Points “The outstanding 2021 Ridge ‘Lytton Estate’ Petite Sirah sits dense in the glass, as this 100% varietal offers tar, black licorice, black rose petals and graphite notes on the nose. The palate is beautifully textured, filled with dense black and blue fruits that parade with shades of creme de violette flavors. Great now, enjoy this over the next fifteen years to come. Drink 2024-2039.” -Owen Bargreen (October 2024)
JamesSuckling.com: 93 Points “A 100% petite sirah that showcases the variety’s intensity without totally overwhelming your senses. A deep, inky color with potent blueberry syrup and black pepper aromas, then a flood of dark chocolate and blackberry jam that a firm layer of tannins keeps from being sweet. Full-bodied. It will truly benefit from aging. Best after 2029.” (September 2024)
Decanter: 93 Points “The Ridge Petite Syrah from 115-year-old, gnarly, bush-trained vines at the Lytton Springs estate. Farmed organically and with a deference to the site’s tremendous history. The tannins are undeniable in this variety, known for its prominent structure, but Ridge manages to coax elegance from this burly big grape. That said, it is a wine meant to be drunk in time and is likely best after 2030. Big violet aromatics, boysenberries and dashes of white pepper leap forward. The palate shows a depth of fruit, a black peppery character aided by the tannins, with black tea, ripe, juicy fig flesh and notes of tart early-season blackberries finishing long and fresh.” -Clive Pursehouse (September 2024)
Vinous Media: 93 Points “Comprising 100% Petite Sirah from Ridge’s Lytton Estate in the Dry Creek Valley, the 2021 Petite Sirah Estate is a brooding, savory, forbiddingly tannic red that clubs you over the head with power and intensity. Leather, oil-cured olive, lavender and sappy blackberry fruit run through this particularly rustic, animalistic edition of Lytton Petite. The fruit is plush and velvety beneath the monstrous structure, but it’s going to take a while to settle this beast down.” -Billy Norris (October 2024)
The Wine Advocate: 92 Points “The 2021 Petite Sirah Lytton Estate opens with initial touches of tar and struck flint that give way to black cherries and currants, wild thyme, pencil shavings, coffee grounds and earth. The full-bodied palate is elegantly styled, its chalky tannins nestled into concentrated, perfumed flavors. Its vibrant acidity adds to its elegance, and it has a long, latent finish. Give it 3–5 years in bottle.” -Erin Brooks, Wine Advocate (September 2024)