Ridge Vineyards Petite Sirah Lytton Estate 2016 0,75

389,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast Ridge Vineyards 2016 Sonoma County 75CL
94+ Vinous
92+ Jeb Dunnuck
93-94 Lobenberg
93 James Suckling

Petite Sirah er en af de få “amerikanske” druer, da den har opnået sin berømmelse i USA, hvor den i dag dyrkes på omkring 1.000 hektar. Druens DNA sladrer dog om, at dens oprindelse er europæisk, da den nedstammer blandt andet fra den sjældne Durif-sort og også fra den velkendte Syrah. Vine på Petite Sirah har da også et kultiveret og diskret Syrah-præg, men alligevel har druesorten en så solid personlighed, at den har sin helt egen berettigelse. 

Druens kraftige mørke farve og de tilhørende solide tanniner har gjort den populær som blandingspartner i mange vine, og ikke mindst når det gælder Zinfandel, der typisk har behov for mere struktur. Petite Sirah kan dog sagtens stå på egne ben, da den giver gennemfarvede vine med rygrad og en pæn aromatisk personlighed og ofte leverer druen endda meget harmoniske vine. Ridge Vineyards Petite Sirah Lytton Estate 2016 er et glimrende eksempel på dette, da den rummer 100 procent Petite Sirah, og det er en vin med både dybde, styrke, balance og masser af personlighed, der udtrykker druesorten særlige karakter gennemført autentisk.

Jeb Dunnuck: “ Ridge Vineyards Petite Sirah Lytton Estate 2016 har en bemærkelsesværdig dyb blækket farve og rummer tilbagetrukne aromaer af viol, brombær, blåbær, grafit og masser af mineralitet.  Det er en stor, mørk, koncentreret og velstruktureret Petite Sirah, der insisterer på at blive Iagret i fem til seks år og som uden besvær vil overleve det efterfølgende tiår. Ridge fremstiller cirka 2.000 kasser, og vinen er et absolut godt køb. 92+ point.

Petite Sirah er en af de få “amerikanske” druer, da den har opnået sin berømmelse i USA, hvor den i dag dyrkes på omkring 1.000 hektar. Druens DNA sladrer dog om, at dens oprindelse er europæisk, da den nedstammer blandt andet fra den sjældne Durif-sort og også fra den velkendte Syrah. Vine på Petite Sirah har da også et kultiveret og diskret Syrah-præg, men alligevel har druesorten så solid en personlighed, at den har sin helt egen berettigelse.  Druens kraftige mørke farve og de tilhørende solide tanniner har gjort den populær som blandingspartner i mange vine, og ikke mindst når det gælder Zinfandel, der typisk har behov for mere struktur. Petite Sirah kan dog sagtens stå på egne ben, da den giver gennemfarvede vine med rygrad og en pæn aromatisk personlighed og ofte endda leverer vine med fin harmoni.

Allerede i 1885 blev en væsentlig del af bjergskråningen Monte Bello i Santa Cruz Mountains omskabt til en for den tid ambitiøs vingård, hvor man omdannede den øverste del af den stejle mark til mere letdyrkelige vinterrasser. Efter en omskiftelig tilværelse med flere handler og den amerikanske forbudstids trængsler kom vingården i midten af det 20. århundrede omsider på kompetente hænder. En gruppe forskere fra et af verdens bedste universiteter – Stanford – kom til i 1959, da de havde indset områdets potentiale for vin i absolut særklasse. De gik ufortrødent i gang med genplantning med fokus på Cabernet Sauvignon og med at bruge moderne vinificering, så i 1962 kunne man trække proppen af de første storslåede Monte Bello vine. Langsomt, men sikkert skabtes dermed et af Californiens mest ansete vinerier: Ridge Vineyards, hvor produktionen kom så hurtigt op i omdrejninger, at man i 1968 kunne levere knap 3.000 kasser.

Men længere nede af skråningen fandtes der andre spændende marker med gamle Zinfandel-vinstokke, der viste sig at kunne frembringe vin på højeste niveau, så i 1968 komme denne druesort også med i Ridges sortiment. Sidenhen har man opkøbt lavereliggende dele af marken, hvor der er plantet så forskellige sorter som Syrah, Merlot, Grenache, Carignan og Chardonnay. Denne type vine sammensat af flere forskellige druesorter har man senere fulgt op på med de berømmede blandingsvine fra Geyserville og Lytton Springs, der stammer fra nyere vingårde i det nordlige Sonoma.

1969 var et skelsættende år for Ridge. Her ansatte man filosoffen (!) Paul Draper, der viste sig at kunne tænke de helt rette og meget fremsynede tanker, når det drejede sig om vin, på trods af at han var selvlært på det vinøse område. Paul Draper blev den person, der for alvor bragte Ridge-vinene – og især Monte Bello – op i den absolutte verdenselite. Den endelige sejr kom i 1976, hvor Monte Bello var med i den berømte Pariser-smagning, hvor selv franskmændene omsider måtte erkende, at vinene fra Californien spillede lige op med de bedst tænkelige franske. Sidenhen er det blevet til tre gange 100 point hos Robert Parker for Monte Bello – indtil videre.

Paul Draper har viet hele sit liv til Ridge, og han har fortjent opnået global berømmelse, og i 2015 blev han af Decanter Magazine udnævnt til at være i top-5 blandt alle verdens vinmagere. Paul Draper er ikke blot en gennemført praktiker, men han var også en af de første, der indså, at jo mindre en vinmager blandersig i vinfremstillingen, jo bedre afspejler vinen sit oprindelsessted. Så Monte Bello kan med rette opfattes som en Terroir-vin. Det var Paul Drapers kongstanke, at vinen selv skulle spille førsteviolin.

På Monte Bello har han arbejdet intensivt med at identificere de enkelte parcellers egenart, og kun de parceller, der for alvor udtrykker Monte Bellos særpræg og store kompleksitet, indgår i det færdige blend. De øvrige og typisk mere lettilgængelige vine fra stort set samme område, bliver så markedsført som ”Estate Cabernet Sauvignon”, der ofte pris-kvalitetsmæssigt kan være et rigtigt attraktivt køb.