Ridge Vineyards Monte Bello Chardonnay 2015 0,75

1.495,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California Central Coast Ridge Vineyards 2015 Central Coast 75CL
94 Robert Parker
95 Vinous
93 WineSpectator

2015 var et særdeles varmt og tørt år i Californien, og mens der ingen tvivl er om, at så solrigt et klima giver strålende betingelser for rødvin, så er udsigten for at skabe glimrende hvidvin lidt mere tvivlsom i disse hedebølgeårgange. Men Ridge Vineyards har på deres Monte Bello ejendom så varierende højdeforhold, at det kan kompensere for dette.

Det har man da også gjort i 2015, hvor der er valgt druer fra den særlige Rousten Ranch parcel, der ligger i over 600 meters højde til prestigevinen Monte Bello Chardonnay. Denne høje beliggenhed giver automatisk kølige nætter og dermed naturlige muligheder for en vellykket syrebalance, blot man høster i tide. Det gjorde Ridge – selvfølgelig – og resultater er da også blevet derefter. Monte Bello 2015 er på trods af overdådighed og styrke alligevel en vin, der har den harmoni, som er nødvendig for at frembringe Chardonnay på højeste niveau.

The Wine Advocate beskriver da også Monte Bello Chardonnay 2015 som en særlig rig og kraftfuld årgang med krydrede aromaindtryk af gule havefrugter, syltede citroner og mandler. Det er en vin med betragtelig krop, dybde og koncentration og med så højt et ekstraktindhold, at det føles som om, at vinen kan tygges. Alligevel besidder Monte Bello Chardonnay 2015 en klar stenpræget mineralitet, og helhedsindtrykket er en vin, der mere satser på ekstraktrigdom og rigdom end på markant syre. Tilsammen giver det en balance, der let leder tanken på stor hvid Bourgogne fra 2015. Så Monte Bello Chardonnay 2015 er en overbevisende vin, der sikkert vil udvikle sig markant efter nogle års flaskelagring.

Allerede i 1885 blev en væsentlig del af bjergskråningen Monte Bello i Santa Cruz Mountains omskabt til en for den tid ambitiøs vingård, hvor man omdannede den øverste del af den stejle mark til mere letdyrkelige vinterrasser. Efter en omskiftelig tilværelse med flere handler og den amerikanske forbudstids trængsler kom vingården i midten af det 20. århundrede omsider på kompetente hænder. En gruppe forskere fra et af verdens bedste universiteter – Stanford – kom til i 1959, da de havde indset områdets potentiale for vin i absolut særklasse. De gik ufortrødent i gang med genplantning med fokus på Cabernet Sauvignon og med at bruge moderne vinificering, så i 1962 kunne man trække proppen af de første storslåede Monte Bello vine. Langsomt, men sikkert skabtes dermed et af Californiens mest ansete vinerier: Ridge Vineyards, hvor produktionen kom så hurtigt op i omdrejninger, at man i 1968 kunne levere knap 3.000 kasser.

Men længere nede af skråningen fandtes der andre spændende marker med gamle Zinfandel-vinstokke, der viste sig at kunne frembringe vin på højeste niveau, så i 1968 komme denne druesort også med i Ridges sortiment. Sidenhen har man opkøbt lavereliggende dele af marken, hvor der er plantet så forskellige sorter som Syrah, Merlot, Grenache, Carignan og Chardonnay. Denne type vine sammensat af flere forskellige druesorter har man senere fulgt op på med de berømmede blandingsvine fra Geyserville og Lytton Springs, der stammer fra nyere vingårde i det nordlige Sonoma.

1969 var et skelsættende år for Ridge. Her ansatte man filosoffen (!) Paul Draper, der viste sig at kunne tænke de helt rette og meget fremsynede tanker, når det drejede sig om vin, på trods af at han var selvlært på det vinøse område. Paul Draper blev den person, der for alvor bragte Ridge-vinene – og især Monte Bello – op i den absolutte verdenselite. Den endelige sejr kom i 1976, hvor Monte Bello var med i den berømte Pariser-smagning, hvor selv franskmændene omsider måtte erkende, at vinene fra Californien spillede lige op med de bedst tænkelige franske. Sidenhen er det blevet til tre gange 100 point hos Robert Parker for Monte Bello – indtil videre.

Paul Draper har viet hele sit liv til Ridge, og han har fortjent opnået global berømmelse, og i 2015 blev han af Decanter Magazine udnævnt til at være i top-5 blandt alle verdens vinmagere. Paul Draper er ikke blot en gennemført praktiker, men han var også en af de første, der indså, at jo mindre en vinmager blandersig i vinfremstillingen, jo bedre afspejler vinen sit oprindelsessted. Så Monte Bello kan med rette opfattes som en Terroir-vin. Det var Paul Drapers kongstanke, at vinen selv skulle spille førsteviolin.

På Monte Bello har han arbejdet intensivt med at identificere de enkelte parcellers egenart, og kun de parceller, der for alvor udtrykker Monte Bellos særpræg og store kompleksitet, indgår i det færdige blend. De øvrige og typisk mere lettilgængelige vine fra stort set samme område, bliver så markedsført som ”Estate Cabernet Sauvignon”, der ofte pris-kvalitetsmæssigt kan være et rigtigt attraktivt køb.