2016 er endt som endnu en topårgang for Cabernet Sauvignon i Californien, hvor de lave udbytter har givet meget kraftfulde og koncentrerede vine. Udover forårsfrost, var årsagen til den begrænsende druemængde det meget tørre og varme vejr i vækstperioden. Derfor var opgaven for de mere ambitiøse vinproducenter at sørge for, at vinene ikke blot var stærke og intense, men at de samtidig havde den fornødne balance og finesse.
Det er dog lykkedes at frembringe harmoniske vine af de potentielle kraftbasser i så betydeligt et omfang, at årgang 2016 regnes med blandt de største i den internationale vinpresse. Nøglen til at tøjle overdådigheden var at høste på det helt rette tidspunkt, hvor druerne netop havde nået tilpas fysiologisk modenhed, og stadigvæk rummede frisk syre. I det tørre solrige vejr opbygger druerne let en overdosis sukker, der bliver til mere end rigelig alkohol, der kombineret med syresvaghed giver uafbalancerede vine. Så selv i dette succesår gælder det om at satse på de dygtigste vinproducenter. Gør man det, bliver man i årgang 2016 belønnet med overdådige og givende Cabernet-vine, der smager betagende fra første færd, men også gør det om 10 eller 20 år. Det er Ridge Monte Bello 2016 et overbevisende eksempel på.
Link til Eric Baughers, winemaker på Monte Bello, præsentation af Monte Bello 2016.
Vinous 98P
One of the highlights in this tasting, the 2016 Monte Bello has turned out just as beautifully as I hoped it would. Soaring aromatics, bright acids and mid-weight structure give the 2016 a super-classic feel. Clearly, the 2016 is very primary today, with plenty of bright red and purplish berry fruit. More than that, though, the 2016 pulses with energy and simply exceptional balance. Don't miss it!
Allerede i 1885 blev en væsentlig del af bjergskråningen Monte Bello i Santa Cruz Mountains omskabt til en for den tid ambitiøs vingård, hvor man omdannede den øverste del af den stejle mark til mere letdyrkelige vinterrasser. Efter en omskiftelig tilværelse med flere handler og den amerikanske forbudstids trængsler kom vingården i midten af det 20. århundrede omsider på kompetente hænder. En gruppe forskere fra et af verdens bedste universiteter – Stanford – kom til i 1959, da de havde indset områdets potentiale for vin i absolut særklasse. De gik ufortrødent i gang med genplantning med fokus på Cabernet Sauvignon og med at bruge moderne vinificering, så i 1962 kunne man trække proppen af de første storslåede Monte Bello vine. Langsomt, men sikkert skabtes dermed et af Californiens mest ansete vinerier: Ridge Vineyards, hvor produktionen kom så hurtigt op i omdrejninger, at man i 1968 kunne levere knap 3.000 kasser.
Men længere nede af skråningen fandtes der andre spændende marker med gamle Zinfandel-vinstokke, der viste sig at kunne frembringe vin på højeste niveau, så i 1968 komme denne druesort også med i Ridges sortiment. Sidenhen har man opkøbt lavereliggende dele af marken, hvor der er plantet så forskellige sorter som Syrah, Merlot, Grenache, Carignan og Chardonnay. Denne type vine sammensat af flere forskellige druesorter har man senere fulgt op på med de berømmede blandingsvine fra Geyserville og Lytton Springs, der stammer fra nyere vingårde i det nordlige Sonoma.
1969 var et skelsættende år for Ridge. Her ansatte man filosoffen (!) Paul Draper, der viste sig at kunne tænke de helt rette og meget fremsynede tanker, når det drejede sig om vin, på trods af at han var selvlært på det vinøse område. Paul Draper blev den person, der for alvor bragte Ridge-vinene – og især Monte Bello – op i den absolutte verdenselite. Den endelige sejr kom i 1976, hvor Monte Bello var med i den berømte Pariser-smagning, hvor selv franskmændene omsider måtte erkende, at vinene fra Californien spillede lige op med de bedst tænkelige franske. Sidenhen er det blevet til tre gange 100 point hos Robert Parker for Monte Bello – indtil videre.
Paul Draper har viet hele sit liv til Ridge, og han har fortjent opnået global berømmelse, og i 2015 blev han af Decanter Magazine udnævnt til at være i top-5 blandt alle verdens vinmagere. Paul Draper er ikke blot en gennemført praktiker, men han var også en af de første, der indså, at jo mindre en vinmager blandersig i vinfremstillingen, jo bedre afspejler vinen sit oprindelsessted. Så Monte Bello kan med rette opfattes som en Terroir-vin. Det var Paul Drapers kongstanke, at vinen selv skulle spille førsteviolin.
På Monte Bello har han arbejdet intensivt med at identificere de enkelte parcellers egenart, og kun de parceller, der for alvor udtrykker Monte Bellos særpræg og store kompleksitet, indgår i det færdige blend. De øvrige og typisk mere lettilgængelige vine fra stort set samme område, bliver så markedsført som ”Estate Cabernet Sauvignon”, der ofte pris-kvalitetsmæssigt kan være et rigtigt attraktivt køb.
Leveres i trækasser med 3 fl.