Ridge Vineyards Monte Bello 2012 600CL

12.500,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: Ikke på lager

Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California Central Coast Ridge Vineyards 2012 Central Coast 600CL
98 Vinous

Fast inventar på listen over vine, man bør smage inden man rykker videre til næste liv. Og med meget god grund. For Ridge Monte Bello er vitterligt en oplevelse af de helt store og har været det siden 1962, da første årgang blev sat på bordet. Men allerede tilbage i 1886 blev der dyrket vin på Monte Bello Vineyards i Santa Cruz Mountains. Dog var der lige en forbudstid, der greb ind på et tidspunkt, men det er heldigvis længe siden nu.

Vi er ude i en Bordeaux blend, hvor godt tre fjerdele udgøres af Cabernet Sauvignon og resten kommer fra Merlot, Petite Verdot og Cabernet Franc - med Merlot som største bidragsyder. Winemaker Eric Baugher anvender her 100% nye, lufttørrede egefade til modningen, som løber i hele 17 måneder. Ud kommer en legendarisk vin, som har en elegance som få og holder sig nede på 13,7% alkohol. Så ikke nogen knytnæve lige i fjæset her.

Farven er ovre i den mørke rubinrøde afdeling og byder på en fantastisk duft af modne blommer, brombær, espresso, sorte trøfler, anis, knuste sten og træ fra fadene. Smagen er kraftfuld og fyldig men holdt i en fuldendt balance. Den mørke frugt træder tydelig frem og får smukt selskab af mange af duftens andre noter. Endnu meget ung men nemt at smage at her er noget helt særligt i vente! 

Vinous
The 2012 Monte Bello is one of the most harmonious young Monte Bellos I can remember tasting. Seamless and voluptuous through to the finish, the 2012 is showing beautifully today. Raspberry jam, pomegranate, white flowers, mint and spices are some of the many notes that flesh out in the glass. A wine with a distinctly red-hued profile, silky tannins, no hard edges and exceptional overall balance, the 2012 Monte Bello is simply magnificent. The 2012 is racy but also impeccably balanced throughout, with shades of the 2001 that come through from time to time. I won't be surprised if the 2013 and 2014 both eventually surpass it, but there is no denying that the 2012 is simply stunning today. This is one of the best showings yet for the 2012.

Ridge er et af de helt store navne i amerikansk vinindustri med rødder helt tilbage i 1885, hvor doktor Osea Perrone købte et landområde på ryggen af Monte Bello i Santa Cruz Mountains. Her plantede han vinstokke og byggede en vingård, der producerede sin første årgang i 1892.

Ikke for at negligere Osea Perrones betydning, men det var først da Paul Draper ankom til Ridge, at tingene begyndte at gro. Draper var uddannet filosof, men havde en del praktisk erfaring som vinbonde og wine maker fra Chile, hvor han havde løftet flere vingårde til nye højder. Draper forbedrede arbejdet i marken markant og fik moderniseret den gamle vingård og produktionsfacilitet. Og resultaterne skulle man ikke vente længe på.

Drapers betydning for californisk Zinfandel kan dårligt undervurderes og hans Geyserville og Lytton Springs har begge ikonisk status inden for californisk vin. Men det helt store flagskib er hans Bordeaux blend Monte Bello, som brød igennem på den verdensberømte Paris-smagning tilbage i 1976. Her nåede Monte Bello 1971 op i top-5 og var med til at ryste vinverdenen i sin grundvold.

Udviklingen har aldrig stået stille hos Ridge og Paul Draper. Der er blevet udvidet og nye varianter af vine er kommet til – altid med høje krav om kvalitet. Samme høje krav bliver der stillet til dyrkningen af druer, som i dag foregår efter økologiske metoder.

Draper gik på pension som 80-årig i 2016 og i dag er det winemaker Eric Baugher, som styrer løjerne. Når man ser ratings på de årgange Baugher har haft ansvaret for, må man bare sige, at han i den grad er en værdig arvtager. Osea Perrone ville have klappet i sine hænder og løftet på glasset.