Ridge Vineyards Geyserville 2022

SKU
9023
469,00 kr. v. 12 stk. 579,00 kr. v. 1 stk.
Ved køb afStk. pris (inkl. moms)
1579,00 kr.
6579,00 kr.529,00 kr.
12579,00 kr.469,00 kr.

En af de absolut mest ikoniske zins og stadig helt oppe i toppen i forhold til ratings. Første årgang fra Geyserville Vineyard så dagens lys helt tilbage i 1966 og har været en fest lige siden. I dag er stokkene på enkelte parceller helt op til 130 år gamle – de ældste Ridge råder over. Winemaker Eric Baugher varierer en anelse i blandingsforholdet fra årgang til årgang, men Zinfandel udgør altid omkring 70%, hvor de sidste rundt 30% består af druerne Carignan, Petite Sirah og Alicante Bouschet.

Baugher bruger amerikanske egefade til den 13 måneder lange modning og holder andelen af nye fade nede på cirka 10%, så frugten får lov at komme frit til orde. Og det gør den ganske enkelt fremragende.

Vinen er mørk rubinrød og kommer med duften af mørke kirsebær, krydderier, cola, mynte og svage strejf af jordbund. I munden træder den mørke frugt frem sammen med noter af granatæble, rosenblade, kakao plus brænderøg hen mod den lange finish. En Zin i fuldendt balance!

 

En af de absolut mest ikoniske zins og stadig helt oppe i toppen i forhold til ratings. Første årgang fra Geyserville Vineyard så dagens lys helt tilbage i 1966 og har været en fest lige siden. I dag er stokkene på enkelte parceller helt op til 130 år gamle – de ældste Ridge råder over. Winemaker Eric Baugher varierer en anelse i blandingsforholdet fra årgang til årgang, men Zinfandel udgør altid omkring 70%, hvor de sidste rundt 30% består af druerne Carignan, Petite Sirah og Alicante Bouschet.

Baugher bruger amerikanske egefade til den 13 måneder lange modning og holder andelen af nye fade nede på cirka 10%, så frugten får lov at komme frit til orde. Og det gør den ganske enkelt fremragende.

Vinen er mørk rubinrød og kommer med duften af mørke kirsebær, krydderier, cola, mynte og svage strejf af jordbund. I munden træder den mørke frugt frem sammen med noter af granatæble, rosenblade, kakao plus brænderøg hen mod den lange finish. En Zin i fuldendt balance!

 

Ridge er et af de helt store navne i amerikansk vinindustri med rødder helt tilbage i 1885, hvor doktor Osea Perrone købte et landområde på ryggen af Monte Bello i Santa Cruz Mountains. Her plantede han vinstokke og byggede en vingård, der producerede sin første årgang i 1892.

Ikke for at negligere Osea Perrones betydning, men det var først da Paul Draper ankom til Ridge, at tingene begyndte at gro. Draper var uddannet filosof, men havde en del praktisk erfaring som vinbonde og wine maker fra Chile, hvor han havde løftet flere vingårde til nye højder. Draper forbedrede arbejdet i marken markant og fik moderniseret den gamle vingård og produktionsfacilitet. Og resultaterne skulle man ikke vente længe på.

Drapers betydning for californisk Zinfandel kan dårligt undervurderes og hans Geyserville og Lytton Springs har begge ikonisk status inden for californisk vin. Men det helt store flagskib er hans Bordeaux blend Monte Bello, som brød igennem på den verdensberømte Paris-smagning tilbage i 1976. Her nåede Monte Bello 1971 op i top-5 og var med til at ryste vinverdenen i sin grundvold.

Udviklingen har aldrig stået stille hos Ridge og Paul Draper. Der er blevet udvidet og nye varianter af vine er kommet til – altid med høje krav om kvalitet. Samme høje krav bliver der stillet til dyrkningen af druer, som i dag foregår efter økologiske metoder.

Draper gik på pension som 80-årig i 2016 og i dag er det winemaker Eric Baugher, som styrer løjerne. Når man ser ratings på de årgange Baugher har haft ansvaret for, må man bare sige, at han i den grad er en værdig arvtager. Osea Perrone ville have klappet i sine hænder og løftet på glasset.

Faktablad
LandUSA
Producent Ridge Vineyards
RegionCalifornia
Sub RegionNorth Coast
DistriktSonoma County
Sub distriktAlexander Valley
Årgang2022
Volume75CL
DruerCarignan, Petite Sirah, Zinfandel
KategoriRødvin
Kollistørrelse12
KollitypeOCC

Zinfandel Chronicles: 97 Points “Breathtaking nose of red and black fruits, licorice and pepper. Medium to full body with perfect acidity. There is a concentration and structure here not often seen in field blends. Blackberry, raspberry compote, tobacco and pepper on the palate. Tremendous length on the finish with prominent silky tannins. The best Geyserville in recent memory. Drink over the next decade.” -Tom Lee (March 2024)

JebDunnuck.com: 95 Points “A normal Zinfandel-dominated blend of 67% Zinfandel, 20% Carignan, 10% Petite Sirah, and the rest Mataro, the 2022 Geyserville sports a healthy ruby/plum hue (it’s semi-opaque) as well as a rocking nose of ripe plums, blackberries, roasted herbs, pepper, and violets. It’s beautifully textured on the palate and has medium to full-bodied richness, a deep, layered mid-palate, and perfectly ripe tannins. It’s a beauty, as well as one of the standouts in the lineup in 2022. Don’t miss it.” -Jeb Dunnuck (August 2024)

The Wine Advocate: 94 Points “The 2022 Geyserville is a blend of 67% Zinfandel, 20% Carignane, 10% Petite Sirah and 3% Mataro. It has kaleidoscopic aromas of boysenberry jam, grilled beef, dried lavender, iron, violet and peach. The medium-bodied palate features generous, floral flavors. It has a silky texture, bursts of mouthwatering acidity and a long, spicy finish. The 2022 is notably polished, and its 20% new American oak is very well integrated.” -Erin Brooks (September 2024)

Decanter: 94 Points “Ridge has been making the Geyserville since 1966, a true Zinfandel icon with a readiness to drink now and classic Ridge ageability. This wine is made as a field blend, spending 16 months in American oak, and only 28% is new. Rich fruit aromas, with pungent spices, ripe red and black plums, Christmas spices and notes of smoked cinnamon. The palate offers a fresh acidity which buoys the ripe blackberries and spicy black plums. There’s plenty of structure for this wine to go the distance, typical of the house style (at least a decade).”
-Clive Pursehouse (September 2024)

Vinous Media: 94 Points “A blend of 67% Zinfandel, 20% Carignane, 10% Petite Sirah and 3% Mourvèdre, the 2022 Geyserville is packed to the gills with purple fruit and a ridiculous amount of spice—exotic spice, brown spice, baking spice, you name it. Blueberry, black plum, new leather, menthol and tobacco explode from the glass, all wrapped up in forceful, imposing tannins. A kick of mocha/espresso-scented toasty oak rounds out the finish. This is a take-no-prisoners rendition of Geyserville that will definitely benefit from some sideways time in the cellar.”
-Billy Norris (October 2024)