Ridge Geyserville 2018 Dobbeltmagnum

2.195,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast Ridge Vineyards 2018 Sonoma County 300CL
96 Robert Parker
94+ Vinous
95 Jeb Dunnuck

En af de absolut mest ikoniske zins og stadig helt oppe i toppen i forhold til ratings. Første årgang fra Geyserville Vineyard så dagens lys helt tilbage i 1966 og har været en fest lige siden. I dag er stokkene på enkelte parceller helt op til 130 år gamle – de ældste Ridge råder over. Winemaker Eric Baugher varierer en anelse i blandingsforholdet fra årgang til årgang, men Zinfandel udgør altid omkring 70%, hvor de sidste rundt 30% består af druerne Carignan, Petite Sirah og Alicante Bouschet.

Baugher bruger amerikanske egefade til den 13 måneder lange modning og holder andelen af nye fade nede på cirka 10%, så frugten får lov at komme frit til orde. Og det gør den ganske enkelt fremragende.

Vinen er mørk rubinrød og kommer med duften af mørke kirsebær, krydderier, cola, mynte og svage strejf af jordbund. I munden træder den mørke frugt frem sammen med noter af granatæble, rosenblade, kakao plus brænderøg hen mod den lange finish. En Zin i fuldent balance!

Robert Parker
The 2018 Geyserville is a blend of 68% Zinfandel, 20% Carignane, 10% Petite Sirah and 2% Alicante Bouschet. It's incredibly alluring, offering up layers of warm, tricolored fruits and loads of spicy accents on the nose, with a dusty, mineral-tinged undercurrent that adds to its appeal. In the mouth, it's generously fruited and fantastically juicy, its silt-like tannins providing just enough support, and it finishes very long and layered. 9,900 cases produced.

Ridge er et af de helt store navne i amerikansk vinindustri med rødder helt tilbage i 1885, hvor doktor Osea Perrone købte et landområde på ryggen af Monte Bello i Santa Cruz Mountains. Her plantede han vinstokke og byggede en vingård, der producerede sin første årgang i 1892.

Ikke for at negligere Osea Perrones betydning, men det var først da Paul Draper ankom til Ridge, at tingene begyndte at gro. Draper var uddannet filosof, men havde en del praktisk erfaring som vinbonde og wine maker fra Chile, hvor han havde løftet flere vingårde til nye højder. Draper forbedrede arbejdet i marken markant og fik moderniseret den gamle vingård og produktionsfacilitet. Og resultaterne skulle man ikke vente længe på.

Drapers betydning for californisk Zinfandel kan dårligt undervurderes og hans Geyserville og Lytton Springs har begge ikonisk status inden for californisk vin. Men det helt store flagskib er hans Bordeaux blend Monte Bello, som brød igennem på den verdensberømte Paris-smagning tilbage i 1976. Her nåede Monte Bello 1971 op i top-5 og var med til at ryste vinverdenen i sin grundvold.

Udviklingen har aldrig stået stille hos Ridge og Paul Draper. Der er blevet udvidet og nye varianter af vine er kommet til – altid med høje krav om kvalitet. Samme høje krav bliver der stillet til dyrkningen af druer, som i dag foregår efter økologiske metoder.

Draper gik på pension som 80-årig i 2016 og i dag er det winemaker Eric Baugher, som styrer løjerne. Når man ser ratings på de årgange Baugher har haft ansvaret for, må man bare sige, at han i den grad er en værdig arvtager. Osea Perrone ville have klappet i sine hænder og løftet på glasset.