Ridge Vineyards Geyserville 2016 Magnum

849,00 pris ved 1. stk Inkl. moms pris fra 699,00

Lagerstatus: På lager

ELLER
Ved køb af Varenr Stk pris
1 4801
849,00 Inkl. moms:
6 4801
849,00 Inkl. moms:
699,00 Inkl. moms:
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast Ridge Vineyards 2016 Sonoma County 1500
95 Robert Parker
95 Jeb Dunnuck
95 Vinous
96 James Suckling

Selv om Ridge vandt sin verdensberømmelse på Cabernet-vine, så leverer Ridge Vineyards også vine I særklasse på ganske andre druer.  Det bedste eksempel på denne alsidighed er de to vingårde i Alexander Valley i det nordlige Sonoma, nemlig Geyserville og Lytton Springs. Den centrale drue er i begge tilfælde Zinfandel, men Ridge indså allerede tilbage i 1960’erne, at Zinfandel kunne præsentere helt nye sider af sig selv og opnå større kompleksitet og højere kvalitetsniveau, når den blev kombineret med beherskede mængder af andre druer med supplerende egenskaber.

Ridge Geyserville er i 2016 således et sammenstik af 73 procent Zinfandel, 17 procent Carignan, 7 procent Petite Sirah og 3 procent Alicante Bouschet, og vinen har opnået imponerende ratings, der ikke blot er høje med konsistente fra den ene vinskribent til den anden.

Siden den første årgang tilbage i 1966 har Geyserville vingården da også konstant frembragt spændende vin på rigtigt højt niveau. Én af de vigtigste årsager – udover en enestående velegnet jordbund - er de meget gamle Zinfandel-stokke, hvor parcellen ”Old Patch” tager prisen med sine over 130 år gamle stokke, der er Ridges ældste vine.

Jeb Dunnuck beskriver Geyserville 2016: ” Zinfandel er som vanlig i fokus i dette blend, der er tilføjet Carignan, Petite Sirah og Alicante Bouschet. Tilsammen givet dette en overdådig duft med modne røde og mørke kirsebær, karamelliserede blommer og eksotiske blomster. Det er en Geyserville med medium til stor mundfylde og med masser af intensitet, søde tanniner og perfekt balance.  Denne skønhed af en vin er kun alt for nem at drikke, og denne cuvée er en af de mest tilgængelige og åbne årgange, jeg kan erindre. Stor vin. 95 point.”

Hvis USA skal påberåbe sig én ægte amerikansk druesort, er det oftest Zinfandel, der bliver nævnt. Druen har da også opnået en massiv udbredelse i ikke mindst Californien, hvor den bliver stadigt mere populær. Men hvis man kigger sortens DNA i kortene, viser det sig, at den ikke overraskende er importeret fra Europa, hvor den er tæt på at være identisk med den syditalienske Primitivo.

Zinfandel og Primitivo har da også rigtig meget tilfælles i både smag og duft. Det er den mørke søde saftige frugt, der gør vinene så letdrikkelige, og denne lettilgængelighed øges af druens meget beskedne tannin. Denne ofte beskedne struktur kan udgøre et kvalitetsproblem, da Zinfandel let giver meget høje udbytter med tilhørende mangel på koncentration. Så Zinfandel kan med fordel købes fra de mere seriøse producenter, der satser på et lavt udbytte.

Californien rummer et pænt antal meget gamle Zinfandel-stokke med tilhørende lavt udbytte, da den som én af de få druer overlevede forbudstiden i pænt omfang. Den gang blev Zinfandels eksistensberettigelse begrundet med, at den var en udmærket spisedrue, hvad der også er ganske sandt på grund af den modne frugts store sødme og blødhed. Zinfandels rige og charmerende frugt har gjort den til en yndet blandingspartner, og ikke mindst Ridge Vineyards har fået druen til at præstere en ganske enestående kvalitet ved deres to assemblage-vine Geyserville og Lytton Springs.

Allerede i 1885 blev en væsentlig del af bjergskråningen Monte Bello i Santa Cruz Mountains omskabt til en for den tid ambitiøs vingård, hvor man omdannede den øverste del af den stejle mark til mere letdyrkelige vinterrasser. Efter en omskiftelig tilværelse med flere handler og den amerikanske forbudstids trængsler kom vingården i midten af det 20. århundrede omsider på kompetente hænder. En gruppe forskere fra et af verdens bedste universiteter – Stanford – kom til i 1959, da de havde indset områdets potentiale for vin i absolut særklasse. De gik ufortrødent i gang med genplantning med fokus på Cabernet Sauvignon og med at bruge moderne vinificering, så i 1962 kunne man trække proppen af de første storslåede Monte Bello vine. Langsomt, men sikkert skabtes dermed et af Californiens mest ansete vinerier: Ridge Vineyards, hvor produktionen kom så hurtigt op i omdrejninger, at man i 1968 kunne levere knap 3.000 kasser.

Men længere nede af skråningen fandtes der andre spændende marker med gamle Zinfandel-vinstokke, der viste sig at kunne frembringe vin på højeste niveau, så i 1968 komme denne druesort også med i Ridges sortiment. Sidenhen har man opkøbt lavereliggende dele af marken, hvor der er plantet så forskellige sorter som Syrah, Merlot, Grenache, Carignan og Chardonnay. Denne type vine sammensat af flere forskellige druesorter har man senere fulgt op på med de berømmede blandingsvine fra Geyserville og Lytton Springs, der stammer fra nyere vingårde i det nordlige Sonoma.

1969 var et skelsættende år for Ridge. Her ansatte man filosoffen (!) Paul Draper, der viste sig at kunne tænke de helt rette og meget fremsynede tanker, når det drejede sig om vin, på trods af at han var selvlært på det vinøse område. Paul Draper blev den person, der for alvor bragte Ridge-vinene – og især Monte Bello – op i den absolutte verdenselite. Den endelige sejr kom i 1976, hvor Monte Bello var med i den berømte Pariser-smagning, hvor selv franskmændene omsider måtte erkende, at vinene fra Californien spillede lige op med de bedst tænkelige franske. Sidenhen er det blevet til tre gange 100 point hos Robert Parker for Monte Bello – indtil videre.

Paul Draper har viet hele sit liv til Ridge, og han har fortjent opnået global berømmelse, og i 2015 blev han af Decanter Magazine udnævnt til at være i top-5 blandt alle verdens vinmagere. Paul Draper er ikke blot en gennemført praktiker, men han var også en af de første, der indså, at jo mindre en vinmager blandersig i vinfremstillingen, jo bedre afspejler vinen sit oprindelsessted. Så Monte Bello kan med rette opfattes som en Terroir-vin. Det var Paul Drapers kongstanke, at vinen selv skulle spille førsteviolin.

På Monte Bello har han arbejdet intensivt med at identificere de enkelte parcellers egenart, og kun de parceller, der for alvor udtrykker Monte Bellos særpræg og store kompleksitet, indgår i det færdige blend. De øvrige og typisk mere lettilgængelige vine fra stort set samme område, bliver så markedsført som ”Estate Cabernet Sauvignon”, der ofte pris-kvalitetsmæssigt kan være et rigtigt attraktivt køb.