Ridge Vineyards Chardonnay Estate Santa Cruz Mountains 2017

595,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Volume
USA Hvid California Central Coast Ridge Vineyards 2017 75CL
94 Jeb Dunnuck
94 Vinous

Ridge’s Chardonnay Estate kommer typisk fra selve Monte Bello vingården, da væsentlige dele af de gamle Chardonnay-stokke måtte fornys i midten af 1980’erne og suppleres med nye vinplanter på de lavereliggende dele. Ridge’s Chardonnay Estate kommer fra de samme marker, hvor prestigevinen Monte Bello skabes i udvalgte år, og denne topvin er baseret på særligt bemærkelsesværdige fade, der så ender som Monte Bello, mens de øvrige fade bliver til Estate-vin. Derfor kommer Chardonnay Estate da også tæt på selve Monte Bello i kvalitet, og det gør den endda til en attraktiv pris.

Markjorden er ganske kalkrig, hvad der gør den særligt velegnet til Chardonnay, og der er tale om en ægte koldklimavin, hvad der kræver særlige kompetencer. Ridge har dog frembragt glimrende Chardonnay på denne mark siden 1962, så man har bemærkelsesværdig erfaring i at opnå et konsistent højt kvalitetsniveau.

Antonio Galloni fra Vinous: ”Ridge Chardonnay Estate 2017 er overdådig. Rig, dyb og smidig og alligevel forsynet med en seriøs struktur og solid tekstur. Aromaerne indbefatter confitteret citron, hvide blomster og kamille kombineret med diskrete honningtoner. En super udtryksfuld vin, der viser Chardonnay, når den er mest indbydende. Det er en vin, der er gæret i eg og efterfølgende har tilbragt 16 måneder på fad.  Vinen stammer udelukkende fra parceller på Monte Bello, men der er her valgt fade, hvor vinene er med mere umiddelbar frugtighed, hvad der gør Estate 2017 lettere tilgængelige end selve Monte Bello.

Link til Winemaker Erik Baughers præsentation af Estate Chardonnay 2017.

Jeb Dunnuck
The 2017 Chardonnay Estate has a Burgundian reductive quality as well as first-rate notes of caramelized orchard fruits, crushed rock, and subtle toasty, nutty notes. Rich, medium to full-bodied, with bright acidity, it has beautiful mid-palate depth, and well as the class and structure to keep for 15+ years. This is beautifully done.

Allerede i 1885 blev en væsentlig del af bjergskråningen Monte Bello i Santa Cruz Mountains omskabt til en for den tid ambitiøs vingård, hvor man omdannede den øverste del af den stejle mark til mere letdyrkelige vinterrasser. Efter en omskiftelig tilværelse med flere handler og den amerikanske forbudstids trængsler kom vingården i midten af det 20. århundrede omsider på kompetente hænder. En gruppe forskere fra et af verdens bedste universiteter – Stanford – kom til i 1959, da de havde indset områdets potentiale for vin i absolut særklasse. De gik ufortrødent i gang med genplantning med fokus på Cabernet Sauvignon og med at bruge moderne vinificering, så i 1962 kunne man trække proppen af de første storslåede Monte Bello vine. Langsomt, men sikkert skabtes dermed et af Californiens mest ansete vinerier: Ridge Vineyards, hvor produktionen kom så hurtigt op i omdrejninger, at man i 1968 kunne levere knap 3.000 kasser.

Men længere nede af skråningen fandtes der andre spændende marker med gamle Zinfandel-vinstokke, der viste sig at kunne frembringe vin på højeste niveau, så i 1968 komme denne druesort også med i Ridges sortiment. Sidenhen har man opkøbt lavereliggende dele af marken, hvor der er plantet så forskellige sorter som Syrah, Merlot, Grenache, Carignan og Chardonnay. Denne type vine sammensat af flere forskellige druesorter har man senere fulgt op på med de berømmede blandingsvine fra Geyserville og Lytton Springs, der stammer fra nyere vingårde i det nordlige Sonoma.

1969 var et skelsættende år for Ridge. Her ansatte man filosoffen (!) Paul Draper, der viste sig at kunne tænke de helt rette og meget fremsynede tanker, når det drejede sig om vin, på trods af at han var selvlært på det vinøse område. Paul Draper blev den person, der for alvor bragte Ridge-vinene – og især Monte Bello – op i den absolutte verdenselite. Den endelige sejr kom i 1976, hvor Monte Bello var med i den berømte Pariser-smagning, hvor selv franskmændene omsider måtte erkende, at vinene fra Californien spillede lige op med de bedst tænkelige franske. Sidenhen er det blevet til tre gange 100 point hos Robert Parker for Monte Bello – indtil videre.

Paul Draper har viet hele sit liv til Ridge, og han har fortjent opnået global berømmelse, og i 2015 blev han af Decanter Magazine udnævnt til at være i top-5 blandt alle verdens vinmagere. Paul Draper er ikke blot en gennemført praktiker, men han var også en af de første, der indså, at jo mindre en vinmager blandersig i vinfremstillingen, jo bedre afspejler vinen sit oprindelsessted. Så Monte Bello kan med rette opfattes som en Terroir-vin. Det var Paul Drapers kongstanke, at vinen selv skulle spille førsteviolin.

På Monte Bello har han arbejdet intensivt med at identificere de enkelte parcellers egenart, og kun de parceller, der for alvor udtrykker Monte Bellos særpræg og store kompleksitet, indgår i det færdige blend. De øvrige og typisk mere lettilgængelige vine fra stort set samme område, bliver så markedsført som ”Estate Cabernet Sauvignon”, der ofte pris-kvalitetsmæssigt kan være et rigtigt attraktivt køb.