Ridge Vineyards Chardonnay Estate Santa Cruz Mountains 2015

595,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: Ikke på lager

Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Volume
USA Hvid California Central Coast Ridge Vineyards 2015 75CL
92 Robert Parker

 Blændende Chardonnay med mange ligheder over til topvinen Monte Bello Chardonnay. Samme mark – altså Monte Bello Vineyard. Samme kærlighed og nøjsomhed i markarbejdet. Samme produktionsmetode. Så den store forskel ligger i at druerne kommer fra yngre stokke og så selvfølgelig prisen.

Winemaker Eric Baugher sværger til at presse de håndhøstede klaser hele. Så ingen afstilkning her. Efter endt gæring hedder det 14 måneders modning på amerikanske egefade, hvoraf 10% er helt nye.

Den smukke, strågule farve lukker op for en indbydende duft af citrus, ananas, melon, kaprifolium og vanilje. Den fyldige smag har også en dejlig friskhed, der disker op med citrus, æbler, pærer plus strejf af knuste sten og vanilje henimod slutningen. En rigtig fornem entré til Monte Bello Chardonnay!

Robert Parker
The 2015 Chardonnay Estate is excellent, wafting from the glass with notes of pear, ripe apple and white flowers, framed by a delicate touch of new oak. On the palate, it's medium to full-bodied, textural and expansive, with bright acids, excellent concentration and a long, tangy finish. Yields this year were some 35% below average, and the wine attained 14.5% alcohol; it spent 11 months in largely once used barrels and the following five in neutral oak before bottling without fining or filtration.

Ridge er et af de helt store navne i amerikansk vinindustri med rødder helt tilbage i 1885, hvor doktor Osea Perrone købte et landområde på ryggen af Monte Bello i Santa Cruz Mountains. Her plantede han vinstokke og byggede en vingård, der producerede sin første årgang i 1892.

Ikke for at negligere Osea Perrones betydning, men det var først da Paul Draper ankom til Ridge, at tingene begyndte at gro. Draper var uddannet filosof, men havde en del praktisk erfaring som vinbonde og wine maker fra Chile, hvor han havde løftet flere vingårde til nye højder. Draper forbedrede arbejdet i marken markant og fik moderniseret den gamle vingård og produktionsfacilitet. Og resultaterne skulle man ikke vente længe på.

Drapers betydning for californisk Zinfandel kan dårligt undervurderes og hans Geyserville og Lytton Springs har begge ikonisk status inden for californisk vin. Men det helt store flagskib er hans Bordeaux blend Monte Bello, som brød igennem på den verdensberømte Paris-smagning tilbage i 1976. Her nåede Monte Bello 1971 op i top-5 og var med til at ryste vinverdenen i sin grundvold.

Udviklingen har aldrig stået stille hos Ridge og Paul Draper. Der er blevet udvidet og nye varianter af vine er kommet til – altid med høje krav om kvalitet. Samme høje krav bliver der stillet til dyrkningen af druer, som i dag foregår efter økologiske metoder.

Draper gik på pension som 80-årig i 2016 og i dag er det winemaker Eric Baugher, som styrer løjerne. Når man ser ratings på de årgange Baugher har haft ansvaret for, må man bare sige, at han i den grad er en værdig arvtager. Osea Perrone ville have klappet i sine hænder og løftet på glasset.