R. López de Heredia Viña Tondonia Blanco Reserva 2011
Hvid Rioja på 90% Viura (Macabeo) og 10% Malvasia, ligger 6 år på fade og 7 år på flaske før frigivelsen. Kun en lille del af Tondonia-marken er beplantet med hvidvinsdruer, så produktionen og salget af denne vin er desværre altid strengt rationeret.
Vinen gæres på gamle 6.000 liters træfade, og derefter lagres den på amerikansk eg, hvoraf blot 10% er nye fade, 40% er ca. 10 år gamle, mens de resterende 50% er markant ældre.
Husets vine handler primært om komplekse lagringsaromaer (tertiære aromaer) og denne unikke hvidvin præsenterer sig med en kombination af syrefriskhed og et komplekst aldersudtryk.
Viña Tondonia Reserva Blanco er stadig ung i forhold til dens potentiale, og de mest fanatiske fans vil nok foretrække at henlægge vinen endnu nogle år. Indtil da kan man i duft og smag opleve syltet citron, voks, orangeskal og kamille. Syren er fremtrædende, så alt fremstår slankt og udpræget fokuseret. Smagsoplevelsen er tør og let fyldig med fremragende længde og renhed.
Hvid Rioja på 90% Viura (Macabeo) og 10% Malvasia, ligger 6 år på fade og 7 år på flaske før frigivelsen. Kun en lille del af Tondonia-marken er beplantet med hvidvinsdruer, så produktionen og salget af denne vin er desværre altid strengt rationeret.
Vinen gæres på gamle 6.000 liters træfade, og derefter lagres den på amerikansk eg, hvoraf blot 10% er nye fade, 40% er ca. 10 år gamle, mens de resterende 50% er markant ældre.
Husets vine handler primært om komplekse lagringsaromaer (tertiære aromaer) og denne unikke hvidvin præsenterer sig med en kombination af syrefriskhed og et komplekst aldersudtryk.
Viña Tondonia Reserva Blanco er stadig ung i forhold til dens potentiale, og de mest fanatiske fans vil nok foretrække at henlægge vinen endnu nogle år. Indtil da kan man i duft og smag opleve syltet citron, voks, orangeskal og kamille. Syren er fremtrædende, så alt fremstår slankt og udpræget fokuseret. Smagsoplevelsen er tør og let fyldig med fremragende længde og renhed.
López de Heredia fra Haro i la Rioja Alta står som definitionen på old school, ikke bare i traditionsrige Rioja, men er faktisk enestående i hele vinverdenen. Kun meget lidt er ændret siden dannelsen i 1877.
Alle druer i produktionen høstes fra egne marker, hvor alle vinstokkene har et aldersgennemsnit på ca. 50 år og helt usædvanligt for Rioja - står som bush vines, dvs. uden opbinding.
Vinifikation og lagring foregår på amerikanske egefade fra eget bødkeri.
Gæringsfadene er neutrale fade på 24.000 liter, mens lagringsfadene er på 225 liter. Kun en lille andel af fadene er nye - de fleste er ældgamle og dækket af vinsten, så fadene mest af alt fungerer som neutrale beholdere snarere end smagsgivere, hvilket også er nødvendigt hvis vinen skal have balance, når man lagrer så længe som López de Heredia. Filtrering anvendes ikke – her omstikkes et par gange årligt og før aftapning direkte fra fadet, klares der på gammeldags manér med æggehvider.
Land | Spanien |
---|---|
Producent | R. López de Heredia |
Region | Rioja |
Årgang | 2011 |
Volume | 75CL |
Druer | Macabeo, Malvasia |
Kategori | Hvidvin |
Kollistørrelse | 6 |
Kollitype | OCC |
James Suckling
Complex, really finely nuanced, oxidative notes make this so attractive. Everything is very subtle here. A mixture of salted almonds, cashews, minerals, dried lemon peel, nougat and treacle. A full-bodied, slightly chewy Rioja that’s full of flavor. Concentrated, yet so zesty and taut. Extremely long and zingy finish. The longer you taste it, the more the wine will talk to you. Delicious now, but can hold for a decade, if not more.