R. López de Heredia Viña Tondonia Blanco Reserva 2009
Hvid Rioja på 90% Viura og 10% Malvasia, ligger 6 år på fade og 7 år på flaske før frigivelsen. Kun en lille del af Tondonia-marken er beplantet med hvidvinsdruer, så produktionen og salget af denne vin er desværre altid strengt rationeret.
Vinen gæres på gamle 6.000 liters træfade, og derefter lagres den på amerikansk eg, hvoraf blot 10% er nye fade, 40% er ca. 10 år gamle, mens de resterende 50% er markant ældre.
Husets vine handler primært om komplekse lagringsaromaer (tertiære aromaer) og denne unikke hvidvin præsenterer sig med en kombination af syrefriskhed og et komplekst aldersudtryk.
Viña Tondonia Reserva Blanco er stadig ung i forhold til dens potentiale, og de mest fanatiske fans vil nok foretrække at henlægge vinen endnu nogle år. Indtil da kan man i duft og smag opleve syltet citron, voks, orangeskal og kamille. Syren er fremtrædende, så alt fremstår slankt og udpræget fokuseret. Smagsoplevelsen er tør og let fyldig med fremragende længde og renhed.
Hvid Rioja på 90% Viura og 10% Malvasia, ligger 6 år på fade og 7 år på flaske før frigivelsen. Kun en lille del af Tondonia-marken er beplantet med hvidvinsdruer, så produktionen og salget af denne vin er desværre altid strengt rationeret.
Vinen gæres på gamle 6.000 liters træfade, og derefter lagres den på amerikansk eg, hvoraf blot 10% er nye fade, 40% er ca. 10 år gamle, mens de resterende 50% er markant ældre.
Husets vine handler primært om komplekse lagringsaromaer (tertiære aromaer) og denne unikke hvidvin præsenterer sig med en kombination af syrefriskhed og et komplekst aldersudtryk.
Viña Tondonia Reserva Blanco er stadig ung i forhold til dens potentiale, og de mest fanatiske fans vil nok foretrække at henlægge vinen endnu nogle år. Indtil da kan man i duft og smag opleve syltet citron, voks, orangeskal og kamille. Syren er fremtrædende, så alt fremstår slankt og udpræget fokuseret. Smagsoplevelsen er tør og let fyldig med fremragende længde og renhed.
López de Heredia fra Haro i la Rioja Alta står som definitionen på old school, ikke bare i traditionsrige Rioja, men er faktisk enestående i hele vinverdenen. Kun meget lidt er ændret siden dannelsen i 1877.
Alle druer i produktionen høstes fra egne marker, hvor alle vinstokkene har et aldersgennemsnit på ca. 50 år og helt usædvanligt for Rioja - står som bush vines, dvs. uden opbinding.
Vinifikation og lagring foregår på amerikanske egefade fra eget bødkeri.
Gæringsfadene er neutrale fade på 24.000 liter, mens lagringsfadene er på 225 liter. Kun en lille andel af fadene er nye - de fleste er ældgamle og dækket af vinsten, så fadene mest af alt fungerer som neutrale beholdere snarere end smagsgivere, hvilket også er nødvendigt hvis vinen skal have balance, når man lagrer så længe som López de Heredia. Filtrering anvendes ikke – her omstikkes et par gange årligt og før aftapning direkte fra fadet, klares der på gammeldags manér med æggehvider.
Land | Spanien |
---|---|
Producent | R. López de Heredia |
Region | Rioja |
Årgang | 2009 |
Volume | 75CL |
Druer | Macabeo, Malvasia |
Kategori | Hvidvin |
Kollistørrelse | 6 |
Kollitype | OCC |
Robert Parker
2009 was a very warm year, and the 2009 Viña Tondonia Blanco Reserva, produced with Viura and 10% Malvasía Riojana from vines averaging 61 years of age, shows ripe and has more evolved aromas with honeyed notes, caramel, Earl Grey tea and a volatile whiff like it's more advanced. The palate feels more complete, with the textbook pungent flavors of fungus, diesel and wet chalk, and it's lighter than what I expected for a warm and dry year. This matured in well-seasoned, neutral American oak barrels for six years. I'd drink this before the 2008. This feels ready. 15,000 bottles produced. It was bottled in November 2018.
James Suckling
Intense aromas of cooked lemon, dried apple, light vanilla and stone with some waxy and lanolin character. Full-bodied with a dense, layered palate with beautiful fruit, nougat and meringue at the finish. Really opens out. Unique. Drink now.
Vinous
Limpid gold. Powerful, mineral-accented aromas of dried orchard and pit fruits, brown butter, coconut, beeswax, chamomile and lemon pith are sharpened by a suggestion of candied ginger. Deeply concentrated pear skin, peach pit, orange marmalade, vanilla and toasted nut flavors pick up a smoky topnote as the wine opens up. There's a lot here that reminds me of an aged Sauternes, but the acidity is fresh, giving the wine an intriguing push–pull expression of decadence and vibrancy. Finishes very long, chewy and precise, showing firm mineral and spicy cut and a touch of saltiness.