R. López de Heredia Viña Tondonia Blanco Gran Reserva 1996

Meget meget sjælden hvidvin fra López de Heredia. Vinen har en smuk gylden farve, i næsen er den konsekvent, parfumeret og kompleks. Smagen er rund, glat og fuld af vedvarende aromaer. Lavet på 90% Viura og 10% Malvasía. Vinen ligger på fad i 10 år, hvorefter den lagrer videre i flasken i nogle år, før den frigives.

Meget meget sjælden hvidvin fra López de Heredia. Vinen har en smuk gylden farve, i næsen er den konsekvent, parfumeret og kompleks. Smagen er rund, glat og fuld af vedvarende aromaer. Lavet på 90% Viura og 10% Malvasía. Vinen ligger på fad i 10 år, hvorefter den lagrer videre i flasken i nogle år, før den frigives.

López de Heredia fra Haro i la Rioja Alta står som definitionen på old school, ikke bare i traditionsrige Rioja, men er faktisk enestående i hele vinverdenen. Kun meget lidt er ændret siden dannelsen i 1877.

Alle druer i produktionen høstes fra egne marker, hvor alle vinstokkene har et aldersgennemsnit på ca. 50 år og helt usædvanligt for Rioja - står som bush vines, dvs. uden opbinding.

Vinifikation og lagring foregår på amerikanske egefade fra eget bødkeri.

Gæringsfadene er neutrale fade på 24.000 liter, mens lagringsfadene er på 225 liter. Kun en lille andel af fadene er nye - de fleste er ældgamle og dækket af vinsten, så fadene mest af alt fungerer som neutrale beholdere snarere end smagsgivere, hvilket også er nødvendigt hvis vinen skal have balance, når man lagrer så længe som López de Heredia. Filtrering anvendes ikke – her omstikkes et par gange årligt og før aftapning direkte fra fadet, klares der på gammeldags manér med æggehvider.

Faktablad
LandSpanien
Producent R. López de Heredia
RegionRioja
Årgang1996
Volume75CL
DruerMacabeo, Malvasia
KategoriHvidvin
Kollistørrelse6
KollitypeOCC

Robert Parker
Still unreleased (the 1994 has just been launched and this will be sold in 2016), the 1996 Viña Tondonia Blanco Gran Reserva is a wine crafted to show the longevity of the wines produced with the grapes from the Tondonia vineyard in Haro. It follows the same path as the other Grandes Reservas, being a blend of grapes (mostly Viura and some 10% Malvasía Riojana) and up to 15% of wine from other vintages used to refill the barrels during the extended ten-year aging. This is more subtle, less expressive than the 1994, and is also lighter and in need of bottle age to develop more complexity. Still, I don't think it will get to the same level as the 1994. The 1996 harvest was a bit shorter, and 6,451 bottles were produced.