Rippon Rippon Mature Vine Pinot Noir 2017

SKU
6395
399,00 kr. v. 12 stk. 499,00 kr. v. 1 stk.
Ved køb afStk. pris (inkl. moms)
1499,00 kr.
6499,00 kr.449,00 kr.
12499,00 kr.399,00 kr.

Ganske enkelt forrygende! Winemaker Nick Mills har blandt andet fået sin vinuddannelse på det helligste af alle steder – Domaine de la Romanée-Conti – så det er ingen tilfældighed at manden kan noget særligt med Pinot Noir. Samtidig ligger Rippon ligger ved Lake Wanakas bred i regionen Central Otago, hvor klima og jordforhold er tæt på ideelle til netop Pinot Noir. Derudover er stokkene helt tilbage fra 1970’erne, så rødderne har fået arbejdet sig godt og grundigt ned i jorden i jagten på næring.

Vinen har en imponerende dybde, intensitet og karakter, men kræver du har lidt tålmodighed. Den er skabt til det lange liv og har godt af noget luft, hvis du åbner den indenfor den nærmeste fremtid.

Hvis du gør dét, kan du glæde til en forrygende duft af mørke kirsebær, blommer, blåbær, violer, blyant, sort te, lakrids plus lidt peber og træ. Smagen gentager de mørke kirsebær og blåbær fra duften og sætter dem sammen med især asiatiske krydderier og lette noter af tørret kød og jord. Den spiller max! Men som sagt … tålmodighed.

I følge flere af verdens førende vinanmeldere, så kommer nogle af New Zealands absolutte bedste vine fra Rippon Winery, der ligger ved Lake Wanaka i Central Otago. Det var der ellers ikke mange, der troede på, ville ske, da Rolfe og Lois Mills satte de første vinstokke på den gamle familiegård tilbage i 1970’erne. Ret beset var det vel kun Rolfe og Lois, der havde tiltro til projektet, men det viste sig, at de havde fat i noget.

I 1982 tilplantede de for alvor deres marker – hovedsagligt med Pinot Noir - og i 1988 kom så den første kommercielle årgang. Den var alt andet end tosset og niveauet steg stille og roligt i årene efter i takt med at stokkene blev ældre og know-how’et større. I 2002 kom parrets søn Nick tilbage efter 4 års vinstudier i Bourgogne, hvor han blandt andet arbejdede hos Domaine Jean-Jacques Confuron, Domaine de la Romanee-Conti og Domaine Albert Mann. Nick Mills trådte ind i familieforetagendet som winemaker – en rolle han stadig besidder den dag i dag sammen med konen Jo. Og det er ikke mindst deres fortjeneste, at Rippon har taget det sidste skridt helt op i toppen af new zealandsk vin.

Familien Mills sværger til de biodynamiske principper, så der bliver ikke sprøjtet med gift for at holde skadedyr, ukrudt eller svampe væk fra de 15 hektar marker. De er i dag beplantet med Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Riesling plus Gewürztraminer, der alle trives perfekt i den skifferholdige jord og med den kølige brise fra Lake Wanaka. 

Rippons Pinot Noir vine er fortrinsvis enkeltmarksvine, som udtrykker de forskelle der er i markernes placering i forhold til solen og Lake Wanaka. Super interessante vine med masser af dybde og kompleksitet. Vi har fået tre af dem hjem sammen med Rippons Sauvignon Blanc og Riesling. Man må bare tage hatten af for familien Mills. En ting er at kaste sig ud i et projekt, som de fleste fra start kalder dødsdømt. Noget andet er så, at komme med en kvalitet, der ligger helt oppe i toppen og som flere i Bourgogne-producenter ville give deres højre hånd for. Smag selv hvorfor!

 

Ganske enkelt forrygende! Winemaker Nick Mills har blandt andet fået sin vinuddannelse på det helligste af alle steder – Domaine de la Romanée-Conti – så det er ingen tilfældighed at manden kan noget særligt med Pinot Noir. Samtidig ligger Rippon ligger ved Lake Wanakas bred i regionen Central Otago, hvor klima og jordforhold er tæt på ideelle til netop Pinot Noir. Derudover er stokkene helt tilbage fra 1970’erne, så rødderne har fået arbejdet sig godt og grundigt ned i jorden i jagten på næring.

Vinen har en imponerende dybde, intensitet og karakter, men kræver du har lidt tålmodighed. Den er skabt til det lange liv og har godt af noget luft, hvis du åbner den indenfor den nærmeste fremtid.

Hvis du gør dét, kan du glæde til en forrygende duft af mørke kirsebær, blommer, blåbær, violer, blyant, sort te, lakrids plus lidt peber og træ. Smagen gentager de mørke kirsebær og blåbær fra duften og sætter dem sammen med især asiatiske krydderier og lette noter af tørret kød og jord. Den spiller max! Men som sagt … tålmodighed.

I følge flere af verdens førende vinanmeldere, så kommer nogle af New Zealands absolutte bedste vine fra Rippon Winery, der ligger ved Lake Wanaka i Central Otago. Det var der ellers ikke mange, der troede på, ville ske, da Rolfe og Lois Mills satte de første vinstokke på den gamle familiegård tilbage i 1970’erne. Ret beset var det vel kun Rolfe og Lois, der havde tiltro til projektet, men det viste sig, at de havde fat i noget.

I 1982 tilplantede de for alvor deres marker – hovedsagligt med Pinot Noir - og i 1988 kom så den første kommercielle årgang. Den var alt andet end tosset og niveauet steg stille og roligt i årene efter i takt med at stokkene blev ældre og know-how’et større. I 2002 kom parrets søn Nick tilbage efter 4 års vinstudier i Bourgogne, hvor han blandt andet arbejdede hos Domaine Jean-Jacques Confuron, Domaine de la Romanee-Conti og Domaine Albert Mann. Nick Mills trådte ind i familieforetagendet som winemaker – en rolle han stadig besidder den dag i dag sammen med konen Jo. Og det er ikke mindst deres fortjeneste, at Rippon har taget det sidste skridt helt op i toppen af new zealandsk vin.

Familien Mills sværger til de biodynamiske principper, så der bliver ikke sprøjtet med gift for at holde skadedyr, ukrudt eller svampe væk fra de 15 hektar marker. De er i dag beplantet med Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Riesling plus Gewürztraminer, der alle trives perfekt i den skifferholdige jord og med den kølige brise fra Lake Wanaka. 

Rippons Pinot Noir vine er fortrinsvis enkeltmarksvine, som udtrykker de forskelle der er i markernes placering i forhold til solen og Lake Wanaka. Super interessante vine med masser af dybde og kompleksitet. Vi har fået tre af dem hjem sammen med Rippons Sauvignon Blanc og Riesling. Man må bare tage hatten af for familien Mills. En ting er at kaste sig ud i et projekt, som de fleste fra start kalder dødsdømt. Noget andet er så, at komme med en kvalitet, der ligger helt oppe i toppen og som flere i Bourgogne-producenter ville give deres højre hånd for. Smag selv hvorfor!

 

Faktablad
LandNew Zealand
Producent Rippon
RegionCentral Otago
Årgang2017
Volume75CL
DruerPinot Noir
KategoriRødvin
Kollistørrelse12
KollitypeOCC

James Suckling
This offers aromas of violets, blueberries, red and dark cherries, fragrant, freshly cracked black pepper and wet dark stones. Complex, but still tightly wound and reserved. The palate is very concentrated, dense and elegantly poised with such powerful tannin, carrying concentrated blueberry and dark-cherry flavors long. Really taut, fully ripe and mouthwateringly intense pinot noir. Dark cherry-pit freshness to close. From biodynamically grown grapes.

Vinous
Seductive, come-hither Pinot Noir that tastes like it's just finished a three-day yoga retreat. I could talk about the dried herb, umami and plum flavors, but that would be neglecting what is important about this wine: its ease of texture and in particular the almost honey-like texture of the tannins. It has relatively delicacy on the palate but it expands, giving a sense of generosity in terms of the space it covers while in your mouth. Starting to drink now – as are many of the 2017s vs the current-release 2019s – this should continue to evolve gracefully until the latter half of the 2020s. The finish is all tea leaf and plum, spice and cedar. And, in the world of Pinot Noir, still relatively well priced.