Domaine d'Orfeuilles Silex d'Orfeuilles 2019
Ved køb af | Stk. pris (inkl. moms) | |
1 | 225,00 kr. | |
6 | 225,00 kr. | 179,00 kr. |
Hvis du som os er fan af vin med et tydeligt præg af flint, så skal du klart prøve Bernard Herivaults Silex. Vinens navn er en venlig hilsen til den yderst flintholdige mark som Chenin Blanc druerne til denne vin dyrkes på – i øvrigt efter de seneste biodynamiske principper.
Der høstes og sorteres i hånden, hvorefter druerne presses i 2 til 3 timer. Der fermenteres i egefade uden tilsætning af gær eller noget andet. Den 11 måneder lange modning foregår dels på ståltanke og dels på egefade, hvoraf 25% er helt nye.
Duften byder på en blanding af nektariner, kvæder, blomster, træ, vanilje og ikke mindst den herlige flint. Smagen har en super flot fylde men uden på nogen måde at være tung. Kan nydes med største fornøjelse nu – men ingen hast. Spørger man Herivault kan den snildt holde 20 år, hvis den opbevares rigtigt.
Der er blevet dyrket glimrende vin i Vouvray-regionen i Loire-dalen siden middelalderen. Alligevel lever de lidt en skyggetilværelse sammenlignet med eksempelvis Bordeaux, Bourgogne, Rhône og Champagne. Det er på mange måder en skam – især når man smager vinene fra d’Orfeuilles.
Domaine d’Orfeuilles blev grundlagt af Paul Herivault i 1947 ovenpå resterne af en gammel middelalderborg. I dag er det hans søn Bernard Herivault som styrer domainet … og det sker kompromisløst efter alle biodynamiske regler. Glem alt om kunstgødning, tilsætning af gær, sulfitter og den slags. Det er den rene, naturlige vare og den smager ganske forrygende om det er hans tørre, halvsøde, søde eller mousserende vine, der er i glasset.
Som altid i Vouvray er det Chenin Blanc det handler om. Og i Loire-dalen har Chenin Blanc de perfekte vækstbetingelser både når det kommer til klima og jordforhold. Ligesom Vouvray er Chenin Blanc måske en anelse overset, men det er i vores optik en ret så interessant drue, som skaber ganske komplekse vine, der samtidig lagrer sindssygt godt. Flere af Bernard Herivaults vine holder snildt topformen i 40 år … og der findes såmænd over 100 år gamle Chenin Blanc vine, som stadig pisker med halen.
Der er aldrig blevet lavet mere virkelig god vin som i dag, men skal man være en lille smule kritisk, så er der en tendens til at vinene bliver ret ens stilmæssigt. Her er det befriende og forfriskende at støde på d’Orfeuilles, hvor du får både stor originalitet, velsmag og førsteklasses håndværk udsprunget af dyb respekt for naturen. Og som et lille ekstra plus så er Vouvray bare et af de mest elegante vinnavne, der findes … klasser over eksempelvis Saale-Unstrut.
Hvis du som os er fan af vin med et tydeligt præg af flint, så skal du klart prøve Bernard Herivaults Silex. Vinens navn er en venlig hilsen til den yderst flintholdige mark som Chenin Blanc druerne til denne vin dyrkes på – i øvrigt efter de seneste biodynamiske principper.
Der høstes og sorteres i hånden, hvorefter druerne presses i 2 til 3 timer. Der fermenteres i egefade uden tilsætning af gær eller noget andet. Den 11 måneder lange modning foregår dels på ståltanke og dels på egefade, hvoraf 25% er helt nye.
Duften byder på en blanding af nektariner, kvæder, blomster, træ, vanilje og ikke mindst den herlige flint. Smagen har en super flot fylde men uden på nogen måde at være tung. Kan nydes med største fornøjelse nu – men ingen hast. Spørger man Herivault kan den snildt holde 20 år, hvis den opbevares rigtigt.
Der er blevet dyrket glimrende vin i Vouvray-regionen i Loire-dalen siden middelalderen. Alligevel lever de lidt en skyggetilværelse sammenlignet med eksempelvis Bordeaux, Bourgogne, Rhône og Champagne. Det er på mange måder en skam – især når man smager vinene fra d’Orfeuilles.
Domaine d’Orfeuilles blev grundlagt af Paul Herivault i 1947 ovenpå resterne af en gammel middelalderborg. I dag er det hans søn Bernard Herivault som styrer domainet … og det sker kompromisløst efter alle biodynamiske regler. Glem alt om kunstgødning, tilsætning af gær, sulfitter og den slags. Det er den rene, naturlige vare og den smager ganske forrygende om det er hans tørre, halvsøde, søde eller mousserende vine, der er i glasset.
Som altid i Vouvray er det Chenin Blanc det handler om. Og i Loire-dalen har Chenin Blanc de perfekte vækstbetingelser både når det kommer til klima og jordforhold. Ligesom Vouvray er Chenin Blanc måske en anelse overset, men det er i vores optik en ret så interessant drue, som skaber ganske komplekse vine, der samtidig lagrer sindssygt godt. Flere af Bernard Herivaults vine holder snildt topformen i 40 år … og der findes såmænd over 100 år gamle Chenin Blanc vine, som stadig pisker med halen.
Der er aldrig blevet lavet mere virkelig god vin som i dag, men skal man være en lille smule kritisk, så er der en tendens til at vinene bliver ret ens stilmæssigt. Her er det befriende og forfriskende at støde på d’Orfeuilles, hvor du får både stor originalitet, velsmag og førsteklasses håndværk udsprunget af dyb respekt for naturen. Og som et lille ekstra plus så er Vouvray bare et af de mest elegante vinnavne, der findes … klasser over eksempelvis Saale-Unstrut.
Land | Frankrig |
---|---|
Producent | Domaine d'Orfeuilles |
Region | Loire |
Sub Region | Middle Loire |
Distrikt | Touraine |
Sub distrikt | Vouvray |
Årgang | 2019 |
Volume | 75CL |
Druer | Chenin Blanc |
Kategori | Hvidvin |
Kollistørrelse | 6 |
Kollitype | OCC |
Vinous
A smoky, nutty Vouvray 2019 Silex d'Orfeuilles that's been partly fermented in 500-liter barrels, but there's no doubting the clarity of fruit, which continues to shine brightly. It may be round and silken but there's excellent tension and precision too. The wine offers intense concentration, indicative of low yields. Left on lees for a year, so the mouthfeel is round and suave. The sinewy finish – no doubt something to do with the silex (flint) soils – is redolent of apples, lemons and almond pastry flavors. This is way too young and needs time, but it shows a lot of class.