Clos Mogador 2001
Robert Parker
The 2001 Clos Mogador was described as “simply sensational” when first tasted by the most illustrious taster from Monkton. I would not disagree one bit. At 11 years “young,” it remains beautifully defined and fresh on the nose, with vibrant red berry fruit, slate and a hint of brine. The palate is medium-bodied with a wonderful entry: blackberry, black pepper, a touch of cumin and sea salt. It is blessed with outstanding definition and precision, with a gentle grip on the finish and dried blood on the aftertaste. This is a profound Priorat that has barely started to show what it can do! Clos Mogador needs no introduction. Rene Barbier was a pupil of Jean-Claude Berrouet and is one of the “founding fathers” in Priorat as part of the “Gratallops group.” I met him for the first time at his home, located at the bottom of a never-ending winding dirt track and surrounded by vines. He was accompanied by his wife and energetic son, also named Rene and married to Sara Perez (see Mas Martinet.) Their 20-hectare dry farmed, vineyard is located on schistous slate and quartz soil (llicorella) and planted with 40% Garnacha (80-year-old vines) , 20% Carinena, 20% Cabernet Sauvignon and 20% Syrah. The wine is raised in Nevers and Allier oak with minimal intervention.
Priorat ligger i Catalonien lidt syd for Barcelona, hvor somre kan komme over 40 grader om dagen og 10 grader om natten. Nedbørsmængden er ofte under 500 mm og derfor er det kun de stærkeste og sundeste vinplanter der overlever de ekstreme forhold, hvilket resulterer i koncentrerede druer. Selvom området er meget begrænset i størrelse, er den kvalitetsmæssige begrænsning efterhånden svær at få øje på. I 2009 indførte man yderligere klassificering; Priorat - Vi de Vila, Vi de Paratges, Vi de Vinya og Gran Vi de Vinya, der svarer til Bourgognes Villages, Kommune, Premier og Grand cru. Dog er der umiddelbart få krav til høstudbytte, druesammensætning, vinstokkenes alder udover de der gælder for DOQ Priorat, så kvaliteten og stiler er svingende.
Clos Mogador er et familieforetagende, med René Barbier i spidsen. Han kom oprindeligt til Priorat fra Penedès, og har studeret ønologi Bourgogne og Bordeaux, hvor han bl.a. arbejdede i Petrus. I 1979 købte han sin første vingård, Clos Mogador, der i dag har særlig kultstatus. Barbier var den første af en lille eksklusiv række af frygtløse pionerer, der havde sat sig for at give det lille vindistrikt Priorat en tiltrængt renæssance. René søn, René Barbier Meyer er oplært af faderen på Mogador og Clos Erasmus. I 1999 påbegyndte han projekt Manyetes i Montsant, i 2000 lavede han den første Nelin og siden har han opkøbt flere vinmarker. I dag er det René Jr. der står for al winemaking på Clos Mogador.
Clos Mogador er lavet på druer fra marker, der ikke kunstvandes på trods af den tørre egn, men helt i tråd med Barbiers vinfilosofi. I det hele taget forsøger han at gøre det så vanskeligt som muligt for vinplanterne, for derved at begrænse produktionen og øge kvaliteten og intensiteten. Mange vinstokke bukker da også under for denne tortur - men som Barbier siger “Det er naturens lov, kun de stærkeste overlever”.
Robert Parker
The 2001 Clos Mogador was described as “simply sensational” when first tasted by the most illustrious taster from Monkton. I would not disagree one bit. At 11 years “young,” it remains beautifully defined and fresh on the nose, with vibrant red berry fruit, slate and a hint of brine. The palate is medium-bodied with a wonderful entry: blackberry, black pepper, a touch of cumin and sea salt. It is blessed with outstanding definition and precision, with a gentle grip on the finish and dried blood on the aftertaste. This is a profound Priorat that has barely started to show what it can do! Clos Mogador needs no introduction. Rene Barbier was a pupil of Jean-Claude Berrouet and is one of the “founding fathers” in Priorat as part of the “Gratallops group.” I met him for the first time at his home, located at the bottom of a never-ending winding dirt track and surrounded by vines. He was accompanied by his wife and energetic son, also named Rene and married to Sara Perez (see Mas Martinet.) Their 20-hectare dry farmed, vineyard is located on schistous slate and quartz soil (llicorella) and planted with 40% Garnacha (80-year-old vines) , 20% Carinena, 20% Cabernet Sauvignon and 20% Syrah. The wine is raised in Nevers and Allier oak with minimal intervention.
Priorat ligger i Catalonien lidt syd for Barcelona, hvor somre kan komme over 40 grader om dagen og 10 grader om natten. Nedbørsmængden er ofte under 500 mm og derfor er det kun de stærkeste og sundeste vinplanter der overlever de ekstreme forhold, hvilket resulterer i koncentrerede druer. Selvom området er meget begrænset i størrelse, er den kvalitetsmæssige begrænsning efterhånden svær at få øje på. I 2009 indførte man yderligere klassificering; Priorat - Vi de Vila, Vi de Paratges, Vi de Vinya og Gran Vi de Vinya, der svarer til Bourgognes Villages, Kommune, Premier og Grand cru. Dog er der umiddelbart få krav til høstudbytte, druesammensætning, vinstokkenes alder udover de der gælder for DOQ Priorat, så kvaliteten og stiler er svingende.
Clos Mogador er et familieforetagende, med René Barbier i spidsen. Han kom oprindeligt til Priorat fra Penedès, og har studeret ønologi Bourgogne og Bordeaux, hvor han bl.a. arbejdede i Petrus. I 1979 købte han sin første vingård, Clos Mogador, der i dag har særlig kultstatus. Barbier var den første af en lille eksklusiv række af frygtløse pionerer, der havde sat sig for at give det lille vindistrikt Priorat en tiltrængt renæssance. René søn, René Barbier Meyer er oplært af faderen på Mogador og Clos Erasmus. I 1999 påbegyndte han projekt Manyetes i Montsant, i 2000 lavede han den første Nelin og siden har han opkøbt flere vinmarker. I dag er det René Jr. der står for al winemaking på Clos Mogador.
Clos Mogador er lavet på druer fra marker, der ikke kunstvandes på trods af den tørre egn, men helt i tråd med Barbiers vinfilosofi. I det hele taget forsøger han at gøre det så vanskeligt som muligt for vinplanterne, for derved at begrænse produktionen og øge kvaliteten og intensiteten. Mange vinstokke bukker da også under for denne tortur - men som Barbier siger “Det er naturens lov, kun de stærkeste overlever”.
Land | Spanien |
---|---|
Region | Catalonia |
Distrikt | Priorat |
Årgang | 2001 |
Volume | 75CL |
Druer | Cabernet Sauvignon, Carignan, Grenache, Syrah |
Kategori | Rødvin |
Kollistørrelse | 6 |
Kollitype | OCC |
Robert Parker | 97 |
---|