Château Troplong Mondot 2005

Med sine 43 ha. er Château Troplong Mondot et af Saint-Emilions største slotte. Slottets historie går tilbage til 1745 da Abbe Raymond de Seze valgte at opføre det smukke slot på bakken bag Saint-Emilion.
Slottet skifter ejer adskillige gange, men ender i 1936 i hænderne på Axexander Valette, der var en af de store Bordeaux negocianter i mellemkrigstiden. Slottet har derefter været i Valette familiens eje frem til sommeren 2017, hvor familien valgte at sælge til det franske forsikringsselskab SOCR. Fra 1980 viede Axexander Valettes barnebarn Christine Valette og hendes mand Xavier Pariente deres liv at løfte Château Troplong Mondot til toppen af Saint Emilion.
Med en god pose entusiasme udadtil, og massive investeringer indadtil, lykkedes projektet over al forventning, og i dag er Troplong Mondot løftet op blandt de allerypperste slotte, ikke bare i Saint-Emilion, men i hele Bordeaux.
Slottet er derfor blevet en af de mest opsigtsvækkende succeshistorier på højre bred i anden halvdel af det 20. århundrede. Særligt årgang 1989 og 1990 blev milepæle i forvandlingen. En af de helt store belønninger for Château Troplong Mondot, kom i 2006 da slottet ved revisionen af klassifikationen for vinene fra Saint-Emilion blev forfremmet til Premier Grand Cru Classe B. En position som er blevet forsvaret ved den seneste revision i 2012.

Robert Parker 100P
The 2005 Troplong Mondot is a blend of 90% Merlot and the rest Cabernet Franc. It was emotional tasting this wine, thinking of the late Christine Valette, who made this compelling wine while battling with considerable courage against an insidious disease. It is a great effort and a superstar of the vintage. Dense purple, it offers notes of white chocolate, blackberry, cassis and licorice as well as a hint of truffle and some subtle background oak. Full-bodied, multi-layered, and spectacularly pure and rich, it is a tour de force, and a great tribute to an incredible woman. Remarkably youthful, this wine probably needs another 4-8 years of bottle age, and should keep for 20 or more years. Kudos to the late Christine Valette!

I 2010 åbnede man en Bed & Breakfast - Les Belles Perdrix - der i 2012 blev udvidet med en restaurant med den unge David Charrier som køkkenchef. Han fik frie hænder, og blev i 2016 belønnet med den første Michelin stjerne.
Troplong Mondot er dedikerede til at skabe mere biodiversitet og passe på naturen. Allerede i 2012-høsten kom ca. 1/3 af frugten fra økologisk dyrkede parceller, og flere heste er kommet til for at hjælpe med pløjningen. Vinmarkerne er beplantet med Merlot (85%), Cabernet Sauvignon (13%) og en lille portion Cabernet Franc (2%). I kælderen er et optisk sorteringsanlæg blevet taget i brug, og siden 2009 har man praktiseret såkaldt mikrofermentering i 600 liters fade af en del af høsten for at få flere kort på hånden, når den endelige vin skal sammenstikkes.

 

Med sine 43 ha. er Château Troplong Mondot et af Saint-Emilions største slotte. Slottets historie går tilbage til 1745 da Abbe Raymond de Seze valgte at opføre det smukke slot på bakken bag Saint-Emilion.
Slottet skifter ejer adskillige gange, men ender i 1936 i hænderne på Axexander Valette, der var en af de store Bordeaux negocianter i mellemkrigstiden. Slottet har derefter været i Valette familiens eje frem til sommeren 2017, hvor familien valgte at sælge til det franske forsikringsselskab SOCR. Fra 1980 viede Axexander Valettes barnebarn Christine Valette og hendes mand Xavier Pariente deres liv at løfte Château Troplong Mondot til toppen af Saint Emilion.
Med en god pose entusiasme udadtil, og massive investeringer indadtil, lykkedes projektet over al forventning, og i dag er Troplong Mondot løftet op blandt de allerypperste slotte, ikke bare i Saint-Emilion, men i hele Bordeaux.
Slottet er derfor blevet en af de mest opsigtsvækkende succeshistorier på højre bred i anden halvdel af det 20. århundrede. Særligt årgang 1989 og 1990 blev milepæle i forvandlingen. En af de helt store belønninger for Château Troplong Mondot, kom i 2006 da slottet ved revisionen af klassifikationen for vinene fra Saint-Emilion blev forfremmet til Premier Grand Cru Classe B. En position som er blevet forsvaret ved den seneste revision i 2012.

Robert Parker 100P
The 2005 Troplong Mondot is a blend of 90% Merlot and the rest Cabernet Franc. It was emotional tasting this wine, thinking of the late Christine Valette, who made this compelling wine while battling with considerable courage against an insidious disease. It is a great effort and a superstar of the vintage. Dense purple, it offers notes of white chocolate, blackberry, cassis and licorice as well as a hint of truffle and some subtle background oak. Full-bodied, multi-layered, and spectacularly pure and rich, it is a tour de force, and a great tribute to an incredible woman. Remarkably youthful, this wine probably needs another 4-8 years of bottle age, and should keep for 20 or more years. Kudos to the late Christine Valette!

I 2010 åbnede man en Bed & Breakfast - Les Belles Perdrix - der i 2012 blev udvidet med en restaurant med den unge David Charrier som køkkenchef. Han fik frie hænder, og blev i 2016 belønnet med den første Michelin stjerne.
Troplong Mondot er dedikerede til at skabe mere biodiversitet og passe på naturen. Allerede i 2012-høsten kom ca. 1/3 af frugten fra økologisk dyrkede parceller, og flere heste er kommet til for at hjælpe med pløjningen. Vinmarkerne er beplantet med Merlot (85%), Cabernet Sauvignon (13%) og en lille portion Cabernet Franc (2%). I kælderen er et optisk sorteringsanlæg blevet taget i brug, og siden 2009 har man praktiseret såkaldt mikrofermentering i 600 liters fade af en del af høsten for at få flere kort på hånden, når den endelige vin skal sammenstikkes.

 

Faktablad
LandFrankrig
Producent Château Troplong-Mondot
RegionBordeaux
Sub RegionSt Emillion
Årgang2005
Volume75CL
DruerCabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
KategoriRødvin
Kollistørrelse12
KollitypeOWC
Robert Parker100
Vinous98
Wine Spectator96