Château d'Yquem 1971
Af alle søde vine i verden findes der én, der overstråler alle i berømmelse. En gylden nektarsød vin fra et slot, der ligger på den højeste bakke i distriktet Sauternes i Bordeaux. Slottet hedder Château d’Yquem og laver den vin, som mange kalder verdens bedste søde vin. Den berømte Sauternes-vin er den eneste vin, der i den officielle Bordeaux-klassifikation fra 1855 blev tildelt højeste klassifikation, 1. cru Classé Supérieur.
Château d'Yquem er lavet udelukkende af fuldt botrytiserede druer, 80% semillon og 20% sauvignon blanc. Udbyttet af frugten er så lavt, at hver vinstok kun producerer det, der svarer til 1 enkelt glas sauternes.
Den har et gemmepotentiale på mere end en menneskealder, og de ældre vine er meget eftertragtede og prissat derefter. Château d'Yquem Sauternes er nemlig en ædelrådsvin. Ædelråd er en svamp, der er meget eftertragtet i vinmarken. Svampen skaber de fineste dessertvine i verden, siges det. En anden berømt ædelrådsklassiker er Tokaji i Ungarn. Ædelråd, på latin botrytis cinerea, kommer af en skimmelsvamp, der angriber druen ved at perforere dens skind. Det bevirker, at druens vandindhold fordamper og giver druen meget koncentreret syre og sukker.
Det giver intense og komplekse søde vine. Præcist hvornår Yquem blev angrebet af ædelråddenskab, står ikke klart, men noget tyder på, at Joséphine de Sauvage vidste, hvad hun havde til hensigt at gøre, da hun dikterede, at man skulle anvende de beskadigede druer til slottets bedste vine.
Château d'Yquem fik i 1855 under Bordeaux-klassifikationen, som det eneste slot i Sauternes, tildelt Premier cru Supérieur-status under Romain-Bertrands ledelse. Familien forblev ejere over flere generationer, også i slutningen af 1800-tallet, da den katastrofale vinpest phylloxera hærgede og ødelagde hele Europas vinmarker, også Château d'Yquem.
Af alle søde vine i verden findes der én, der overstråler alle i berømmelse. En gylden nektarsød vin fra et slot, der ligger på den højeste bakke i distriktet Sauternes i Bordeaux. Slottet hedder Château d’Yquem og laver den vin, som mange kalder verdens bedste søde vin. Den berømte Sauternes-vin er den eneste vin, der i den officielle Bordeaux-klassifikation fra 1855 blev tildelt højeste klassifikation, 1. cru Classé Supérieur.
Château d'Yquem er lavet udelukkende af fuldt botrytiserede druer, 80% semillon og 20% sauvignon blanc. Udbyttet af frugten er så lavt, at hver vinstok kun producerer det, der svarer til 1 enkelt glas sauternes.
Den har et gemmepotentiale på mere end en menneskealder, og de ældre vine er meget eftertragtede og prissat derefter. Château d'Yquem Sauternes er nemlig en ædelrådsvin. Ædelråd er en svamp, der er meget eftertragtet i vinmarken. Svampen skaber de fineste dessertvine i verden, siges det. En anden berømt ædelrådsklassiker er Tokaji i Ungarn. Ædelråd, på latin botrytis cinerea, kommer af en skimmelsvamp, der angriber druen ved at perforere dens skind. Det bevirker, at druens vandindhold fordamper og giver druen meget koncentreret syre og sukker.
Det giver intense og komplekse søde vine. Præcist hvornår Yquem blev angrebet af ædelråddenskab, står ikke klart, men noget tyder på, at Joséphine de Sauvage vidste, hvad hun havde til hensigt at gøre, da hun dikterede, at man skulle anvende de beskadigede druer til slottets bedste vine.
Château d'Yquem fik i 1855 under Bordeaux-klassifikationen, som det eneste slot i Sauternes, tildelt Premier cru Supérieur-status under Romain-Bertrands ledelse. Familien forblev ejere over flere generationer, også i slutningen af 1800-tallet, da den katastrofale vinpest phylloxera hærgede og ødelagde hele Europas vinmarker, også Château d'Yquem.
Land | Frankrig |
---|---|
Producent | Château d'Yquem |
Region | Bordeaux |
Distrikt | Sauternes |
Årgang | 1971 |
Volume | 75CL |
Druer | Sauvignon Blanc, Semillon |
Kategori | Sød vin |
Kollistørrelse | 6 |
Kollitype | OCC |
Robert Parker
Served from an ex-chateau bottle. I have always stood by the 1971 Chateau d’Yquem as being one of the most seriously underrated vintages of that decade. I feel completely vindicated in this view as I batted away the 1967 Yquem when tasted at the chateau and entranced its audience. This great Yquem was born during 10 days from October 6, when warm and humid conditions caused an outbreak of botrytis. It was a small crop of just 228 barrels. Slightly deeper in color than the 1982 Yquem tasted alongside, it is blessed with a truly spellbinding nose that has such energy and frisson that you don’t know where to look. You can detect Mirabelle, ripe Satsumas, citrus peel and beeswax. The palate is vibrant, animated and simply electrifies the mouth upon entry. The 1971 has immense concentration, while the almost Tokaji Aszu-like finish is beautifully poised. This is simply an outstanding Yquem that shows absolutely no sign of reaching the end of its drinking plateau. Drink now-2040+.