Château Cheval Blanc 1982

Château Cheval Blanc 1982 er en ikonisk rødvin fra Saint-Émilion, Bordeaux, kendt for sin exceptionelle kvalitet og lagringsdygtighed. Denne årgang, som anses for en af de bedste i det 20. århundrede, er skabt på en harmonisk blanding af Merlot og Cabernet Franc, der giver vinen en kompleks og elegant profil.  

Farven er dyb rubinrød med begyndende teglstensnuancer, som afspejler vinens alder og udvikling. Duften er intens og nuanceret med noter af modne røde og sorte frugter, cedertræ, tobak og trøffel, suppleret af subtile krydderier og en jordet mineralitet. Smagen er silkeblød og velafbalanceret med fine tanniner, dybde og en lang, vedvarende eftersmag, hvor frugten stadig er levende, men smukt integreret med tertiære aromaer.  

Château Cheval Blanc 1982 har nået et optimalt modningspunkt, men kan stadig lagres yderligere for at udvikle endnu flere nuancer. Den egner sig særligt godt til klassiske retter som lam, oksekød og vildt, hvor dens kompleksitet og struktur kommer til sin ret. En sjælden og eftertragtet vin, der repræsenterer det ypperste inden for Bordeaux.

Château Cheval Blanc 1982 er en ikonisk rødvin fra Saint-Émilion, Bordeaux, kendt for sin exceptionelle kvalitet og lagringsdygtighed. Denne årgang, som anses for en af de bedste i det 20. århundrede, er skabt på en harmonisk blanding af Merlot og Cabernet Franc, der giver vinen en kompleks og elegant profil.  

Farven er dyb rubinrød med begyndende teglstensnuancer, som afspejler vinens alder og udvikling. Duften er intens og nuanceret med noter af modne røde og sorte frugter, cedertræ, tobak og trøffel, suppleret af subtile krydderier og en jordet mineralitet. Smagen er silkeblød og velafbalanceret med fine tanniner, dybde og en lang, vedvarende eftersmag, hvor frugten stadig er levende, men smukt integreret med tertiære aromaer.  

Château Cheval Blanc 1982 har nået et optimalt modningspunkt, men kan stadig lagres yderligere for at udvikle endnu flere nuancer. Den egner sig særligt godt til klassiske retter som lam, oksekød og vildt, hvor dens kompleksitet og struktur kommer til sin ret. En sjælden og eftertragtet vin, der repræsenterer det ypperste inden for Bordeaux.

Beliggende i det smukke Saint-Emilion distrikt finder man et af de ikoniske og mest prestigefyldte slotte i Bordeaux. Her ligger Château Cheval Blanc i den allervestlige del af Saint-Emilion appellationen.

Slottets historie går tilbage til 1800-tallet, og er gået videre i generationer. Albert Fourcaud-Laussac og senere hans to sønner Jacques og Joseph Fourcaud-Laussac, som fortsatte i deres fars og bedstefars fodspor formåede at fastholde Cheval Blancs position i mere end 100 år. Det var blandt andet sammen med den legendariske vinmager Gaston Vaissière, som alene er manden bag 44 årgange, men i 1998 var det slut. Her blev slottet solgt til den belgiske forretningsmand og milliardær Albert Frère og Frankrigs rigeste mand Bernard Arnault, der er indehaver af LVMH.

De to forretningsmænd har fastholdt slottets historie og ånd, og de har sat deres fulde tillid til det eksisterende vinfremstillingshold. Prioriteten er i dag, den ultimative kvalitet, som kræver enorm opmærksomhed for detaljer og præcision i vinfremstillingen. Pierre Lurton, som allerede bestyrer Château d’Yquem, Château La Tour de Pin og Château Quinault, blev indsat som bestyrer, og han har siden haft frie hænder og nærmest ubegrænsede midler til at fastholde Château Cheval Blanc førerposition i Saint-Emilion.

Cheval Blancs terroir har en stor grad af kompleksitet, da der findes et mix af forskellige jordbunde i området. Det er en jord som er rig på ler og kalk, og det er den samme berømte jord, som strækker sig ind i Pomerol og også begunstiger Château L’Évangile og Pétrus, og det er sammen med Ausone, Pavie og Angélus rangeret som Premier Grand Cru Classé A i Saint-Emilions interne hierarki.

Vingårdsarbejdet på Cheval Blanc bliver udført med stor omhyggelighed, præcision og subtilitet. De fremstiller unikke vine, som kun bliver bedre med alderen. Vinenes evne til at udvikle sig er sjælden, idet de er usædvanlige på alle stadier i deres udvikling – fra de er helt unge – til de i særlige årgange er over et hundrede år gamle. Det har gjort Cheval Blancs vine kendte for at kunne ”leve evigt”. Som hovedregel bliver husets vine først for alvor drikkeklar efter mindst ti år i kælderen.

Faktablad
LandFrankrig
Producent Château Cheval Blanc
RegionBordeaux
DistriktSaint-Émilion
Årgang1982
Volume75CL
DruerCabernet Franc, Merlot
KategoriRødvin
Kollistørrelse12
KollitypeOWC

Robert Parker
During its first 10-12 years of life, this was a perfect wine, but it now seems to be in a stage where the fruit is still present, but the previous exuberance and intensity have faded slightly. There is plenty of amber at the edge, and this medium to full-bodied wine shows notes of menthol, cedar, spice box, plums, and black cherries. Owners of 750 ml bottles should plan on consuming it over the next 4-6 years. Magnums should be less evolved, and merit a score 4 to 6 points higher.

James Suckling
I have tasted this wine at least four or five times in the last two months and it is clearly classic. Some can be a little austere and thin though. This bottle was gorgeous with such pure and bright fruit. It showed aromas of dried cherries and mushrooms that turn to sliced ripe plums. It’s full with round and ripe tannins, and a long, long finish.

Jeb Dunnuck
The 1982 Chateau Cheval Blanc is fully mature at this point and there’s certainly no upside, although it should keep for a decade. Mature red and black fruits, cedary spices, leather, flowers and dried flowers all flow to a sweetly fruited, sexy, open knit and ready to go wine that has resolved tannin and a good finish.

Vinous
The 1982 Cheval Blanc is a vintage that I have not drunk for a number of years, so this was a pertinent reminder of its pulchritude. It has a flat-out gorgeous bouquet with ebullient red fruit, warm bricks (terracotta), hints of liquorice and strawberry jam. It's the kind of bouquet that you could bathe in. The palate has a ripe entry, voluptuous yet exquisitely balanced, the Cabernet components of this Cheval Blanc quite expressed and more pronounced than I recall. Yet it's toying with you as it segues into a more Burgundy-like final third. Mercurial, sensual and riveting. Tasted at the 1982 Dinner at Hatched.