Prager Wachstum Bodenstein Grüner Veltliner 2021

499,00 pr stk. Inkl. moms ved køb af 6 stk. 449,00

Lagerstatus: På lager

ELLER
Ved køb af Varenr Stk pris
1 7647
499,00 Inkl. moms:
6 7647
499,00 Inkl. moms:
449,00 Inkl. moms:
Land Vintype Region Producent Årgang Volume
Østrig Hvid Wachau Weingut Prager 2021 75CL
98-100 Falstaff Magazin

Mange af Weingut Pragers og dermed Toni Bodensteins vine er enkeltmarksvine, hvorfor de bærer marknavnet på etiketten. Grüner Veltliner Wachstum Bodenstein er en undtagelse fra denne regel, da vinen her er tildelt hans eget navn og ikke markens – nemlig Hinter Seiber. Årsagen er, at Toni Bodenstein her ser sig selv som en væsentlig medspiller på linje med terroiret, da marken er beplantet med et større udvalg af kloner, som Toni selv har fundet frem til og dermed har sikret for eftertiden i sin personlige genbank.

Markens vinstokke er derfor langt mere forskellige end stokkene på de gængse marker, der typisk er beplantet med én eller ganske få kloner. Denne genetiske diversitet giver ikke blot større kompleksitet til vinen, men også en bedre mulighed for at producere høj kvalitet under selv stærkt svingende klimatiske vilkår i de forskellige årgange. Årgangen var ikke uproblematisk med tidlig frost og masser af sommerregn, men heldigvis vendte vejret til det bedre i august. Derfor har Toni uden tvivl i denne årgang været særligt tilfreds med sine Bodenstein-vine, der allerede i dag fremstår med stor elegance, forbilledlig præcision, gennemført renhed og læskende delikatesse. Stor vin med et langt og dynamisk liv foran sig, og den har da også fortjent høstet høje scorer i vinpressen.

Smaragd er den højeste kvalitetsbetegnelse i Wachaus hvidvinshierarki, og før en vin må smykke sig med denne udmærkelse, skal den have over 12.5 procent alkohol og være udvalgt blandt de bedste druer. Yderligere skal der være høstet så sent og med så høj en mostvægt, at man opnår en meget sammensat og kraftfuld vin med betragtelige udviklingsmuligheder.

Wachstum Bodenstein er en helt igennem aromatisk rig, rank og sprød vin, der trofast illustreret Grüner Veltliner druens særkende som en usædvanlig bredt anvendeligt madvin. Som helt ung vil den især gøre sig godt til de lyse fiskeretter. Med alderen vil den opnå større detaljerigdom og mere fylde, så den vil fungere i selv ganske krævende gastronomiske sammenhænge, hvor der på samme tid er brug for friskhed og styrke.

Weingut Prager er placeret blandt de mest ansete domæner i Østrig og med rette. Æren for denne bemærkelsesværdige præstation tilkommer Toni Bodenstein, der gennem et mangeårigt og utrætteligt arbejde har løftet domænets vine til absolut ”spitzenklasse”.

Weingut Prager blev etableret tilbage i 1715 og har været i familiens eje siden da. Toni Bodenstein giftede sig ind i denne ansete vinfamilie tilbage i 1990’erne, og det har hverken Toni eller familien sidenhen fortrudt. Toni har evnet af forny det aldrende domæne, og han har klædt det på til at leve op til den nutidige vinverdens mest ambitiøse krav.

Nøglen til Weingut Pragers enestående vine skal søges i, at Toni Bodenstein som en af de første i Wachau for alvor forstod, hvad det vil sige at producere vine med gennemført Terroirpræg. Altså vin med en unik personlighed, der udtrykker én enkelt marks særpræg så markant, at det ikke kan efterlignes noget andet sted: Man kan kort og godt ”smage marken”.

Der findes næppe heller noget mere velegnet vindistrikt en det østrigske Wachau, hvis man for alvor vil arbejde med Terroir. Et unikt terroir skabes af en enestående og variabel geologi kombineret med et lokalklima, der er optimalt for den aktuelle druesort. Yderligere er der typisk behov for kølige nætter i vækstsæsonen og mulighed for særlig lang modningstid. Alle disse elementer er helt på plads i Wachau, når det drejer sig om Riesling og nationaldruen Grüner Veltliner, og det er ikke noget tilfælde, at området er så rigt på fornemme enkeltmarksvine.

Netop enkeltmarks-begrebet har Toni Bodenstein arbejdet intensivt med, og det er blevet til en fornem portefølje af dybt personlige vine. Vine, der viser, hvor spændende eksempelvis Riesling formår at udtrykke sig i hænderne på den rette vinmager, og hvor mineraliteten for alvor får lov at udfolde sig. Weingut Pragers vine er generelt sprøde, kølig og ranke og med en gennemført finesse og en frisk og fornem syrebalance. De er delikate og letdrikkelige som unge, men efter flere års lagring viser de for alvor deres imponerende pallette af aromaer i både smag og duft.