Dominio de Pingus PSI 2015

449,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Producent Årgang Distrikt Volume
Spanien Rød Castilla León Dominio de Pingus 2015 Ribera Del Duero 75CL
94 James Suckling

Her er så vinen fra Danske Peter Sisseck opkaldt efter det 23. bogstav i det græske alfabet - det seneste resultat af Peter Sisseck's dybe engagement i Ribera del Duero. PSI er mørk i glasset - naturligvis - og så byder den sig til med en herlig og umiddelbar duft, hvor de modne røde frugter finder sammen med friske violer og en antydning af brombær likør. Vinen er intens og velsmagende i munden, med en pulserende friskhed, som giver vinen kant og kalder smilet frem.

Vinen er skabt på 100 % Tempranillo købt fra en række vinbønder, som indtil for få år siden blev betalt for og derfor også sigtede efter kvantitet. Nu har de indledt et samarbejde med Peter Sisseck og hans partner Pablo Rubio, der i første omgang går ud på at efterstræbe kvalitet frem for kvantitet.

Projektet er markant forskelligt fra Flor de Pingus, og det handler mere om at afsøge de muligheder, der ligger gemt i de rodfæstede traditioner, end om at præstere voldsomme vine, der om ikke andet slår benene væk under verdenspressen. 

Selvom denne vin givet ikke har fundet sin identitet, er dette første forsøg en charmerende oplevelse. Den er mørk i glasset - naturligvis - og så byder den sig til med en herlig og umiddelbar duft, hvor de modne røde frugter finder sammen med friske violer og en antydning af brombær likør. Vinen er intens og velsmagende i munden, med en pulserende friskhed, som giver vinen kant og kalder smilet frem.
En god begyndelse fra en legelysten Peter Sisseck, og et smukt eksempel på, at behersket anvendelse af større og ældre fade kan være svært vanedannende. 

Serveres i store glas ved 15 grader. 

James Suckling
This is a fragrant and gritty Pingus with a ton of tannins which give it a lot of depth and length. This wine deserves some patience. It needs two or three years more of bottle age to be at its best, but should keep for some years following.

Det græske bogstav PSI fungerer også som symbol for psykologien, og måske er målet for PSI efterhånden som projektet udvikler sig, at finde ind til selve sjælen i Ribera del Duero ved at tage afstand fra mange af de moderne teknikker, der anvendes i regionen i dag såvel i marken som i vinkælderen. 

Dette er som bekendt det mest berømte danske fingeraftryk i vinens verden, og få andre spanske vine - om nogen - har opnået så stor international anerkendelse som Pingus. Således er Pingus en af de meget få vine, der i nyere tid er blevet føjet til rækken af verdens mest eftertragtede vine og i dag rangerer den på linje med f.eks. Coche-Dury's Corton Charlemagne, Guigal's "LaLaLa" vine og Giacomo Conterno's Barolo Monfortino for blot at nævne 3 af de største.

Peter kom til Spanien i 1993 for at lede et nyt projekt finansieret af danske investorer. Han fik en stor pose penge til at udvikle Hacienda Monasterio i Ribera del Duero til et mønster vinbrug, men sideløbende med det puslede han i sin sparsomme fritid med sit eget lille projekt funderet på købte Tempranillo druer fra et par små parceller med gamle vinstokke ikke langt fra de vinmarker der støber det stof legenden Vega Sicilia er skabt af.

Projektet fik navnet "Pingus" som var Peters kælenavn i barndommen, og da han dukkede op med et par prøveflasker af den førstefødte 1995'er hos Corney & Barrow i London i marts 1996 blev en legende født. Til stede kom også en hvis Robert Parker, som senere udtalte, at dette var den største unge rødvin fra Spanien han nogensinde havde smagt, hvorefter han kvitterede med de nu historiske 96-100 point i augustnummeret af Wine Advocate, et fuldt år inden vinen overhovedet kom i handelen.

Forhåndsinteressen antog hysteriske dimensioner og da endelig de blot 3.900 flasker kom i handelen 6 dobledes priserne inden 1996 årgangen så dagens lys. Dette gav Peter en uventet chance for at realisere drømmen om at få fod under eget bord, og kort efter gav han delvis slip på tøjlerne hos Hacienda Monasterio, for at forfølge drømmen om at presse Tempranillo til dens ypperste grænse i Ribera del Duero.

Peters faste beslutning om at springe ud i vinens verden stammer fra hans barndoms besøg i Bordeaux hos onklen Peter Vinding-Diers. Her lod han sig fascinere af de elementer der indgår i jobbet på en vingård, og selvom Pingus i den grad besidder spansk temperament var og er inspirationen til vinen hentet i Bordeaux nærmere bestemt i det arbejde og de tanker som ligger bag vine som Le Pin og Valandraud.