Tænk fløjlsblød Margaux. Det gjorde vi i hvert fald første gang vi smagte flagskibet fra Peter Michael Winery – den fremragende Bordeaux blend med druer hentet fra deres egen mark Les Pavots i Knights Valley.
Winemaker Nicolas Morlet valgte i 2016-årgangen at gå med 62% Cabernet Sauvignon, 18% Cabernet Franc, 13% Merlot, 7% Petit Verdot. Juicen har fået 18 måneder på 100% franske egefade og kom på flaske uden filtrering.
Der er godt nok meget at være glad for her. Duften emmer af mørke kirsebær, brombær, blåbær coulis, morkler, frisk læder og vanilje. Smagen er til den kraftige side med masser af krop og gentager mange af duftens noter, men kommer også med mørk chokolade og sød tobak. Fantastisk vellykket sag, som ifølge Nicolas Morlet vil have godt af 2-3 år mere på langs. Kan nydes med største fornøjelse de næste tre årtier.
Jeb Dunnuck
A solid step up, the 2016 Les Pavots comes from vines planted in 1989 and is a mix of two separate sites in Knights Valley. This straight-up phenomenal Cabernet offers a powerful nose of ripe black fruits, tobacco leaf, chocolate, and spring flowers, and it has a Margaux-like complexity and elegance. Full-bodied on the palate, it has a multi-dimensional, seamless texture, building tannins, and a great, great finish. It’s a baby of a wine that needs 4-5 years of bottle age, but it will probably merit a triple-digit score in 7-8 years and keep for three decades.
Robert Parker
A blend of 62% Cabernet Sauvignon, 18% Cabernet Franc, 13% Merlot and 7% Petit Verdot, the very deep purple-black colored 2016 Les Pavots Proprietary Red Wine sings of crushed blackcurrants, blueberry preserves and blackberry pie with hints of camphor, black soil, truffles, crushed rocks and red roses plus a touch of garrigue. Full, rich and with wonderful finesse in the mouth, it has very finely grained tannins and plenty of vivacity, finishing long and earthy. 3,700 cases produced, to be released in the spring of 2019.
Vinous
The 2016 Cabernet Sauvignon Les Pavots is a dense, powerful wine endowed with tons of raciness and class. Today, the 2016 is a bit shy, though. The aromatics are not as expressive as they can be. On the palate, the Pavots is much more giving. I sense a bit less heft than in the in recent past, which is not a bad thing at all. Time in the glass brings out attractive scents of grilled herbs, rose petal and mint to round things out.
I 1975 blev der stillet et glas Chateau Montelena Chardonnay foran den engelske entreprenør Peter Michael på Fairmont Hotel i San Francisco. Han havde mere end svært ved at tro, at vinen vitterligt kom fra Californien og fik øjnene op for hvad stedets terroir kan. Året efter tog samme vin røven på alle de førende franske vinanmeldere i Paris i den mest berømte smagning nogensinde. Her vandt Chateau Montelena foran alle de store hvide bourgogner og det var i princippet også startskuddet til Peter Michael Winery.
Peter Michael – eller rettere Sir Michael – var så inspireret af både sin egen oplevelse med vinen og af smagningen i Paris, at han besluttede sig for selv at dyrke vin i Californien. Ved siden af sine mange foretagender brugte han seks år på at finde den helt rette location. Den fandt han på den vestlige side af Mount St. Helena i Knights Valley, Sonoma County. Ingen havde før dyrket vin i Knights Valley, fordi den generelle opfattelse var, at der var for stejlt og jorden for stenet. Men som entreprenør var Sir Michael vant til at blive opfattet som skingrende gal, så det tog han meget roligt. Han havde jo set, hvor stejle vinmarker der var i Europa, så hvad var problemet?
I 1983 blev de første stokke sat på den mark, som fik navnet Les Pavots og fem år senere kom første årgang fra Peter Michael Winery … Les Pavots Estate Cabernet Blend. De følgende år tog projektet mere fart og i dag producerer stedet både Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot Noir … udover de druer, som indgår i deres Bordeaux-inspirerede Cabernet blends.
Mængderne har alle dage været ganske små – til gengæld er kvaliteten helt oppe at ringe, hvilket er typisk Sir Michael. Enten går vi all in eller også lader vi helt være. Så når han har hyret winemakers gennem tiden, har han plukket kompetencer fra øverste hylde. Han startede ud med ingen ringere end Helen Turley, som senere gik solo og startede sit eget Turley Wine Cellars. Mark Aubert tog over og blev senere efterfulgt af Luc Morlet. Siden 2005 har det været Lucs bror Nicolas Morlet, som styrer slagets gang efter klassiske, franske metoder med største respekt for terroiret.
Nicolas Morlet er femte generation af en fransk vinfamilie fra Epernay og har eksempelvis arbejdet for Chateau Lascombes i Margaux og hos Maison Chanson i Bourgogne, hvor han producerede Premier og Grand Cru Chardonnay og Pinot Noir. Så han ved, hvad han laver, hvilket også kan aflæses i de top-ratings Peter Michael Winery får igen og igen.
Som sagt er mængderne meget små, så vi er super glade og stolte over at have fået neglene i en lille allokation af både Cabernet blends, Pinot Noir, Chardonnay og Sauvignon Blanc. Glæd dig! Men du skal nok ikke tøve for længe.