Mouton Rothschild 1996 Magnum

12.796,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Producent Årgang Distrikt Volume
Frankrig Rød Bordeaux Château Mouton Rothschild 1996 Pauillac 150CL
97+ Robert Parker
96 Stephen Tanzer

Robert Parker
It is four years since I last tasted the 1996 Château Mouton-Rothschild. Approaching 20 years old, the nose is now open for business but remaining classic in style, a mixture of red and black fruit, hickory, cedar and just a hint of lavender. It is very complex and beautifully defined. The palate is medium-bodied with a slightly herbaceous, undergrowth-tinged opening, the tannins just a little abrasive at the moment, exerting a firmness in the mouth. I feel it is almost as if the palate has not kept pace with the aromatics, requiring more substance to fill out the foursquare finish. If you like a slightly more austere Pauillac then you will adore this, though I don't think it quite reaches the potential that it showed a few years ago. Tasted August 2016.

Kan det blive større end Mouton Rothschild? Det korte svar er nej. Det her er toppen af Bordeaux, og endda også verdens dyreste vin. Det blev den i 2006, da årgang 1945 blev solgt på auktion. 12 flasker for ikke mindre end mindre end 290.000 dollars.
Historien om Mouton Rothschild begynder i 1853, hvor Baron Nathaniel de Rothschild køber slottet beliggende i Pauillac i hjertet af Médoc. Han havde et ønske om at kunne byde sine prominente gæster på vin fra sit eget slot, og sådan blev den første vin fra Mouton Rothschild født. I 1922 overtog hans barnebarn Baron Philippe de Rothschild roret, og i de næste 65 år forvandlede han vinen og ejendommen til måske verdens mest berømte. I 1924 tappede Baron Philippe hele årgangen på slottet, hvilket var revolutionerede på daværende tidspunkt, og i 1924 opførte han den mere end 100 meter lange kælderbygning, som også i dag er en af ejendommens attraktioner. Det var også Baron Philippe, der indførte traditionen med at lade en kunstner udsmykke etiketten på vinen. Siden 1988 er det Baron Philippes datter Baronne Philippine, der har overtaget ansvaret for ejendommen og en af verdens mest beundrede vine. Hun udførte et kæmpe arbejde og fik både udvidet og moderniseret vinslottet. Hun forlod slottet i 2014, og nu er det hendes tre børn Camille Sereys de Rothschild, Philippe Sereys de Rothschild og Julien de Beaumarchais de Rothschild, der står ved roret. I 1973 får Chateau Mouton Rothschild status som Premier Cru Classé, som det uretfærdigt var blevet frataget i 1855-klassifikationen. Vinslottet gik altså fra en 2. Cru til at blive forfremmet til 1. cru. Det blev fejret med en fornem etikette lavet af selveste Picasso.  

Château Mouton Rothschild strækker sig over 90 hektar vinmarker nordvest for Bordeaux, på kanten af Médoc-halvøen. Médoc-vingården, som går tilbage til romertiden, dækker nu omkring 16.500 hektar. Vinstokkene er plantet på en smal stribe land, tæt på floden, som vander jorden i dybden og modererer temperaturforskelle. Médoc-jorden består af grus – sten og småsten, der holder på varmen fra solen – blandet med sand og ler. Médoc-jorden er dårlig og uegnet til at dyrke andet end vinstokke, som producerer de fineste vine i verden. Vinstokkene giver elegante, kraftfulde, rigt tanniske og langlivede vine. Château Mouton Rothschild-vingården, er for det meste beliggende på en bakke kaldet "Plateau de Mouton", som hæver sig til 27 meter over havets overflade. Den er plantet på meget dyb grusjord med de typiske sorter for regionen: Cabernet Sauvignon (81%), Merlot (15 %), Cabernet Franc (3 %) og Petit Verdot (1 %). Disse proportioner afspejles ikke identisk i vinen, fordi blandingen varierer efter karakteren af hver årgang. Imidlertid dominerer Cabernet Sauvignon altid: Det er Cabernet Sauvignon, der giver Mouton sine rige tanniner, sin rigdom af aroma og smag og sin ældningsevne, mens Merlot, en uadskillelig ledsager, bringer smidighed, rundhed og enestående længde. Som med andre topvine fra Médoc er vingården tæt beplantet – 10.000 vinstokke pr. hektar – og gennemsnitsalderen på vinstokkene er omkring 44 år.

Alt hos Mouton, fra pasning af vinstokke til aftapning af vinene, udføres af de bedste specialister, lige fra vinavleren, der pløjer, beskærer, behandler, trimmer og tynder og vingårdschefen, der overvåger druerne, når de modnes til kældermester, der fører tilsyn med vinificeringen og den tekniske leder, der er ansvarlig for hele processen og bestemmer blandingen. I mange tilfælde følger de mænd og kvinder, der laver Mouton, hinanden fra generation til generation, og videregiver deres forfædres knowhow og færdigheder, der er forbedret gennem årene af fordelene ved den mest opdaterede teknologi. Forskellig fra årgang til årgang, men altid den samme, og altid på toppen. Château Mouton Rothschild fortjener fuldt ud sit motto: "Jeg, Mouton, forandrer sig ikke".