Maison Leroy Meursault 2015

6.495,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Producent Årgang Distrikt Volume
Frankrig Hvid Bourgogne Domaine Leroy 2015 Meursault 75CL

Det er stadig Madame Lalou Bize-Leroy, som står i spidsen for det ikoniske Domaine Leroy og den tilknyttede måske endnu mere bemærkelsesværdige negociant-forretning. Og selvom hun efterhånden er blevet en gammel og skrøbelig dame, er hun fortsat 100% til stede i kælderen og fortsat i gang med sin søgen efter det ultimative ikke bare i Bourgogne, men i hele vinens verden, og derfor er vinene fra Leroy blevet samlerobjekter og en del af dannelsesrejsen for alle Bourgogne aficionados.

Kig på prisen og føl så efter om du synes, det er vanvittigt eller betagende. Hælder du til det første, behøver du ikke læse videre. Maison og Domaine Leroy behøver næppe nogen introduktion, og dem der bare har snuset til et par af vinene vil vide, at vi her er oppe at kysse stjernerne og i audiens hos en legende.  

Først økologi og siden (1988) biodynamik (før dette overhovedet blev regelsat) har været en del af agendaen både på de lejede parceller, og de parceller hvor Madame Lalou Bize-Leroy og hendes team har samarbejdet med vinbønderne om at efterstræbe det ultimative, og når andre høstede 30 hl. pr. ha. blev det ofte efter Madames berygtede og berømte soignering kun til det halve fra de vinbønder, som leverede deres frugt til Maison Leroy. Men bønderne klagede ikke. Selvom en del af deres frugt blev kasseret var de blandt de udvalgte, og de blev betalt for den kvalitet de leverede. 

Der er mange historier i omløb om store oplevelser med ældre årgange af vinene fra Madame Lalou Bize-Leroy, og for de fleste vine vil kurven sikkert være opadgående i adskillige år endnu i hvert fald hvis propperne listes op indenfor de første 10 år. Prøver vi at filtrere det mytiske fra vil vinene herefter ramme en smuk drikke periode, men kigger vi yderligere 10 år eller længere frem vil vinene som alle andre blot langsomt blive ældre. 

Om de så er pengene værd? Svaret blæser i vinden. Der findes mange vine fra de respektive appellationer, som koster meget mindre og på hver deres måde er lige så stimulerende, men det er lidt ligesom med de olympiske ringe på en Audi og den fem-punktede krone i et Rolex-ur. Selvom der er andre, som kan det samme, så er det alligevel slet ikke helt det samme!

Således er dette, selvom det er en helt basal vin fra den stærkt trafikerede Bourgogne appellation en vin af bemærkelsesværdig høj kvalitet, som rækker ud efter en anden dimension og det er svært at komme i tanke om andre vine uden fine mark referencer, som med rette berømmes for at kunne udvikle sig både 5 og 10 år i en god kælder og derefter holde sig endnu længere.