López de Heredia Viña Tondonia Blanco Reserva 2006 75CL

599,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Producent Årgang Volume
Spanien Hvid Rioja López de Heredia 2006 750
95 Robert Parker

Hvid Rioja på 90% viura og 10% malvasia fra Viña Tondonia Blanco Reserva i årgang 2006 har tilbragt 6 år på fade og 7 år på flaske før frigivelsen. Kun en lille del af Tondonia-marken er beplantet med hvidvinsdruer, så produktionen og salget af denne vin er desværre altid strengt rationeret.

López de Heredia fra Haro i la Rioja Alta står som definitionen på old school, ikke bare i traditionsrige Rioja, men er faktisk enestående i hele vinverdenen. Kun meget lidt er ændret siden dannelsen i 1877. Alle druer i produktionen høstes fra egne marker, hvor alle vinstokke står som bush vines, dvs. uden opbinding.  Denne Reserva er efter høsten midt i oktober gæret på gamle 6.000 liters træfade og derefter lagret på amerikansk eg, hvoraf blot 10% er nye fade, 40% er ca. 10 år gamle, mens de resterende 50% er markant ældre. Alle fade stammer fra eget bødkeri, hvor dagens dont mest består i at restaurere og vedligeholde de gamle fade. Filtrering anvendes ikke – her omstikkes et par gange årligt og klaring foregår på gammeldags manér med æggehvider og efterfølgende aftapning direkte fra fadet. Husets vine handler primært om komplekse lagringsaromaer (tertiære aromaer) og denne unikke hvidvin præsenterer sig med en umulig kombination af syrefriskhed og et komplekst aldersudtryk.

På trods af sine 14 år er Viña Tondonia Reserva Blanco 2006 i forhold til dens potentiale dog endnu blot i dens ungdom, og de mest fanatiske fans vil nok foretrække at henlægge vinen endnu nogle år. Indtil da kan man i duft og smag opleve syltet citron, voks, orangeskal, kamille, fingær og kaprifolium, mens det oxidative rancio-præg endnu lader vente på sig. Syren er fremtrædende, så alt fremstår slankt og udpræget fokuseret. Smagsoplevelsen er tør og let fyldig med fremragende længde og renhed.

Robert Parker 95P
One of two vintages I tasted of the white from the Viña Tondonia, the 2006 Viña Tondonia Blanco Reserva is from a warm and ripe year, but the wine doesn't show heat. It feels a little riper than the 2007 I tasted next to it. It has more depth and complexity than the Gravonia, with the aromatic profile closer to a white Hermitage than any other white I can think of. The palate is bone dry, with some austerity and pungent flavors, where the flavors include lemon peel, beeswax, herbal tea and dry hay. 10,000 bottles produced. It was bottled in May 2015.