Kumeu River Estate Pinot Gris 2019

175,00 pr stk. Inkl. moms ved køb af 12 stk. 139,00

Lagerstatus: På lager

ELLER
Ved køb af Varenr Stk pris
1 940
175,00 Inkl. moms:
6 940
175,00 Inkl. moms:
159,00 Inkl. moms:
12 940
175,00 Inkl. moms:
139,00 Inkl. moms:
Land Vintype Region Producent Årgang Volume
New Zealand Hvid Auckland Kumeu River 2019 75CL
92 Decanter
93 Bob Campbell

De perfekte vækstforhold i Kumeu giver Pinot Gris masser af fylde og kompleksitet – ikke noget saftevand her! Her får du en vin, som er en af de få, der virkelig kan noget sammen med stærkt krydrede retter, hvor du normalt ville vælge en kold øl … eller spise noget andet.

Det er Pinot Gris på højeste niveau med masser af lag og elegance, som winemaker Michael Brajkovich har skruet sammen. Duften giver mindelser om frisk frugt, gule blomster sammen med elementer af nødder og honning. I munden folder gule og hvide stenfrugter sig ud sammen med fersken, honning, mandler og krydderier. Det hele ender i en frisk og ren og finish, hvor der også er en antydning af lidt citrus.

Udover at kunne holde chili i skak er den også formidabel sammen med skaldyr eller lyst fjerkræ … allerbedst udenfor i solen.

Decanter
Kumeu River may be famous for its world-class Chardonnays but winemaker Michael Brajkovich MW is clearly a dab hand with Pinot Gris too. This is superb value for the quality, offering a juicy, creamy mouthful of spiced pear and custard, zesty acidity and a long nutty finish with a lingering floral perfume.

I Bourgogne er de meget lidt begejstret for Kumeu River, hvilket skyldes en ganske særlig nyere vinsmagning. Faktisk vil de helst overhovedet ikke tale om den og det kan man godt forstå, for større røvfuld skal man lede længe efter … uddelt af Kumeu Rivers fantastiske Chardonnay-vine. Nogle af verdens førende vinkritikere fra de toneangivende vinmedier smagte dem blindt op mod Chassagne-Montrachet, Puligny Montrachet og Meursault fra flere af Bourgognes top-producenter. Smagningen var inddelt i fire runder, hvor en vin fra Kumeu River hver gang var oppe imod 4-5 modstandere fra Bourgogne. Kumeu River vandt alle fire runder over vine der ofte koster mere end det dobbelte. Av, av, av … sjældent er der blevet uddelt større stokkeprygl til en smagning.

Ja ja … jordpriserne er nogle andre i Bourgogne end i Auckland på New Zealand, hvor Kumeu River har hjemme. Men det er jo dybest set ikke os forbrugeres problem. Så hvis du er stor fan af de hvide fra Bourgogne, men synes priserne efterhånden tenderer røveri ved højlys dag, er det klart værd at give Kumeu River et skud.

Historien om Kumeu River starter helt tilbage i 1937, hvor den kroatiske familie Brajkovich kom til New Zealand. Efter at have arbejdet i gummiplantagerne i en årrække, havde de sparet nok sammen til at kunne købe en lille ejendom i Kumeu med tilhørende vinmark. Hjemme i Kroatien havde de dyrket lidt vin, så de startede ikke på bar bund. Alligevel må man bare tage hatten af for familien Brajkovich, som løbende har udbygget og forædlet deres produktion gennem årene – en produktion som i dag er oppe på en kvart million flasker om året fra 30 hektarer vinmarker. Ganske imponerende når man tager med i betragtningen at alt bliver høstet ved håndkraft og intet overlades til tilfældigheder.

Det er et familieforetagende med stort F. De er tre brødre med hvert deres ansvarsområde – Michael er winemakeren, Paul står for marketing og Milan har ansvaret for vinmarkerne. Biksen styres effektivt af deres mor Melba, som var gift med Maté Brajkovich, der for alvor fik sat skub i Kumeu River Wines fra 50’erne og frem til sin død i 1992.   

Det er perlerækken af Chardonnay-vine – både fra enkeltmarker og blandinger – der har skabt Kumeu Rivers navn. Men de producerer også både Pinot Gris og Pinot Noir, som holder grotesk høj kvalitet i forhold til prisen. Kumeu River har for alvor har givet Bourgogne noget at tænke over.