Kongsgaard The Judge Chardonnay 2013

9.995,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Hvid California North Coast Kongsgaard 2013 Napa Valley 75CL
100 Robert Parker

Noget af det bedste Chardonnay denne galakse formår og konstant en topscorer hos de førende anmeldere. Eksempelvis smider Parker 100 points efter denne 2016-årgang … og det er altså ikke hver dag dét sker med en hvidvin.

Power, finesse, balance og kompleksitet gennemsyrer dette mesterstykke fra John Kongsgaard på druer hentet fra en ekstremt stenet vinmark på Kongsgaard-familiens ranch øst for Napa. John beplantede selv marken som ung tilbage i 1970’erne og navngav den The Judge. Dette som en venlig hilsen til farmand, der var dommer i Napa Valley i mere end 20 år.  

Chardonnay The Judge er det ypperste fra John Kongsgaard. Der er blevet kælet for hver en detalje og alt er foregået ved håndkraft. Derfor er produktionen nede på 300 kasser … men hvilke 300 kasser!

Efter 22 måneder på helt nye franske egefade og kommer med en duftsymfoni af en anden verden – citrus, fersken og abrikos fulgt til dørs af især ananas, mango og vanilje. Smagen lige nu kredser elegant æbler, hvide pærer, citrus melon og popcorn sammen ristet brød, smør plus knuste sten, der er med til at give vinen en fantastisk mineralitet. De uhørt mange lag munder ud i en finish, der kort fortalt slår alt.

Allerede nu en fabelagtig vin, men som kun bliver bedre inden for de næste par år.

Robert Parker
Of course, it’s hard to find any, but there are usually about eight to 15 barrels of his estate Chardonnay from Coombsville called “The Judge” in honor of his father. From old Wente clones originally planted in 1975, yields are rarely in excess of one ton of fruit per acre, which no doubt accounts for its extraordinary intensity and richness. The 2013 Chardonnay The Judge is perfect, and certainly one of the greatest Chardonnays I have ever tasted. Keeping in mind that Kongsgaard is no youngster at this game (2015 was his 41st vintage making wine), his 2013 The Judge, from the white volcanic soil in Coombsville called tufa, is an amazing wine of great intensity, power, glory, elegance, texture, density and richness. The wine offers up loads of tangerine oil, caramelized citrus, honeysuckle, white peach, apricots, and wet stones. It seems to be a smorgasbord of aromas and flavors that just keep opening as the wine sits in the mouth. This is an amazing effort and one of the greatest Chardonnays ever made in California. One of the great wine producers in Napa Valley, John Kongsgaard first worked at Newton winery, where he had been taught well by the world guru in winemaking, Michel Rolland. When he went out on his own, he developed a strong relationship with the Hudson family and now produces fruit from specially planted clones in the Hudson Vineyard, while also maintaining his own estate on Atlas Peak in Coombsville. All of his wines are unfined, unfiltered, singular in style, and often some of the most expressive and remarkable wines in Napa Valley. Talking to John Kongsgaard is akin to talking to some medieval wizard or mystic, but it all makes sense.

John Kongsgaard er en af de bedst uddannede winemakers i Napa Valley og tilbragte mens han var hos Newton også en hel del tid i Bourgogne for at suge viden til sig. Han har også været elev hos Michel Rolland, som Kongsgaard selv fremhæver som sin største inspirationskilde. Men han er alt andet end en copycat. Tværtimod indskriver han sig blandt Napas største pionérer, da han var var den første winemaker i Californien, der kom med en chardonnay, som havde modnet 2 år på egefade og ikke stål … og som ovenikøbet var ufiltreret. Det skete mens han stadig var hos Newton og succesen blev så massiv, at det gav ham yderligere et los til at starte selv.  

John Kongsgaard har lige siden starten været en kompromisløs minimalist og har sat kvalitet, særpræg, intuition og enkelhed meget højere end brug af ny teknologi og steril optimering. Alt bliver lavet i hånden – i dag sammen med sønnen Alex – og derfor er produktionen yderst beskeden set i forhold til andre af de store fra Napa Valley. Et eksempel på det kompromisløse er, at Kongsgaard har lagt sin produktionsfacilitet i en udgravet klippehule højt oppe i Atlas Peak bjergene, da han mener, at temperaturforholdene er perfekte her i forhold til modningen af vinen … sådan som han gerne vil have, den skal være.

Hvis han ville, kunne John Kongsgaard uden tvivl godt udvide produktionen markant ved brug af super moderne metoder, men det ligger bare milevidt fra mandens filosofi. Og heldigvis for det. Hellere bevare særpræget i stedet for at trave samme vej som alle andre. Så må man bare lægge sig ekstra i selen for at få fat på nogle af hans få flasker.

Det gør det heller ikke nemmere at både Parker, Decanter, Vinous og Galoni hvert år bryder ud i jubel over Kongsgaards vine. Med så høje ratings og så få flasker, skal man stå tidligt op og være rigtig god til at synge. Men det er faktisk lykkedes os at få fingre i både hans Chardonnay og Syrah, så her har du chancen for at smage værkerne fra en af Napa Valleys helt store originaler og frontløbere. Glæd dig!