Kongsgaard Syrah Hudson Vineyard 2018 75CL

1.995,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast Kongsgaard 2018 Napa Valley 75CL
97-99+ Robert Parker

Mesterværk fra John og Alex Kongsgaard og ifølge både Parker og Galoni er det her toppen af Napa Valley Syrah. Vi må i al beskedenhed erklære os aldeles enige. Alt går op i en højere enhed her … og man kan ikke lade være med at føle sig yderst privilegeret over at smage den.  

Druerne kommer fra Kongsgaards parcel på den berømte Hudson Vineyard i Carneros. Kongsgaard har haft parcellen i 20 år og resultaterne bliver bare bedre og bedre.

Farven er mørk som natten og næsen melder om en forrygende og intens sammensætning af solbær, brombær, blodappelsin, sort peber, røget kød, lakrids, tjære og mørk jord. Smagen hiver fat i mange af de samme noter – især den mørke frugt og det røgede kød - og supplerer med tørrede Provence krydderier. Finishen fortsætter bare derudaf, mens man tænker over, om man nogensinde har smagt mere imponerende syrah. Vi har ikke.

Fantastisk allerede nu, men har i hvert fald 20 år på toppen endnu.

Robert Parker
Deep garnet-purple colored, the 2018 Syrah Hudson Vineyard barrel sample explodes form the glass with an incredible array of classic Syrah notes: black cherries, black plums, blackberries and licorice with hints of garrigue, tar, bouquet garni and bacon fat. Full-bodied, the palate is equally atomic, with bags of expressive black fruits and meaty/peppery hints framed by ripe, rounded tannins, finishing long, refreshing and oh-so-spicy.

“There is a trade-off,” Alex Kongsgaard told me when I asked he and his father, John, about the benefits of their extended barrel age regime for the Chardonnays. “With more time in barrel, the wine gains more complexity. But if you go too far, then you overwhelm the terroir. The place becomes less transparent. For us, there’s a sweet spot. We like to have the fruit at the background. Our wine has enough inherent structure that it thrives on that. The terroir gives it the structure so that it can take more and more in terms of natural fermentation, long elevage, etc.” Robert Parker once called Kongsgaard’s technique “The Death & The Resurrection.” Clearly, it works—these classically forged Chardonnays are consistently jaw-droppingly incredible. The 2017s and 2018s couldn’t get more different in terms of styles, but The Judge vineyard’s signature clearly, impactfully, beautifully shines through. I can’t recommend these wines highly enough.

John Kongsgaard er femte generation i Napa Valley og sammen med sin kone Maggy er han manden bag de sagnomspundne vine, der bærer familiens navn. Allerede tilbage i 1970’erne beplantede han The Judge Vineyard på familiens ranch øst for Napa Valley, mens han selv arbejdede for Stony Hill som chardonnay winemaker. I 1983 rykkede han til Newton Vineyards hvor han var helt frem til 1996, hvorefter han startede sit eget. Og heldigvis for dét. For det er håndlavede vine af ypperste kvalitet – vine der igen og igen får øjnene til at rulle hos de største vinameldere verden over.

John Kongsgaard er en af de bedst uddannede winemakers i Napa Valley og tilbragte mens han var hos Newton også en hel del tid i Bourgogne for at suge viden til sig. Han har også været elev hos Michel Rolland, som Kongsgaard selv fremhæver som sin største inspirationskilde. Men han er alt andet end en copycat. Tværtimod indskriver han sig blandt Napas største pionérer, da han var var den første winemaker i Californien, der kom med en chardonnay, som havde modnet 2 år på egefade og ikke stål … og som ovenikøbet var ufiltreret. Det skete mens han stadig var hos Newton og succesen blev så massiv, at det gav ham yderligere et los til at starte selv.  

John Kongsgaard har lige siden starten været en kompromisløs minimalist og har sat kvalitet, særpræg, intuition og enkelhed meget højere end brug af ny teknologi og steril optimering. Alt bliver lavet i hånden – i dag sammen med sønnen Alex – og derfor er produktionen yderst beskeden set i forhold til andre af de store fra Napa Valley. Et eksempel på det kompromisløse er, at Kongsgaard har lagt sin produktionsfacilitet i en udgravet klippehule højt oppe i Atlas Peak bjergene, da han mener, at temperaturforholdene er perfekte her i forhold til modningen af vinen … sådan som han gerne vil have, den skal være.

Hvis han ville, kunne John Kongsgaard uden tvivl godt udvide produktionen markant ved brug af super moderne metoder, men det ligger bare milevidt fra mandens filosofi. Og heldigvis for det. Hellere bevare særpræget i stedet for at trave samme vej som alle andre. Så må man bare lægge sig ekstra i selen for at få fat på nogle af hans få flasker.

Det gør det heller ikke nemmere at både Parker, Decanter, Vinous og Galoni hvert år bryder ud i jubel over Kongsgaards vine. Med så høje ratings og så få flasker, skal man stå tidligt op og være rigtig god til at synge. Men det er faktisk lykkedes os at få fingre i både hans Chardonnay og Syrah, så her har du chancen for at smage værkerne fra en af Napa Valleys helt store originaler og frontløbere. Glæd dig!