Kongsgaard Cabernet Sauvignon 2018 75CL

1.995,00 pr stk. Inkl. moms ved køb af 3 stk. 1.495,00

Lagerstatus: På lager

ELLER
Ved køb af Varenr Stk pris
1 5745
1.995,00 Inkl. moms:
3 5745
1.995,00 Inkl. moms:
1.495,00 Inkl. moms:
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast Kongsgaard 2018 Napa Valley 75CL
93-95 Robert Parker

Helt oppe i toppen af, hvad Napa Valley formår inden for Cabernet Sauvignon og det er ellers ikke så lidt. Winemaker John Kongsgaard anvendte i denne årgang 80% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc og 10% Merlot … og som altid er resultatet et brag af en vin skabt til et langt og godt liv.

Aromaen blæser nærmest én bagover. Glæd dig til solbær, brombær, mørke kirsebær, kaffe og læder, der blander sig elegant med cigarkasse, violer, roser, sorte trøfler og jord. Smagen kommer med et fyrværkeri af noter – solbær, brombær og mørke kirsebær går igen fra duften og har fint selskab af oliven, grønne bønner, asparges, ingefær, tobak, vanilje, tjære og røg. En forrygende oplevelse!

Der blev kun produceret godt 200 kasser af den, så tæt på den mindste produktion Napa Valley af Cabernet Sauvignon. Kan drikkes med kæmpe smil nu, men vil uden tvivl udvikle sig yderligere.

Robert Parker
A barrel sample, the 2018 Cabernet Sauvignon features a deep garnet-purple, singing on the nose of freshly crushed black cherries, black berry pie and warm plums over a core of cassis and pencil lead plus nuances of violets, cinnamon stick and underbrush. Medium to full-bodied, the palate delivers mouth-coating, crunchy black fruit with a firm backbone of ripe, grainy tannins and just enough freshness, finishing long and spicy.

“There is a trade-off,” Alex Kongsgaard told me when I asked he and his father, John, about the benefits of their extended barrel age regime for the Chardonnays. “With more time in barrel, the wine gains more complexity. But if you go too far, then you overwhelm the terroir. The place becomes less transparent. For us, there’s a sweet spot. We like to have the fruit at the background. Our wine has enough inherent structure that it thrives on that. The terroir gives it the structure so that it can take more and more in terms of natural fermentation, long elevage, etc.” Robert Parker once called Kongsgaard’s technique “The Death & The Resurrection.” Clearly, it works—these classically forged Chardonnays are consistently jaw-droppingly incredible. The 2017s and 2018s couldn’t get more different in terms of styles, but The Judge vineyard’s signature clearly, impactfully, beautifully shines through. I can’t recommend these wines highly enough.

John Kongsgaard er femte generation i Napa Valley og sammen med sin kone Maggy er han manden bag de sagnomspundne vine, der bærer familiens navn. Allerede tilbage i 1970’erne beplantede han The Judge Vineyard på familiens ranch øst for Napa Valley, mens han selv arbejdede for Stony Hill som chardonnay winemaker. I 1983 rykkede han til Newton Vineyards hvor han var helt frem til 1996, hvorefter han startede sit eget. Og heldigvis for dét. For det er håndlavede vine af ypperste kvalitet – vine der igen og igen får øjnene til at rulle hos de største vinameldere verden over.

John Kongsgaard er en af de bedst uddannede winemakers i Napa Valley og tilbragte mens han var hos Newton også en hel del tid i Bourgogne for at suge viden til sig. Han har også været elev hos Michel Rolland, som Kongsgaard selv fremhæver som sin største inspirationskilde. Men han er alt andet end en copycat. Tværtimod indskriver han sig blandt Napas største pionérer, da han var var den første winemaker i Californien, der kom med en chardonnay, som havde modnet 2 år på egefade og ikke stål … og som ovenikøbet var ufiltreret. Det skete mens han stadig var hos Newton og succesen blev så massiv, at det gav ham yderligere et los til at starte selv.  

John Kongsgaard har lige siden starten været en kompromisløs minimalist og har sat kvalitet, særpræg, intuition og enkelhed meget højere end brug af ny teknologi og steril optimering. Alt bliver lavet i hånden – i dag sammen med sønnen Alex – og derfor er produktionen yderst beskeden set i forhold til andre af de store fra Napa Valley. Et eksempel på det kompromisløse er, at Kongsgaard har lagt sin produktionsfacilitet i en udgravet klippehule højt oppe i Atlas Peak bjergene, da han mener, at temperaturforholdene er perfekte her i forhold til modningen af vinen … sådan som han gerne vil have, den skal være.

Hvis han ville, kunne John Kongsgaard uden tvivl godt udvide produktionen markant ved brug af super moderne metoder, men det ligger bare milevidt fra mandens filosofi. Og heldigvis for det. Hellere bevare særpræget i stedet for at trave samme vej som alle andre. Så må man bare lægge sig ekstra i selen for at få fat på nogle af hans få flasker.

Det gør det heller ikke nemmere at både Parker, Decanter, Vinous og Galoni hvert år bryder ud i jubel over Kongsgaards vine. Med så høje ratings og så få flasker, skal man stå tidligt op og være rigtig god til at synge. Men det er faktisk lykkedes os at få fingre i både hans Chardonnay og Syrah, så her har du chancen for at smage værkerne fra en af Napa Valleys helt store originaler og frontløbere. Glæd dig!