Outstanding barrel selection og selvom det kun er anden årgang, ligger den allerede oppe i toppen af, hvad Napa kan med Chardonnay. Druerne kommer fra Little Bit vinmarken, som er lokaliseret i et andet område end den anden nye barrel selection – Ladybug. Så de er på ingen måder naboer og har hver deres karakteristika.
Produktionen af de to, sker dog efter meget den samme opskrift. Little Bit bliver også presset som hele klaser og fik i denne årgang 23 måneder ovenpå kvaset i franske egetønder, hvoraf 80% var nye.
Duften kan man kun blive fan af – modne abrikoser, grøn guava, lime, smeltet smør, popcorn honning og også noget marcipan. Smagen er super intens og fyldig. Grape, vanilje, æbler, karamel, brioche og i den evige finish en klar saltet mineralitet. Hæsblæsende godt!
PS Som med Ladybug er produktionen uhyre lille. Kun 165 kasser. Så tænk ikke for længe, hvis du vil være med.
Robert Parker
The 2018 Chardonnay Little Bit was aged for 23 months in French oak barrels, 80% New. It comes charging out of the gate with bold scents of honey-drizzled peaches, poached pears and guava plus nuances of beeswax, struck flint and chalk dust with a touch of lemon zest. Full-bodied and concentrated, it has a creamy texture and fantastic tension, finishing on a lingering ginger note. 185 cases were made.
“The cool nights and the rapid ripening in 2017 left wines with naturally higher acidity - higher than we recall,” Lee Hudson told me. “I think the acid is the hallmark of this vintage. It was a moderately low crop, early bud break, a warm growing season. The nights were our standard cold nights - which equates to the build-up of acid. You don’t get this sort of acid with warm nights.” With regards to the harvest, he said, “We were pressed to get fruit off. We saw some dehydration and that really concentrated the berries. We used an optical sorter this year to sort out the raisiny fruit. And, we declassified a lot of red fruit to make what we made,” he conceded. “Everything here is pre-fire.” As last year, I am most impressed with Hudson’s Chardonnays this year. Wow. Just, WOW. The vineyards are planted to shot Wente clone selections. “Steve Kistler first got me turned on to these selections,” Lee Hudson confesses. “Unfortunately, they only came in at around 2.5 tons per acre in 2017. 2.75 is about average. 3-3.5 are bumper crops! Both 2016 and 2017 were very low yields.
Navnet Hudson Vineyards går igen hos en lang række af Californiens mest berømmede vinproducenter som eksempelvis Kistler, Kongsgaard og Aubert. Der ved man, at druerne fra Hudson Vineyards er noget af det ypperste i hele Napa Valley … dyrket af en ildsjæl med større passion end de fleste.
Navnet er Lee Hudson. Manden er en sand legende i Californien, som han ankom til i 1975, som det sorte får fra en texansk oliefamilie. Inden da havde han arbejdet hos Domaine Dujac i Bourgogne, men tog tilbage til staterne for at fortsætte sine studier inden for dyrkning og produktion af vin. Han valgte UC Davis, hvor han endte på skolebænken med et tre andre senere hot shots – John Kongsgaard, Tim Mondavi og Randall Grahm.
På skolebænken var Hudson nærmest besat af Bourgogne og forlod skolen før tid, for at grundlægge sine egne vinmarker med Pinot Noir og Chardonnay. I 1981 fandt han et 2.000 acre stort område i Carneros District, som dengang ikke blev regnet som noget videre imponerende vinområde. Men placeringen tæt på San Francisco Bay, hvorfra der strømmer en kølig brise, var intet mindre end perfekt. Det køligere klima giver en længere sæson med mindre bær, men med en smag og intensitet helt i top.
Pinot Noir havde Lee Hudson dog ikke rigtigt held med. Det havde han til gengæld med Chardonnay, som på få år skabte hans navn. Første kunde var den gamle skolekammerat John Kongsgaard, men mange fulgte hurtigt efter. For på kort tid havde Hudson oparbejdet et ry som perfektionist ned til mindste detalje … og med de bedste vine er det ofte de helt små ting, som skaber forskellen.
Hudson udvidede i løbet af få år sortimentet til at omfatte hele 16 andre druetyper – heriblandt Merlot, Cabernet Franc, Grenache og Syrah. Og i starten af det nye årtusinde fik han mod på selv at producere vin samtidig med, at han stadig solgte størstedelen af høsten til andre. Med på winemakerholdet fik han John Kongsgaard, Christopher Vandendriessche og konen Cristina Hudson.
Det viste sig fra start at være lidt af et vinderhold, der scorede top ratings igen og igen. Chardonnay-vinene har taget de største overskrifter og i 2016 kom de to barrel selections Little Bit og Ladybug og lige løftede niveauet endnu et nøk. Er du til californisk Chardonnay, er du ganske enkelt pisket til at smage dem.
Typisk for Lee Hudson skulle der ske noget mere, så i dag opdrætter han også svin og får, producerer fantastisk olivenolie og dyrker en lang række grøntsager … når han altså ikke udbygger sin kæmpe kunstsamling. Manden er på alle måder en ener, hvilket går igen i hans fantastiske vine og druer.