Hudson Vineyards Chardonnay Lady Bug 2017 75CL

1.095,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: Ikke på lager

Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Hvid California North Coast Hudson Vineyards 2017 Napa Valley 750
99 Robert Parker

Noget nær den ultimative, powerfulde Napa Chardonnay med druer udelukkende håndplukket fra Ladybug-vinmarken, der ligger sublimt i Napa Valleys Carneros District. 2015 var første årgang og var allerede fra start en vinder – skabt af ingen ringere end Lee Hudson og John Kongsgaard.

Druerne blev håndplukket i den kølige nat og klaserne røg hele i pressen. Derefter stod den på hele 23 måneders modning ovenpå kvaset i franske egefade, hvoraf 85% var nye. Så det er en Chardonnay, der vil noget … og leverer varen!

Farven er til den lyse side og kommer med duften af citronskal, pink grape, cantaloup melon, mandler, muskatnød og mod slutningen strejf af vanilje. Smagen kommer med max dybde og noter af især orangemarmelade, toast med smør, grape og stikkelsbær. Super raffineret og overlegen elegant.

PS Der blev kun produceret 165 kasser i alt. Vi har været heldige og få nogle stykker af dem. Men vent ikke for længe.

Hudson Wines 'Winemakerteam' er et langt samarbejde mellem Lee og Cristina Hudson, John Kongsgaard og Christopher Vandendriessche. Alt arbejde ar manuelt og hver årgang skal udtrykke årgangens dna.

Robert Parker 99P
Planted entirely to shot Wente clone selection, the Lady Bug Vineyard is located on the east side of Milliken Peak, not far from Artesa Winery. This is a barrel selection fermented using all native yeast, aged for 24 months in barrel. 2017 Chardonnay Lady Bug comes bounding out of the glass with sit-up-and-beg notes of honey toasted nuts, cinnamon toast, almond croissant and preserved ginger over a core of peach cobbler and apple pie plus a waft of paraffin wax. Full-bodied, the palate explodes with stone fruit, savory and spicy nuances, framed by a creamy texture and bold freshness, finishing very long and very decadent. 165 cases made.

“The cool nights and the rapid ripening in 2017 left wines with naturally higher acidity - higher than we recall,” Lee Hudson told me. “I think the acid is the hallmark of this vintage. It was a moderately low crop, early bud break, a warm growing season. The nights were our standard cold nights - which equates to the build-up of acid. You don’t get this sort of acid with warm nights.” With regards to the harvest, he said, “We were pressed to get fruit off. We saw some dehydration and that really concentrated the berries. We used an optical sorter this year to sort out the raisiny fruit. And, we declassified a lot of red fruit to make what we made,” he conceded. “Everything here is pre-fire.”

As last year, I am most impressed with Hudson’s Chardonnays this year. Wow. Just, WOW. The vineyards are planted to shot Wente clone selections. “Steve Kistler first got me turned on to these selections,” Lee Hudson confesses. “Unfortunately, they only came in at around 2.5 tons per acre in 2017. 2.75 is about average. 3-3.5 are bumper crops! Both 2016 and 2017 were very low yields.

Of course, most if not all of the Chardonnay was in before the October fires in 2017. Throughout my tastings, I’ve noted that the quality of Chardonnay in general in 2017 is high and far more consistent that other grape varieties, which were particularly impacted by that Labor Day heatwave. I asked Lee Hudson why he thought Chardonnay managed to dodge the heat so successfully in 2017. He thought for a moment before saying, “Well, white color, for a start. It reflected the heat through that heat storm. But the red or closer to black colored fruit - it absorbed all that solar intensity. The whites are shockingly good. They dimpled, but they didn’t shrivel.”

Navnet Hudson Vineyards går igen hos en lang række af Californiens mest berømmede vinproducenter som eksempelvis Kistler, Kongsgaard og Aubert. Der ved man, at druerne fra Hudson Vineyards er noget af det ypperste i hele Napa Valley … dyrket af en ildsjæl med større passion end de fleste.

Navnet er Lee Hudson. Manden er en sand legende i Californien, som han ankom til i 1975, som det sorte får fra en texansk oliefamilie. Inden dag havde han arbejdet hos Domaine Dujac i Bourgogne, men tog tilbage til staterne for at fortsætte sine studier inden for dyrkning og produktion af vin. Han valgte UC Davis, hvor han endte på skolebænken med et tre andre senere hot shots – John Kongsgaard, Tim Mondavi og Randall Grahm.

På skolebænken var Hudson nærmest besat af Bourgogne og forlod skolen før tid, for at grundlægge sine egne vinmarker med Pinot Noir og Chardonnay. I 1981 fandt han et 2.000 acre stort område i Carneros District, som dengang ikke blev regnet som noget videre imponerende vinområde. Men placeringen tæt på San Francisco Bay, hvorfra der strømmer en kølig brise, var intet mindre end perfekt. Det køligere klima giver en længere sæson med mindre bær, men med en smag og intensitet helt i top.

Pinot Noir havde Lee Hudson dog ikke rigtigt held med. Det havde han til gengæld med Chardonnay, som på få år skabte hans navn. Første kunde var den gamle skolekammerat John Kongsgaard, men mange fulgte hurtigt efter. For på kort tid havde Hudson oparbejdet et ry som perfektionist ned til mindste detalje … og med de bedste vine er det ofte de helt små ting, som skaber forskellen.

Hudson udvidede i løbet af få år sortimentet til at omfatte hele 16 andre druetyper – heriblandt Merlot, Cabernet Franc, Grenache og Syrah.  Og i starten af det nye årtusinde fik han mod på selv at producere vin samtidig med, at han stadig solgte størstedelen af høsten til andre.  Med på winemakerholdet fik han John Kongsgaard, Christopher Vandendriessche og konen Cristina Hudson.

Det viste sig fra start at være lidt af et vinderhold, der scorede top ratings igen og igen. Chardonnay-vinene har taget de største overskrifter og i 2016 kom de to barrel selections Little Bit og Ladybug og lige løftede niveauet endnu et nøk. Er du til californisk Chardonnay, er du ganske enkelt pisket til at smage dem.

Typisk for Lee Hudson skulle der ske noget mere, så i dag opdrætter han også svin og får, producerer fantastisk olivenolie og dyrker en lang række grøntsager … når han altså ikke udbygger sin kæmpe kunstsamling.  Manden er på alle måder en ener, hvilket går igen i hans fantastiske vine og druer.