Robert Parker
Drunk with the Bonneau family after the visit, the 1998 Châteauneuf du Pape Reserve des Célestins is a heavenly elixir that’s one of the most impressive wines in the vintage. In addition, it was so young and powerful, it was hard to believe it was 18 years old. Deep ruby color, with to die for notes of kirsch, currants, beef blood, roasted herbs and crushed rocks, this incredible wine hits the palate with full-bodied richness, a powerful, structured mid-palate and a finish that leaves you begging for another sip. It was a fitting end to a terrific visit.
Henri Bonneau (1938-2016) var 12. generation af vinavlere, og han startede sin egen vinproduktion i 1956 i Rohne. Siden da, er han blevet en sand legende, ikke bare i Rohne, men i hele vinverdenen. Desværre gik Henri Bonneau bort i 2016, men hans fantastiske Châteauneuf-du-Pape vine lever videre, og fortsætter med at imponere selv de største vinkritikere. I dag er det Henris søn Marcel, der viderefører hans fars gyldne dråber.
Ejendommens vinmarker omfatter kun 6 hektar, hovedsageligt beplantet med Grenache, der udgør ca. 90% blandingen. Hertil kommer små mængder Mourvedre, Counoise og Vaccarèse, som Henri Bonneau kaldte "peber og salt".
Bonneau besluttede år for år, hvor mange cuvéer han ville aftappe. Der har i årenes løb været tale om fire cuvéer. Blandingen, der indgår i de fire cuvéer, er i princippet ens. Høstudbyttet holdes meget lavt 10-12 hl/ha, og hos Bonneau høster man altid som de sidste i Châteauneuf-du-Pape. Dette fordi fuldt ud modne druer er yderst vigtige for vinhuset
Selve vinfremstillingen er i virkeligheden yderst simpel. Når vinene er færdiggærede i cementtanke, kommer de i ældgamle burgundiske træfade, og her forbliver de i mange år, indtil Bonneau finder dem klar til aftapning, hvilket sagtens kan være efter 8-10 år for de bedste vine. Bonneaus kældre fra 1600-tallet er legendariske. Der findes ikke et fad, som synes at være under 25 år gammel, og de fleste er så gamle, at man ikke kender alderen. Vinene blandes og udvælges fra fadene, og kun de bedste fade går til Reserve Celestins.
Ikke to år er ens og fadenes sammenstikning ændres og besluttes først når Bonneau mener at vinen er klar til det. Vinene tappes efter filosofien om, at de skal have den rigtige balance mellem tannin og frugt. Af samme grund mener mange at vinene er drikkeklare allerede når de kommer på markedet. Historien viser dog også, at dette er nogle af de mest holdbare vine fra Chateauneuf-du-Pape, og de har derfor et imponerende gemmepotentiale og udvikler sig fuldkommen fantastisk. Bonneaus vine hører til de sjældneste og meste efterspurgte i verden. Man er heldig, hvis man får muligheden for at opdrive disse sjældne vine, og endnu heldigere, hvis man får muligheden for at smage dem.