Château Haut-Brion 1989

Robert Parker
This continues to be one of the immortal wines and one of the greatest young Bordeaux wines of the last half-century. Consistently prodigious and almost a sure bet to top the scoring card of any blind tasting of this vintage as well as other years, the 1989 Haut-Brion is a seamless, majestic classic, and a tribute to this phenomenal terroir and its singular characteristics. The wine still has a very thick, viscous-looking ruby/purple color, a spectacular, young but awesome smorgasbord of aromas ranging from scorched earth, liquid minerals, graphite, blackberry and black currant jam to toast, licorice, and spice box. The levels of fruit, extract, and glycerin in this viscous, full-bodied, low-acid wine are awe-inspiring. The brilliant symmetry of the wine, extraordinary purity, and seamlessness are the hallmarks of a modern-day legend. It is still in its pre-adolescent stage of development, and I would not expect it to hit its full plateau of maturity for another 3-5 years, but this should be an Haut-Brion that rivals the greatest ever made at this estate. Life is too short not to drink this wine as many times as possible! A modern day clone of the 1959? Anticipated maturity: 2005-2030. Last tasted, 1/03.

Château Haut Brion er den første vin i Bordeaux, der blev solgt under slotsnavnet. Slottet er beliggende i byen Pessac, kun få kilometer fra Bordeaux. Historien går helt tilbage til 1525, hvor Jean de Pontac fik 5 hektar vinmarker i medgift ved sit bryllup med Jeanne de Bellon. I løbet af 1600-tallet voksede vinens popularitet, og den nåede endda til Englands konge. Senere arvede sønnen Arnaud slottet, som senere blev købt af Joseph de Fumel. Joseph de Fumel blev dog henrettet under den franske revolution. Derfra skal man frem til 1935, før Haut Brions moderne æra begyndte. Her købte amerikanske Clarence Dillon slottet, og restaurerede det til sin tidligere herlighed, og til elitekredsen af ​​de mest legendariske vine i verden. Denne ekstraordinære, dristige, og modige vision videreføres nu af den fjerde generation af familien, repræsenteret af prins Robert af Luxembourg, formand siden 2008.
Vinene har trods ejerskifte og mange generationer stået ved den udsøgte kvalitet, og i dag har de status i verdensklasse. Det er bl.a. grundet den uforlignelige ensartethed, der er mellem årgangene, og fordi usædvanlige år kun synes at give usædvanligt god vin. På trods af sin fløjlsbløde fylde som ung, har vinene altid et enormt lagringspotentiale, og er inden for de senere år blevet en investeringsvin på niveau med andre 1. Cru vine.

Slottet ejer 51 hektar vinmarker, hvoraf de 48 er tilplantet med røde druer: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Petit Verdot. Næsten 3 hektar er reserveret til de hvide druer: Sémillon, og Sauvignon Blanc. Høsten er kulminationen på et helt års arbejde. Druerne høstes i hånden i henhold til deres modenhed, og sorteres derefter. Efterfølgende afstilkes de, så der kun efterlades kvintessensen, som vil afgøre årgangens storhed. Frugten lægges i et kar, og temperaturen hæves gradvist, så gæringen kan begynde. Hos Haut Brion er filosofien, at hvor stor en årgang er, afhænger af den optimale kvalitet af hver høstet drue.

De bedste vine er udvalgt til Château Haut-Brion og lagt på nye fade i 20 til 24 måneder. Lagring er med til at udvikle vinen, ilte den blidt og danne dens karakter. Vinen aftappes derefter for at fortsætte den langsomme lagringsproces. I dag kendes vine fra Château Haut-Brion for at være blandt de absolut fineste i verden med en plads blandt 1. Cru slottene i Médocs berømte 1855-klassificering. Dette er toppen af poppen i Bordeaux!

 

Robert Parker
This continues to be one of the immortal wines and one of the greatest young Bordeaux wines of the last half-century. Consistently prodigious and almost a sure bet to top the scoring card of any blind tasting of this vintage as well as other years, the 1989 Haut-Brion is a seamless, majestic classic, and a tribute to this phenomenal terroir and its singular characteristics. The wine still has a very thick, viscous-looking ruby/purple color, a spectacular, young but awesome smorgasbord of aromas ranging from scorched earth, liquid minerals, graphite, blackberry and black currant jam to toast, licorice, and spice box. The levels of fruit, extract, and glycerin in this viscous, full-bodied, low-acid wine are awe-inspiring. The brilliant symmetry of the wine, extraordinary purity, and seamlessness are the hallmarks of a modern-day legend. It is still in its pre-adolescent stage of development, and I would not expect it to hit its full plateau of maturity for another 3-5 years, but this should be an Haut-Brion that rivals the greatest ever made at this estate. Life is too short not to drink this wine as many times as possible! A modern day clone of the 1959? Anticipated maturity: 2005-2030. Last tasted, 1/03.

Château Haut Brion er den første vin i Bordeaux, der blev solgt under slotsnavnet. Slottet er beliggende i byen Pessac, kun få kilometer fra Bordeaux. Historien går helt tilbage til 1525, hvor Jean de Pontac fik 5 hektar vinmarker i medgift ved sit bryllup med Jeanne de Bellon. I løbet af 1600-tallet voksede vinens popularitet, og den nåede endda til Englands konge. Senere arvede sønnen Arnaud slottet, som senere blev købt af Joseph de Fumel. Joseph de Fumel blev dog henrettet under den franske revolution. Derfra skal man frem til 1935, før Haut Brions moderne æra begyndte. Her købte amerikanske Clarence Dillon slottet, og restaurerede det til sin tidligere herlighed, og til elitekredsen af ​​de mest legendariske vine i verden. Denne ekstraordinære, dristige, og modige vision videreføres nu af den fjerde generation af familien, repræsenteret af prins Robert af Luxembourg, formand siden 2008.
Vinene har trods ejerskifte og mange generationer stået ved den udsøgte kvalitet, og i dag har de status i verdensklasse. Det er bl.a. grundet den uforlignelige ensartethed, der er mellem årgangene, og fordi usædvanlige år kun synes at give usædvanligt god vin. På trods af sin fløjlsbløde fylde som ung, har vinene altid et enormt lagringspotentiale, og er inden for de senere år blevet en investeringsvin på niveau med andre 1. Cru vine.

Slottet ejer 51 hektar vinmarker, hvoraf de 48 er tilplantet med røde druer: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Petit Verdot. Næsten 3 hektar er reserveret til de hvide druer: Sémillon, og Sauvignon Blanc. Høsten er kulminationen på et helt års arbejde. Druerne høstes i hånden i henhold til deres modenhed, og sorteres derefter. Efterfølgende afstilkes de, så der kun efterlades kvintessensen, som vil afgøre årgangens storhed. Frugten lægges i et kar, og temperaturen hæves gradvist, så gæringen kan begynde. Hos Haut Brion er filosofien, at hvor stor en årgang er, afhænger af den optimale kvalitet af hver høstet drue.

De bedste vine er udvalgt til Château Haut-Brion og lagt på nye fade i 20 til 24 måneder. Lagring er med til at udvikle vinen, ilte den blidt og danne dens karakter. Vinen aftappes derefter for at fortsætte den langsomme lagringsproces. I dag kendes vine fra Château Haut-Brion for at være blandt de absolut fineste i verden med en plads blandt 1. Cru slottene i Médocs berømte 1855-klassificering. Dette er toppen af poppen i Bordeaux!

 

Faktablad
LandFrankrig
Producent Château Haut-Brion
RegionBordeaux
DistriktPessac-Leognan
Årgang1989
Volume75CL
DruerCabernet Franc
KategoriBrugtmoms
KollitypeOCC
Robert Parker100
WineSpectator100
Vinous100