Haut Brion 1982

9.995,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Producent Årgang Distrikt Volume
Frankrig Rød Bordeaux Château Haut Brion 1982 Pessac-Leognan 75CL
95 Robert Parker

Robert Parker
Though having tasted the Haut-Brion 1982 on numerous occasions, it is still a divine Pessac-Léognan to cherish. Here at The Glasshouse restaurant, it has that lovely warm gravel on a summer's day bouquet, brown autumn leaves, bay leaf and here= a slightly more conspicuous note of black olive than I have noticed in the past. The palate is medium-bodied with fine tannins, again a little more diffuse than its fellow 1982 First Growths, but with just as much charm. If anything, it feels a little tighter and more backward than previous examples, perhaps suggesting that bottles of excellent provenance will last many years. It is a wonderful 1982 First Growth, not a pinnacle of the vintage, but disarmingly and utterly charming. Tasted July 2014.

Château Haut Brion er den første vin i Bordeaux, der blev solgt under slotsnavnet. Slottet er beliggende i byen Pessac, kun få kilometer fra Bordeaux. Historien går helt tilbage til 1525, hvor Jean de Pontac fik 5 hektar vinmarker i medgift ved sit bryllup med Jeanne de Bellon. I løbet af 1600-tallet voksede vinens popularitet, og den nåede endda til Englands konge. Senere arvede sønnen Arnaud slottet, som senere blev købt af Joseph de Fumel. Joseph de Fumel blev dog henrettet under den franske revolution. Derfra skal man frem til 1935, før Haut Brions moderne æra begyndte. Her købte amerikanske Clarence Dillon slottet, og restaurerede det til sin tidligere herlighed, og til elitekredsen af ​​de mest legendariske vine i verden. Denne ekstraordinære, dristige, og modige vision videreføres nu af den fjerde generation af familien, repræsenteret af prins Robert af Luxembourg, formand siden 2008.

Vinene har trods ejerskifte og mange generationer stået ved den udsøgte kvalitet, og i dag har de status i verdensklasse. Det er bl.a. grundet den uforlignelige ensartethed, der er mellem årgangene, og fordi usædvanlige år kun synes at give usædvanligt god vin. På trods af sin fløjlsbløde fylde som ung, har vinene altid et enormt lagringspotentiale, og er inden for de senere år blevet en investeringsvin på niveau med andre 1. Cru vine.
Slottet ejer 51 hektar vinmarker, hvoraf de 48 er tilplantet med røde druer: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Petit Verdot. Næsten 3 hektar er reserveret til de hvide druer: Sémillon, og Sauvignon Blanc. Høsten er kulminationen på et helt års arbejde. Druerne høstes i hånden i henhold til deres modenhed, og sorteres derefter. Efterfølgende afstilkes de, så der kun efterlades kvintessensen, som vil afgøre årgangens storhed. Frugten lægges i et kar, og temperaturen hæves gradvist, så gæringen kan begynde. Hos Haut Brion er filosofien, at hvor stor en årgang er, afhænger af den optimale kvalitet af hver høstet drue.
De bedste vine er udvalgt til Château Haut-Brion og lagt på nye fade i 20 til 24 måneder. Lagring er med til at udvikle vinen, ilte den blidt og danne dens karakter. Vinen aftappes derefter for at fortsætte den langsomme lagringsproces.
I dag kendes vine fra Château Haut-Brion for at være blandt de absolut fineste i verden med en plads blandt 1. Cru slottene i Médocs berømte 1855-klassificering. Dette er toppen af poppen i Bordeaux!