Harlan Estate The Maiden 2014

Kald The Maiden for andenvinden til Harlan Estate og Bill Harlan vil prompte sige, at...

Kald The Maiden for andenvinden til Harlan Estate og Bill Harlan vil prompte sige, at det er helt forkert, da det er to forskellige blends. For The Maiden er næsten ren Cabernet Sauvignon dog med en anelse Merlot og Petit Verdot … hvor der i Estate også indgår Cabernet Franc. Men vi er stadig ovre i en klassisk Bordeaux-blend, så vi taler ikke om nat og dag. Dog er The Maiden skabt fra egne parceller på Harlans marker og fremstår marginalt lettere og blødere end Harlan Estate.  

Alle druer afstilkes inden presning og winemaker Cory Empting bruger fortrinsvis helt nye franske egefade til modningen, som alt efter årgang ligger på mellem 20 til 26 måneder.  

Resultatet har lige siden første årgang i 1995 været super elegant med masser af intensitet. Duften kommer med lækre noter af solbærlikør, cedertræ, skovbund, hvid chokolade, espresso plus enkelte friske strejf af mentol. Vinen føles fløjlsblød i munden og gentager duftens noter før den ender i en suveræn finish kendetegnet ved både længde og elegance. Vidste man ikke bedre, ville man gætte Bordeaux fra øverste hylde.   

Robert Parker 95P
Deep garnet-purple colored, the 2014 The Maiden opens with a beautiful exotic spice and potpourri nose over a core of red and black currants, cedar chest, cloves and menthol plus a waft of fragrant earth. Medium to full-bodied, it has a lovely velvety texture and great freshness lifting the spicy flavors, finishing with lingering red and black fruit layers

Vinous 93P
The 2014 The Maiden is a gorgeous, finely-knit wine long on class and pedigree. All of the signatures of the vintage come through in the wine's precise, nuanced personality. Freshly cut flowers, bright red stone fruit and mint give the wine its lifted, gracious personality. Drink this sublime, medium-bodied wine over the next 10-15 years.

Bill Harlans baggrund må siges at være mere farverig end de flestes. Pilot, professionel Poker-spiller og ejendomsmatador. Men interessen for vin var med hele vejen og som med flere af de mest berømte Napa-konger, blev Bill Harlans ild tændt af Robert Mondavi.

Det var en rejse sammen med Mondavi til Bordeaux, der fødte Harlans vision om at skabe et 1. cru winery … hjemme i Napa Valley. Og efter kun nogle få år grundlagde han i 1984 Harlan Estate, som man bare må sige i dén grad lever op til visionen. Frem til 1989 producerede Harlan og hans team Harlan Estate til venner og familie. Men i 1990 følte holdet sig klar til at frigive Harlan Estate til salg og nærmest samtlige årgange har lige siden hevet bukserne af verdens førende vinanmeldere, der flere gange har måttet overgive sig helt og smide 100 points på bordet.

Der er fra start så heller ikke blevet sparet på noget. Bill Harlan samlede et hold af de bedste til alle poster, hvor mange af dem stadig er med den dag i dag – et dream team som blandt andet tæller veteranen Bill Levy som wine growing director og Cory Empting som wine maker.

Holdet startede ud med kun 6 acres i 1984, men råder i dag over mere end 240 acres, der starter nede i 70 meters højde og går helt op til 400 meter. Her bliver der især dyrket Cabernet Sauvignon, men også i begrænset omfang de andre druer som indgår i Bordeaux blends – heriblandt Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot. Men det er langt fra alle 240 acres der er beplantede med vinstokke. Det meste ligger bare hen som pittoreske højdedrag, fordi der også skal være noget smukt at se på. Tal om overskud.

Under Harlan-brandet produceres slagnummeret Estate og The Maiden, som kom til i 1995. The Maiden er også en blændende Bordeaux-blend, men en anden sammensætning end Estate. Så Bill Harlan bliver tvær, hvis du kalder den en andenvin.

Sidst i 1990’erne førte Bill Harlan og hans tro følgesvend Bill Levy en ny version ud i livet – nemlig den at skabe en serie af rene enkeltmark Cabernet Sauvignon vine fra nøje udvalgte marker. Det blev til den forrygende BOND-serie, som i dag tæller 5 enkeltmarksvine og andenvinen Matriarch. Det er vine, som trods dét de er på ren Cabernet Sauvignon, er ganske forskellige i deres udtryk, hvilket leder tilbage til forskelle i terroir. Harlan ejer ikke markerne, men for ikke at overlade noget til tilfældighederne, er det hans hold, som styrer arbejdet i markerne. Og først efter 5-7 år er marken oppe på et niveau, hvor frugten bliver indlemmet i BOND-porteføljen.

Vinen bliver produceret på BONDs eget winery i Oakville, hvor det er winemaker Cory Empting fra Harlan Estate, der også står i spidsen her … med de vildeste resultater til følge. Det er et særsyn at en BOND-vin scorer under 95 points, hvilket er overmåde imponerende med tanke på, hvor mange vine, der trods alt er i serien.  

Hverken Harlan eller BOND kan beskyldes for at være billige vine. Men det er vine, man som vinelsker bør unde sig selv at smage mindst én gang i livet. Vine man aldrig glemmer igen.

 

Faktablad
Volume75CL
LandUSA
RegionCalifornia
Sub RegionNorth Coast
Producent Harlan Estate
DistriktNapa Valley
Årgang2014
DruerCabernet Sauvignon
KategoriRød
Robert Parker95
Vinous93