Måske den største vin ikke bare fra Californien men i hele verden. Ordene er ikke vores men Parkers og vi er i hvert fald enige så langt, at det her er rendyrket California 1. cru, hvilket også var Harlans vision med vinen. Den har en kraft, dybde, kompleksitet og elegance, der både forbløffer og imponerer i en grad, så vi nærmer os kunst. Og det er vel kun Screaming Eagle, der flyver i samme højder.
Vi er ude i en klassisk Bordeaux blend, hvor Cabernet Sauvignon udgør rundt 85% og hvor Merlot, Cabernet Franc plus Petit Verdot tegner sig fra resten. Druerne kommer fra Harlan Estates egne, stejle marker i Oakville. Alle druer afstilkes inden presning og winemaker Cory Empting kører 1. gæringen i små åbne fade og 2. gæringen i 100% ny fransk eg, hvor vinen modner mellem 24-36 måneder alt efter årgang.
Duften er intet mindre end uforglemmelig – mørke kirsebær, knuste blåbær, cassis, mørk jord, skovbund, trækul, lavendler, violer og tørrede krydderier danser rundt sammen i skøn forening. Smagen er super intens og er bygget lag på lag på lag, hvor duftens noter går igen i en oplevelse, der bare bliver ved og ved. Vi må være tæt på verdensrekorden i finishlængde her … på bedst tænkelige vis.
Harlan Estate er skabt til et langt og godt liv på op omkring 25-30 år afhængig af årgang. Men den er også en yderst sjælden fornøjelse at nyde som ung. Så hvis du har svært ved at vente på en af de helt store vinoplevelser, skal du ikke være bange for at åbne den, mens den kun er 5-6 år ung. God fornøjelse!
Robert Parker 100P
The deep garnet-purple colored 2016 Harlan Estate comes charging out of the glass, brandishing bold, opulent blackberry pie, warm cassis and blueberry preserves notes with hints of cigar box, Indian spices, crushed rocks and forest floor plus fragrant accents of lavender and black tea. Medium to full-bodied, the palate is built like a brick house, with a solid line of super ripe, grainy tannins and oodles of freshness supporting the layer upon layer of savory and earth-inspired notions, finishing on a lingering mineral note. Impressively structured, incredibly nuanced and possessing all this latent tension, this brazen beauty is set to live for a good 60 years and possibly more!
Jeb Dunnuck 100P
The quality of the 2016 Proprietary Red Wine shouldn’t surprise anyone. This estate rarely misses a beat, and in a great vintage like 2016, they’ve made a perfect wine. Sporting a deep purple hue as well as extraordinary notes of crème de cassis, blackcurrants, herbes de Provence, tobacco, graphite, and a who knows what else, this beauty hits the palate with a deep, powerful, full-bodied style that has enough structure to warrant a decade of cellaring. The purity is off the charts, it builds incrementally on the palate, and has a finish that won’t quit. Reminding me a little of the 2013, yet with a touch more elegance, do your best to hide bottles for at least 5-7 years and it’s going to keep for 30-40 years or more.
Bill Harlans baggrund må siges at være mere farverig end de flestes. Pilot, professionel Poker-spiller og ejendomsmatador. Men interessen for vin var med hele vejen og som med flere af de mest berømte Napa-konger, blev Bill Harlans ild tændt af Robert Mondavi.
Det var en rejse sammen med Mondavi til Bordeaux, der fødte Harlans vision om at skabe et 1. cru winery … hjemme i Napa Valley. Og efter kun nogle få år grundlagde han i 1984 Harlan Estate, som man bare må sige i dén grad lever op til visionen. Frem til 1989 producerede Harlan og hans team Harlan Estate til venner og familie. Men i 1990 følte holdet sig klar til at frigive Harlan Estate til salg og nærmest samtlige årgange har lige siden hevet bukserne af verdens førende vinanmeldere, der flere gange har måttet overgive sig helt og smide 100 points på bordet.
Der er fra start så heller ikke blevet sparet på noget. Bill Harlan samlede et hold af de bedste til alle poster, hvor mange af dem stadig er med den dag i dag – et dream team som blandt andet tæller veteranen Bill Levy som wine growing director og Cory Empting som wine maker.
Holdet startede ud med kun 6 acres i 1984, men råder i dag over mere end 240 acres, der starter nede i 70 meters højde og går helt op til 400 meter. Her bliver der især dyrket Cabernet Sauvignon, men også i begrænset omfang de andre druer som indgår i Bordeaux blends – heriblandt Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot. Men det er langt fra alle 240 acres der er beplantede med vinstokke. Det meste ligger bare hen som pittoreske højdedrag, fordi der også skal være noget smukt at se på. Tal om overskud.
Under Harlan-brandet produceres slagnummeret Estate og The Maiden, som kom til i 1995. The Maiden er også en blændende Bordeaux-blend, men en anden sammensætning end Estate. Så Bill Harlan bliver tvær, hvis du kalder den en andenvin.
Sidst i 1990’erne førte Bill Harlan og hans tro følgesvend Bill Levy en ny version ud i livet – nemlig den at skabe en serie af rene enkeltmark Cabernet Sauvignon vine fra nøje udvalgte marker. Det blev til den forrygende BOND-serie, som i dag tæller 5 enkeltmarksvine og andenvinen Matriarch. Det er vine, som trods dét de er på ren Cabernet Sauvignon, er ganske forskellige i deres udtryk, hvilket leder tilbage til forskelle i terroir. Harlan ejer ikke markerne, men for ikke at overlade noget til tilfældighederne, er det hans hold, som styrer arbejdet i markerne. Og først efter 5-7 år er marken oppe på et niveau, hvor frugten bliver indlemmet i BOND-porteføljen.
Vinen bliver produceret på BONDs eget winery i Oakville, hvor det er winemaker Cory Empting fra Harlan Estate, der også står i spidsen her … med de vildeste resultater til følge. Det er et særsyn at en BOND-vin scorer under 95 points, hvilket er overmåde imponerende med tanke på, hvor mange vine, der trods alt er i serien.
Hverken Harlan eller BOND kan beskyldes for at være billige vine. Men det er vine, man som vinelsker bør unde sig selv at smage mindst én gang i livet. Vine man aldrig glemmer igen.