Failla Chardonnay Hudson Vineyard, Napa Valley 2013 75CL

489,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: Ikke på lager

Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Hvid California North Coast Failla 2013 Napa Valley 750
93 Vinous

Hudson Vineyard ligger I den sydvestlige del af Napa Valley og blev plantet af Lee Hudson tilbage i 1984. Han har i årtier leveret druer til nogle af Californiens største Chardonnay-vine … heriblandt Failla, Kistler etc. Druerne til Failla Chardonnay Hudson Vineyard kommer fra blok F, der er kendt for at levere frugt af højeste kvalitet.

Winemaker Ehren Jordan går også her efter en frisk, mineralsk stil, der leder tankerne hen på Bourgogne. Farven er lys gylden og op fra glasset stiger duften af citron, eg, akacie, kaprifolium og hasselnødder. Smagen domineres især af citron, grape, gule æbler og honning … som får følgeskab af nødder, lidt karamel og let salt mineralitet.

I 2015 var høsten 30% mindre end normalt … men druerne var nogle af de bedste i mange år. Vinens friskhed og mineralitet er helt på toppen nu, men holder den snildt kørende en håndfuld år endnu.  

Vinous 93
The 2013 Chardonnay Hudson Vineyard is one of the more subtle wines readers will taste from this historic site. Honey, chamomile, apricot pit, peach, spice and butter are laced together in a nuanced Chardonnay built on texture. According to Ehren Jordan, Hudson is a site that needs to be picked riper than some of the other vineyards he works with.

Der er self-made winemakers … og så er der Ehren Jordan, der sammen med sin kone Anne-Marie ejer Failla Wines i Oregon. Ehren Jordans baggrund for at dyrke vin er en kandidatgrad i kunsthistorie med klassisk arkæologi som bifag. Med andre ord har det været learning by doing hele vejen … hvilket bare gør vinene fra Failla Wines endnu mere imponerende.

Med til historien hører dog, at han under hele sin studietid arbejdede med vin. Først i baglokalet i en stor vinforretning, senere som tour guide og i kælderen hos Joseph Phelps Winery. I 1992 og 1993 arbejdede han som assistent for en vinkonsulent i Rhône, inden han vendte hjem og tryllede for Turley Wine Cellars, hvor han i en årrække som winemaker stod bag en perlerække af vine på henholdsvis Petite Sirah og Zinfandel.

Lysten til at starte selv kulminerede i 1998, hvor første årgang fra Failla Wines så dagens lys. De første år havde Ehran og Anne-Marie hverken egen produktionsfacilitet eller showroom – kun marker der løbende blev beplantet. I 2004 købte ægteparret så deres vingård, som går helt tilbage til 1880’erne og afgjort er et besøg værd, hvis du er på de kanter … og har fået en aftale i hus.

Fra 2004 udbyggede Wine Failla produktionen markant … især med Pinot Noir, hvor Ehran Jordan udfolder sig med druer fra nogle af de bedste marker i Californien – Hirsch, Peay, Whistler, Savoy og Platt. Udover Pinot Noir kan Ehren også noget helt særligt med Chardonnay, som han holder i en frisk, europæisk cold-climate stil.

Han har dog ikke helt sluppet sin gamle kærlighed til Zinfandel. I 2011 startede han Day, hvor han producerer førsteklasses Zin … en kunst kun de færreste kan gøre ham efter. Druerne kommer dels fra egen mark og fra nøje udvalgte marker rundt om i Californien.

Ehrens vine er i den grad præget af personlighed og en herlig kompromisløshed. Ingen modeluner, genveje eller lidt for smarte tricks her. Og plejer … han fik en kugle i låget på Failla Wines’ første dag og ligger stendød seks fod nede i den fremragende jord.