d'Yquem 2013 37,5CL

1.495,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Producent Årgang Distrikt Volume
Frankrig Sauternes Bordeaux Château d'Yquem 2013 Sauternes 37,5CL
95-97 Robert Parker
98-99 James Suckling
Robert Parker
Firstly, you notice the color, which is a touch deeper than recent vintages at this stage. The bouquet is quite honeyed and rich for Yquem at this early juncture, with subtle scents of peach skin, white flowers, and a puff of chalk and frangipane. The palate is viscous on the entry, all about the texture at first, coating the mouth with luscious botrytized fruit. There are touches of Seville orange marmalade, fresh apricot, a hint of spice and passion fruit. This is imbued with impressive depth and weight, perhaps an Yquem that is determined to make an impression after last year-s absence. It might not possess the finesse of a top flight Yquem, but it has immense power and persistency.
A majority of the 2013 Chateau d-Yquem was picked between September 25 and October 2, augmented by a second trie on October 11 after rains had provoked botrytis and then a third trie from October 21 and 24, before a final pass through the vineyard at the end of the month. Winemaker Sandrine Garbay told me that all the lots were used, but only 40% of the crop made it into the final blend, which equates to around 70,000 and 80,000 bottles. During assemblage of different lots, the blend ended up 30% Sauvignon Blanc, a little higher than usual, and 70% Semillon, while the residual sugar comes in at 140gm/L, which is a little higher than average. The reason is that the fermentation stopped naturally at this level, therefore the alcohol is a tad lower than average at 13.1 degrees.
 
Château d'Yquem har forført vinelskere verden rundt i mere end 400 år. Den legendariske søde vin fra Château d'Yquem er lavet på druer, der er angrebet af ædel råddenskab.

Af alle søde vine i verden findes der én, der overstråler alle i berømmelse. En gylden nektarsød vin fra et slot, der ligger på den højeste bakke i distriktet Sauternes i Bordeaux. Slottet hedder Château d’Yquem og laver den vin, som mange kalder verdens bedste søde vin. Den berømte Sauternes-vin er den eneste vin, der i den officielle Bordeaux-klassifikation fra 1855 blev tildelt højeste klassifikation, 1. cru Classé Supérieur.

Château d'Yquem er lavet udelukkende af fuldt botrytiserede druer, 80% semillon og 20% sauvignon blanc. Udbyttet af frugten er så lavt, at hver vinstok kun producerer det, der svarer til 1 enkelt glas sauternes.

Den har et gemmepotentiale på mere end en menneskealder, og de ældre vine er meget eftertragtede og prissat derefter.  Château d'Yquem Sauternes er nemlig en ædelrådsvin. Ædelråd er en svamp, der er meget eftertragtet i vinmarken. Svampen skaber de fineste dessertvine i verden, siges det. En anden berømt ædelrådsklassiker er Tokaji i Ungarn. Ædelråd, på latin botrytis cinerea, kommer af en skimmelsvamp, der angriber druen ved at perforere dens skind. Det bevirker, at druens vandindhold fordamper og giver druen meget koncentreret syre og sukker.

Det giver intense og komplekse søde vine. Præcist hvornår Yquem blev angrebet af ædelråddenskab, står ikke klart, men noget tyder på, at Joséphine de Sauvage vidste, hvad hun havde til hensigt at gøre, da hun dikterede, at man skulle anvende de beskadigede druer til slottets bedste vine. 

Château d'Yquem fik i 1855 under Bordeaux-klassifikationen, som det eneste slot i Sauternes, tildelt Premier cru Supérieur-status under Romain-Bertrands ledelse. Familien forblev ejere over flere generationer, også i slutningen af 1800-tallet, da den katastrofale vinpest phylloxera hærgede og ødelagde hele Europas vinmarker, også Château d'Yquem.