DuMOL Pinot Noir DuMol Estate Vineyard 2020

1.099,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast DuMOL 2020 Sonoma County 75CL
98 Jeb Dunnuck
95 Robert Parker

I følge winemaker Andy Smith selv er Estate den af DuMols Pinot Noir vine, hvor man skal have mest tålmodighed. Men har du dét, bliver du belønnet big time i form af masser af dybde og kompleksitet. Druerne kommer fra DuMols egen Coffee Lane Vineyard, hvor stokkene står tættere end normalt. Ved at plante så tæt, giver man druerne mere skygge, hvilket gør at de bevarer mere aroma og smag.

Vinen har fået lov til at modne 15 måneder på franske egefade, hvoraf halvdelen var aldeles jomfruelige.

Hvis du åbner den nu, så husk at give den noget luft. Efter et par timers åbner den sig og kommer med duften af brombær, mørke kirsebær, tranebær plus noter af oregano og timian. Vinen føles silkeblød i munden og disker op med de mørke kirsebær fra duften plus lakrids, peber, nellike plus noget lavendel og mentol. Men igen … giv den tid! Du bliver fyrsteligt belønnet og kan nyde den minimum de næste 15 år.

Jeb Dunnuck
The 2020 Pinot Noir DuMOL Estate Vineyard is resinous with pine, forested earth, and kirsch. The palate has another gear of intensity and is full with ripe tannins and a long finish. The palate gives way to cherry pit, rocky soil, and spice. Hold for a few years and drink over the following 15 or more years.

Robert Parker
Medium ruby-purple, the 2020 Pinot Noir Estate Vineyard is fragrant and floral, with blueberry, cranberry and pomegranate fruit and wafts of dried violet and tangerine peel. The medium-bodied palate is surprisingly concentrated with ripe, fragrant fruit. It has a grainy, refreshing frame and a long finish loaded with floral perfume. So expressive!

Hvis du aldrig har hørt om DuMOL fra Russian River Valley, kan det være fordi, at de tre ejere foretrækker at flyve under radaren og koncentrere sig 100% om vinen. De holder derfor nærmest aldrig smagninger og går heller ikke videre op i anmelderes ratings set i forhold til så mange andre producenter, der dyrker det big time. Alligevel er anmelderne helt oppe at støde over DuMOL og honorerer hvert år deres værker med topkarakterer. Læg dertil, at Robert Parker lister en af de tre ejere, winemaker Andy Smith, som værende en af verdens mest indflydelsesrige vinkonsulenter på linje med Helen Turley, Mark Aubert, Michel Rolland og Paul Hobbs. Så kan man ligesom noget.

Oprindeligt startede DuMOL tilbage i 1996 som et familieforetagende, hvilket forklarer det noget spøjse navn. Den første winemaker’s børn hed nemlig Duncan og Molly, hvilket blev til DuMOL … et navn man så har valgt at køre videre med, selvom foretagendet i dag er ejet af føromtalte Andy Smith plus Michael Verlander og Kerry Murphy. De holder den grønne fane højere end de fleste og deres topmoderne winery fra 2008, kører udelukkende på solenergi og har et avanceret system til at minimere vandspild.

Deres fokus ligger primært på cool-climate Pinot Noir og Chardonnay med druer både fra egne marker og fra de bedste andre marker i området – eksempelvis Hyde, Ritchie og Charles Heintz. Men tag endelig ikke fejl af deres Syrah og Cabernet Sauvignon, der også holder højeste klasse. Alle vine bliver produceret i relativt små mængder, hvilket vil sige under 500 kasser pr. vin.

Winemaker Andy Smith går for at være en af de helt store nørder – på den bedst tænkelige måde. Han er nede i samtlige detaljer i alle faser med henblik på at hver eneste flaske efterlever hans mål om ”Intensity without heaviness”. Det lykkes hvert år til fulde og det er nærliggende at sammenligne DuMOLs Pinot Noir og Chardonnay med de bedste røde og hvide bourgogner. Men der er klart et aftryk af Russian River Valley over hans vine i form af frugt og koncentration. Elegancen fra Bourgogne er der dog. Og det skal han have tak for!

Vi har været så heldige at få fingrene i et ganske bredt udvalg af DuMOLs vine til trods for de små mængder. Og det kan godt være, at du ikke har hørt om DuMOL før, men når du har smagt deres vine, glemmer du dem aldrig igen.